Presstekt ostronskivling
Presstekt ostronskivling eller ostronmussling är svamp som stekts under press och får en koncentrerad smak och gott tuggmotstånd.
Tillagning
- Förbered önskade tillbehör som picklade polkabetor, delikatesspotatis och vitlökssmör eller det du vill ha till.
- Rensa svampen men försök behåll den i stora bitar.
- Värm en stekpanna och häll i olivolja.
- Sprit ut svampen i stekpannan med en största biten i mitten.
- Sätt på något tungt som pressar svampen ned i stekpannan. Jag tog en stor kastrull och fyllde med vatten - se bild.
- Stek svampen under press i ca 8 minuter på medelvärme tills den släppt vätska och fått brun färg under. Kontrollera då och då så den ej bränns. I början kan man trycka ner den lite extra för hand med en kastrull eller annan stekpanna.
- Salta och peppra samt vänd svampen.
- Stek andra sidan under press i ca 5 minuter tills den har fin färg.
- Ta bort pressen och tillsätt en klick smör eller margarin. Vidare kan man smaksätta lite extra med rosmarin, timjan, socker och chiliflakes. Vänd runt lite och stek lite till. Smaka av med salt och peppar.
- Svampen är nu klar att servera med önskade tillbehör.
- Jag serverade svampen på några skivor picklad polkabeta med en klick vitlökssmör samt rostad delikatesspotatis och lite grönt till.
Serveringsförslag
- Jag serverade min ostronskivling med veganskt vitlökssmör, picklade polkabetor, rostad delikatesspotatis, gulplister och persilja.
- Istället för vitlökssmör kan du ta annat kryddsmör.
- Eller laga en sås till. Några förslag som passar är cidersås, löksås, rödvinssås, sherrysås, portvinssås, smörsås, brynt smör, balsamvinägersås eller örtsås med dragon och körvel.
- Fler tillbehör som passar till rostad skivad potatis, rosmarinpotatis, klyftpotatis med rödbetor eller palsternacksmos.
- Polkabetorna kan bytas mot marinerade rödbetor, pressgurka eller liknande.
Smaksättning
Svampen blir god som den är med lite salt och peppar men kan även smaksättas ytterligare med lite örter som förslaget nedan eller droppa över lite ljus japansk soja samt mirin eller fin balsamvinäger.
Tips
- Ostronskivling eller ostronmussling finns att plocka sen höst och mild vinter i södra Sverige på gamla lövträd eller att köpa i affären.
- Jag plockade även blad av gulplister till som garnering - det har en neutral smak och kan ersättas av andra späda blad eller skott från rödbeta, mangold osv.
- Istället för ostronskivling kan du steka annan stor matsvamp på samma vis som förslagsvis portabello, Karljohan eller fjällskivling.
Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal