Paella
Introduktion och förberedelse
Paella är en pytt med ris som blir vackert gul av saffran.
I min Paella hade jag kyckling, räkor och grönsaker men man kan också ha blå och gröna musslor, bläckfisk, skaldjursmix och crabsticks i.
Ordet paella kommer ifrån latinets patella, en bricka som romarna ställde gudarnas offergåvor på.
Serveringsförslag
Paella kan serveras som en buffé med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.
Varianter
- Du kan också toppa paellan med skalade räkor, hela havskräftor, kräftstjärtar eller andra skaldjur efter tillgång.
- Burkmusslor är inte så gott. Använd hela musslor som ger god smak till paellan.
- Grilla gärna en hel kyckling eller kycklingklubbor innan att ha till paellan.
Tillagning
- Borsta musslorna och rensa musslorna. Släng öppna (döda) musslor. Lägg dem åt sidan i en skål.
- Hacka löken och pressa vitlöken.
- Fräs löken i två msk olja i en gryta och slå på vinet.
- Lägg i musslorna. Lägg på locket och låt koka tills alla musslor öppnat sig. Släng sådana som ännu är stängda.
- Ta upp musslorna och lägg på en tallrik att svalna. Spar spadet i en skål till riset.
- Fräs riset med saffran och vitlök i två msk olja.
- Tillsätt musselspad och hönsbuljong lite i taget likt tillagning av en risotto.
- Koka på låg värme i 20 minuter, tillsätt lite av buljongen i taget och rör om. Förbered under tiden resten.
- Plocka köttet av kycklingen och dela det i grova bitar.
- Strimla paprika och dela tomaterna.
- Fräs paprika, tomatbitar och ärter i två msk olja i en stor panna (som paellan ska serveras i). En wok funkar.
- Blanda i och fräs runt räkor, kräftstjärtar och kycklingkött.
- Tillsätt och rör i riset och blanda i resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg på musslorna och garnera med citronklyftor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal