Paella

Introduktion och förberedelse

Paella är en pytt med ris som blir vackert gul av saffran.

Min variant på Paella har jag försvenskat och använt råvaror som är lätta att hitta i Sverige som grillad kyckling, räkor, musslor samt kräftstjärtar.

Serveringsförslag

Paella kan serveras med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.

Varianter

  • Du kan också ha i hela havskräftor, blåa och/eller gröna musslor, bläckfisk och/eller skaldjursmix.
  • Förbered gärna och grilla en hel kyckling eller kycklingklubbor att ha till paellan.

6 portioner paella

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 medelstora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl ris, gärna rundkornigt ris, förslagsvis blir risottoris gott
  • 8 dl vatten med 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1 pkt saffran
  • 1 tsk salt och 4 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 grillad kyckling
  • 800 g hela musslor ex. färska eller frysta blåmusslor (en påse)
  • 1 burk havskräftstjärtar eller kräftstjärtar, 320 gram med lag (170 gram utan lag)
  • 500 gram hela räkor med skal, stora
  • 1 röd paprika
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 12 cocktailtomater
  • 1 citron

Tillagning

  1. Borsta musslorna och rensa musslorna. Släng öppna (döda) musslor. Lägg dem åt sidan i en skål.
  2. Hacka löken och pressa vitlöken.
  3. Fräs löken i två msk olja i en gryta och slå på vinet.
  4. Lägg i musslorna. Lägg på locket och låt koka tills alla musslor öppnat sig. Släng sådana som ännu är stängda.
  5. Ta upp musslorna och lägg på en tallrik att svalna. Spar spadet i en skål till riset.
  6. Fräs riset med saffran och vitlök i två msk olja.
  7. Tillsätt musselspad och hönsbuljong lite i taget likt tillagning av en risotto.
  8. Koka på låg värme i 20 minuter, tillsätt lite av buljongen i taget och rör om. Förbered under tiden resten.
  9. Plocka köttet av kycklingen och dela det i grova bitar.
  10. Strimla paprika och dela tomaterna.
  11. Fräs paprika, tomatbitar och ärter i två msk olja i en stor panna (som paellan ska serveras i). En wok funkar.
  12. Blanda i och fräs runt räkor, kräftstjärtar och kycklingkött.
  13. Tillsätt och rör i riset och blanda i resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  14. Lägg på musslorna och garnera med citronklyftor.
E-mail
Medel: 4 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-13