Marinad till skaldjur

En marinad som är god till skaldjur som grillade räkor, bläckfisk och pilgrimsmusslor. Lättast är att trä upp skaldjur som räkor (se bild) på spett. Marinera och pensla med marinaden före och under grillningen. 

Grillmarinaden har smak av färsk ingefära, citron, soja, sambal oelek chili samt sweet chili. Tillsätt mer chili om du vill ha hetare smak. 

4 portioner marinad till skaldjur

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk rapsolja eller annan matolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 0,5 msk citronsaft
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk sweet chili-sås
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Lägg träspett i blöt (om du ska trä skaldjuren på träspett). Tänd grillen.
  2. Skölj och skala ingefära. Riv den fint och lägg i en bunke.
  3. Blanda marinaden av olja, soja, sambal oelek, sweet chili, färsk finriven ingefära, peppar och citronsaft i bunken.
  4. Lägg i skaldjuren och marinera i minst 5 minuter. Hit kan du förbereda om du vill och marinera i kylen några timmar. De kan även förberedas som spett och förvaras något dygn övertäckta i kylen.
  5. Tillsätt salt och blanda runt de marinerade skaldjuren.
  6. Trä på spett och spara marinaden som är kvar i bunken i en liten skål att pensla med under grillningen.
  7. Grillas på hög värme någon minut på varje sida och penslas under tiden.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer