Presstekt ostronskivling

Introduktion och förberedelse

Presstekt ostronskivling eller ostronmussling är svamp som stekts under press och får en koncentrerad smak och gott tuggmotstånd.

Serveringsförslag

Smaksättning

Svampen blir god som den är med lite salt och peppar men kan även smaksättas ytterligare med lite örter som förslaget nedan eller droppa över lite ljus japansk soja samt mirin eller fin balsamvinäger.

Tips

  • Ostronskivling eller ostronmussling finns att plocka sen höst och mild vinter i södra Sverige på gamla lövträd eller att köpa i affären.
  • Jag plockade även blad av gulplister till som garnering - det har en neutral smak och kan ersättas av andra späda blad eller skott från rödbeta, mangold osv.
  • Istället för ostronskivling kan du steka annan stor matsvamp på samma vis som förslagsvis portabello, Karljohan eller fjällskivling.

Stekt svamp i press blir lite som en vegobiff fast naturlig och utan tillsatser.
Stekt svamp i press blir lite som en vegobiff fast naturlig och utan tillsatser. Jag serverade min presstekta ostronskivling med sötsur picklad knaprig polkabeta, vitlökssmör, rostad potatis, persilja och gulplister.

2 portioner presstekt svamp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram ostronskivling, stora bitar
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja till slutet
  • 1 krm rosmarin (valfritt)
  • 1/2 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 krm chiliflakes (valfritt)
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 1/2 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör som picklade polkabetor, delikatesspotatis och vitlökssmör eller det du vill ha till.
  2. Rensa svampen men försök behåll den i stora bitar.
  3. Värm en stekpanna och häll i olivolja.
  4. Sprit ut svampen i stekpannan med en största biten i mitten.
  5. Sätt på något tungt som pressar svampen ned i stekpannan. Jag tog en stor kastrull och fyllde med vatten - se bild.
  6. Stek svampen under press i ca 8 minuter på medelvärme tills den släppt vätska och fått brun färg under. Kontrollera då och då så den ej bränns. I början kan man trycka ner den lite extra för hand med en kastrull eller annan stekpanna.
  7. Salta och peppra samt vänd svampen.
  8. Stek andra sidan under press i ca 5 minuter tills den har fin färg.
  9. Ta bort pressen och tillsätt en klick smör eller margarin. Vidare kan man smaksätta lite extra med rosmarin, timjan, socker och chiliflakes. Vänd runt lite och stek lite till. Smaka av med salt och peppar.
  10. Svampen är nu klar att servera med önskade tillbehör.
  11. Jag serverade svampen på några skivor picklad polkabeta med en klick vitlökssmör samt rostad delikatesspotatis och lite grönt till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-26

Tillbehör och liknande recept: