Ugnsbakad torsk med skaldjurssås

Ugnsbakad torskfilé med skaldjurssås med räkor, kokt potatis samt spenat.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Rätten kan också göras med annan fiskfilé som gös, plattfisk eller lax.
Det finns fin styckfryst torsk som är smidigt att laga. Räkna annars 130-150 gram torsk per portion. Godas blir det med torskfilé från färsk torskrygg.

4 portioner torsk med skaldjurssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torsk
  • 2 msk olivolja
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Skaldjurssås: 500 gram räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • 5 dl vatten
  • 3 msk smör
  • 2,5 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 cl flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond (valfritt)
  • Tillbehör: 4 citronklyftor
  • 16 potatisar, gärna delikatesspotatis som sparrispotatis
  • 200 gram fryst eller färsk spenat

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull. Spara de skalade räkorna och ställ i kylen så länge.
  3. Börja koka potatis.
  4. Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
  5. Häll i och smörj med olivolja.
  6. Lägg i fisken med några cm mellanrum. Salta och peppra och vänd runt torsken i olivoljan.
  7. Man kan vika ihop fileér så att fisken får plats i pannan. Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25 minuter, beroende på storlek).
  8. Skaldjurssås: Skala och hacka löken och tillsätt till skalen i kastrullen.
  9. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och vatten till skalen.
  10. Koka skalen i 10 minuter till en skaldjursbuljong.
  11. Hacka dill och tillsätt gärna dillstjälkarna till skaldjursbuljongen.
  12. Sila av skaldjursbuljongen och släng skalen.
  13. Smält smör i en såskastrull och tillsätt och rör ut mjölet.
  14. Tillsätt buljong under omrörning till en jämn sås och koka såsen i 5 minuter.
  15. Tillsätt grädden samt smaka av såsen med salt, vitpeppar, cayennepeppar, hackad dill samt ev. flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond.
  16. På slutet har du i dina handpillade räkor. Du kan hacka dem grovt innan om du vill samt spara några hela till servering.
  17. Håll skaldjurssåsen varm till servering.
  18. Fräs spenaten i lite vatten med lock några minuter i en kastrull eller kör några minuter i micron.
  19. Skölj och klyfta en citron i fyra delar.
  20. Servera torsken med skaldjurssåsen, kokt potatis, citronklyfta och kokt spenat.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer