Bakpotatis med räkröra
Bakpotatis med räkröra och avokadosallad med tomat och babyspenat.
Bakad potatis med en variant på skagenröra med handpillade räkor.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader (du kan också baka potatisen i mikron om du ej har ugn).
- Skölj, borsta och torka potatisarna. Skär ett snitt i varje potatis eller stick några hål med en sticka eller gaffel.
- Baka potatisen i en långpanna mitt i ugnen, ca 50 min eller i mikrovågsugn ca 15 min på full effekt. Stick i dem och känn om de är färdigbakta.
- Gör räkröran under tiden: Lägg fram frysta räkor att tina.
- Skala och hacka löken och lägg i en bunke.
- Skölj, skala och tärna eller riv äpplet.
- Skölj paprikan och tärna den så fint du kan.
- Hacka dill.
- Blanda allt med crème fraiche samt citronsaft.
- Krama ur vattnet ur de frysta räkorna och grovhacka dem samt blanda i röran. Förvara räkröran i kylen.
- Skala de hela räkorna. Förvara kalla i kylen.
- Förbered avokadosalladen: dela och kärna ur avokadon. Skär eller gröp ur dem i grova bitar och lägg i en skål. Blanda med vinäger, olja och salt. Skölj och grovhacka babyspenat och tillsätt dem. Skölj och dela tomater och blanda i dem.
- När potatisen är klar och har svalnat några minuter: skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Om du vill kan du ha i en klick smör i varje bakpotatis innan räkröran.
- Fyll potatisarna med räkröra samt toppa med förslagsvis 4 hela handskalade räkor vardera.
- Servera förslagsvis med avokadosalladen.
Tips
- Du kan även köpa billigare räkor till röran samt enbart några fina med skal att handskala som du kan ha överst som garnering.
- Citronklyfta och dillkvist eller hackad dill kan man garnera med om man önskar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 711 kcal