Smörsås Beurre Blanc

Introduktion och förberedelse för tillagning

Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.

Du kan också ha i en skvätt grädde fast då blir det mer en vitvinssås dock mycket god till fisk som ugnstekt lax, gös eller fast fisk.

Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vinäger till dubbla.

Serveringsförslag

God som förrätt med lax och kokt vit sparris eller som huvudrätt med ex grillad, stekt eller varmrökt lax serverad med kokt delikatesspotatis samt kokt grönsaker som grön sparris, sockerärtor, ärtor eller spenat. Eller servera till Lax Wellington.

4 portioner smörsås Beurre Blanc

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger, välj en mild lagrad vitvinsvinäger som ex. vit balsamvinäger
  • 1 dl vitt vin, ej ekfatslagrat och neutralt i smaken ex. Muscadet från Frankrike
  • 250 gram smör
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
  3. Ta fram en ny kastrull och sila över såsen (sila bort löken).
  4. Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
  5. Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
  6. Smörsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.6 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.