Smörsås Beurre Blanc
Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker.
Smörsås lagas med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Tillagning
- Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Ta fram smör så det blir rumsvarmt eller skär i kuber om det är kallt.
- Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
- Ta fram en ny kastrull samt sila över såsen och sila bort löken.
- Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
- Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
- Smörsåsen är klar att servera.
Serveringsförslag
- God som sås till fisk som gös, varmrökt; stekt eller grillad lax, hälleflundra, fiskspett, torskfilé med mera.
- Till fisken kan du ha delikatesspotatis samt kokta grönsaker som grön sparris, sockerärtor, ärtor eller fräst bladspenat.
- Smörsåsen passar även som förrätt med rökt lax och kokt vit sparris.
- Eller servera till Lax Wellington.
Varianter
- Ta mindre mängd smör och tillsätt grädde och vitt vin och reducera - koka ner till en len och smakrik variant på smörsåsen.
- Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vit balsamvinäger till dubbla.
- Välj ett neutralt vitt vin som helst ej är så ekfatslagrat - även om det funkar också.
- Istället för vanligt vitt vin kan du ta torr vit vermouth som Noilly Prat eller Martini.
- Red såsen om du önskar med någon tsk Beurre Manié. Tillsätt innan du rör i smöret.
Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal