Smörsås Beurre Blanc

Introduktion och förberedelse

Smörsås eller Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker.

Smörsås lagas med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.

    Serveringsförslag

    Varianter

    • Ta mindre mängd smör och tillsätt grädde och vitt vin och reducera - koka ner till en len och smakrik variant på smörsåsen.
    • Har du inget vitt vin kan du ta vatten och öka på mängden vit balsamvinäger till dubbla.
    • Välj ett neutralt vitt vin som helst ej är så ekfatslagrat - även om det funkar också.
    • Istället för vanligt vitt vin kan du ta torr vit vermouth som Noilly Prat eller Martini.

    4 portioner smörsås Beurre Blanc

    • Förberedelse: 5 min
    • Tillagning: 10 min
    • Klart på: 15 min

    Ingredienser

    • 2 schalottenlökar
    • 2 msk vitvinsvinäger, välj en mild lagrad vitvinsvinäger som ex. vit balsamvinäger
    • 1 dl vitt vin, neutralt i smaken ex. Muscadet från Frankrike
    • 200 gram smör, normalsaltat eller utan salt
    • 1 krm salt
    • 0,5 krm vitpeppar
    • 1 msk citronsaft (valfritt)

    Tillagning

    1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Ta fram smör så det blir rumsvarmt eller skär i kuber om det är kallt.
    2. Blanda löken med vinäger och vitt vin i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
    3. Ta fram en ny kastrull samt sila över såsen och sila bort löken.
    4. Sätt tillbaks kastrullen på medelvärme och klicka i smör som du rör i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin slät smörsås.
    5. Ta av från värmen och smaka av med något krm salt och krm vitpeppar samt lite citronsaft.
    6. Smörsåsen är klar att servera.
    E-mail
    Medel: 3.9 (21 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-01

    Tillbehör och liknande recept: