Paella

Paella är en pytt med ris som blir vackert gul av saffran. I min Paella har jag kyckling, räkor och grönsaker men man kan också ha blå och gröna musslor, bläckfisk, skaldjursmix och crabsticks i.  

Paella kan serveras som en buffé med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd. Enligt vissa i Valencia är Paella en allvarlig historia och man får ej tex blanda kött och skaldjur, ska ha hare, kyckling, gröna brytbönor och ej innehålla ärtor, chorizo och potatis. Men jag tycka man tar det som blir gott. 

Ordet paella kommer ifrån latinets patella, en bricka som romarna ställde gudarnas offergåvor på.

Du kan också toppa paellan med skalade räkor, hela havskräftor, kräftstjärtar eller andra skaldjur efter tillgång. Burkmusslor är inte så gott. Använd hela musslor som ger god smak till paellan. Grilla gärna en hel kyckling eller kycklingklubbor innan att ha till paellan.

6-8 portioner paella

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl ris, gärna rundkornigt ris, förslagsvis blir risottoris gott
  • 8 dl vatten med 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1 pkt saffran
  • 1 tsk salt och 4 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 grillad kyckling
  • 800 g hela musslor ex. färska eller frysta blåmusslor (en påse)
  • 1 burk havskräftstjärtar eller kräftstjärtar, 320 gram med lag (170 gram utan lag)
  • 500 gram hela räkor med skal, stora
  • 1 röd paprika
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 12 cocktailtomater
  • 1 citron

Tillagning

  1. Borsta musslorna och rensa musslorna. Släng öppna (döda) musslor. Lägg dem åt sidan i en skål.
  2. Hacka löken och pressa vitlöken.
  3. Fräs löken i två msk olja i en gryta och slå på vinet.
  4. Lägg i musslorna. Lägg på locket och låt koka tills alla musslor öppnat sig. Släng sådana som ännu är stängda.
  5. Ta upp musslorna och lägg på en tallrik att svalna. Spar spadet i en skål till riset.
  6. Fräs riset med saffran och vitlök i två msk olja.
  7. Tillsätt musselspad och hönsbuljong lite i taget likt tillagning av en risotto.
  8. Koka på låg värme i 20 minuter, tillsätt lite av buljongen i taget och rör om. Förbered under tiden resten.
  9. Plocka köttet av kycklingen och dela det i grova bitar.
  10. Strimla paprika och dela tomaterna.
  11. Fräs paprika, tomatbitar och ärter i två msk olja i en stor panna (som paellan ska serveras i). En wok funkar.
  12. Blanda i och fräs runt räkor, kräftstjärtar och kycklingkött.
  13. Tillsätt och rör i riset och blanda i resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  14. Lägg på musslorna och garnera med citronklyftor.
E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat