Bakpotatis med räkröra
Introduktion och förberedelse
Bakpotatis med räkröra och avokadosallad med tomat och babyspenat.
Bakad potatis med en variant på skagenröra med handpillade räkor.
Du kan även köpa billigare räkor till röran samt enbart några fina med skal att handskala som du kan ha överst som garnering.
Citronklyfta och dillkvist eller hackad dill kan man garnera med om man önskar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader (du kan också baka potatisen i mikron om du ej har ugn).
- Skölj, borsta och torka potatisarna. Skär ett snitt i varje potatis eller stick några hål med en sticka eller gaffel.
- Baka potatisen i en långpanna mitt i ugnen, ca 50 min eller i mikrovågsugn ca 15 min på full effekt. Stick i dem och känn om de är färdigbakta.
- Gör räkröran under tiden: Lägg fram frysta räkor att tina.
- Skala och hacka löken och lägg i en bunke.
- Skölj, skala och tärna eller riv äpplet.
- Skölj paprikan och tärna den så fint du kan.
- Hacka dill.
- Blanda allt med crème fraiche samt citronsaft.
- Krama ur vattnet ur de frysta räkorna och grovhacka dem samt blanda i röran. Förvara räkröran i kylen.
- Skala de hela räkorna. Förvara kalla i kylen.
- Förbered avokadosalladen: dela och kärna ur avokadon. Skär eller gröp ur dem i grova bitar och lägg i en skål. Blanda med vinäger, olja och salt. Skölj och grovhacka babyspenat och tillsätt dem. Skölj och dela tomater och blanda i dem.
- När potatisen är klar och har svalnat några minuter: skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Om du vill kan du ha i en klick smör i varje bakpotatis innan räkröran.
- Fyll potatisarna med räkröra samt toppa med förslagsvis 4 hela handskalade räkor vardera.
- Servera förslagsvis med avokadosalladen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 711 kcal