Smörsås Beurre Blanc
Introduktion och förberedelse
Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker.
Smörsås lagas med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Serveringsförslag
- God som sås till fisk som grillad, stekt eller varmrökt lax serverad med kokt delikatesspotatis samt kokt grönsaker som grön sparris, sockerärtor, ärtor eller spenat.
- Ett förslag är som förrätt med lax och kokt vit sparris.
- Eller servera till Lax Wellington.
Varianter
- Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.
- Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vit balsamvinäger till dubbla.
- Välj ett neutralt vitt vin som helst ej är så ekfatslagrat - även om det funkar också.
- Istället för vanligt vitt vin kan du ta torr vit vermouth som Noilly Prat eller Martini.
Tillagning
- Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
- Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
- Ta fram en ny kastrull och sila över såsen (sila bort löken).
- Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
- Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
- Smörsåsen är klar att servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal