Rispytt med kyckling och curry
Introduktion och förberedelse
Rispytt med kyckling, curry, kål, skinka, räkor och ärtor. En enkel och god variant på Nasi Goreng (indonesisk rispytt). På bilden med en blandad grönsallad och Samonbröd med hummus.
Med färdigkokt kallt ris i kylen så går pytten snabbt att laga. Rispytt är perfekt att laga på överblivet ris, skinka och andra rester. Du kan välja vilket ris du vill. Gott är basmatiris eller thairis. Gillar du ägg så kan du ha på stekt ägg eller röra ihop äggen, stek och sedan strimla i bitar över rispytten. Man kan äver laga nudelpytt och då kallas det Bami Goreng.
Tillagning
- Koka riset om du inte har kokt ris färdigt.
- Skär kycklingen i ca 2x2 cm bitar.
- Lägg dem i en skål med två msk olja och blanda med chiliflakes och pressad vitlök. Salta och peppra kycklingen med något krm vardera.
- Skala och hacka löken.
- Fräs löken i en stekpanna eller wok i några msk olja några
- minuter under omrörning.
- Skölj, klyfta och skär bort stammen på kålen. Strimla kålklyftorna så fint du kan.
- Strimla kålen.
- Fräs kålen i några msk olja några minuter under omrörning. Lagar du med vitkål kan du lägga kålen med löken. Lagar du med rödkål kan du lägga den i en separat skål och bland med på slutet så att den inte färgar riset lila.
- Skölj ur pannan, tillsätt någon msk olja och bryn kycklingbitarna runt om några minuter. Lägg över i en långpanna, stor skål eller kastrull.
- Fräs vidare skinka, räkor, ärtor samt majs i omgångar med lite olja och lägg över till kycklingen.
- Sist så fräser du riset lite i taget (har du kallt ris så tillsätt någon dl vatten när du värmer riset). Vänd runt riset i kycklingblandningen till en fin gul pytt.
- Smaka av rispytten med salt, svartpeppar, chili, soja samt ev. mer curry.
Uppskattat näringsvärde per portion: 616 kcal