Cidersås

Cidersås passar till kyckling, kalkon, kotlett, fläskfilé och ljust kött men också till fisk som lax eller torsk eller vegetariskt som grönsaksbullar.

Enkel att laga med lite hackad schalottenlök, äpple, kycklingbuljong, grädde och så torr gärna fransk cider förstås.

Kan garneras med hackad gräslök, persilja eller färsk dragon. Timjan kan uteslutas och man kan ta färsk eller torkad dragon istället.

Gott är även att steka äppelskivor eller tärningar till såsen som tillbehör. En annan variant är att fräsa skivade skogschampinjoner och tärnat fläsk samt blanda med stekt tärnat äpple och ha som tillbehör.

Laga cidersåsen med en torr cider och gärna fransk fin cider från Normandie ex. Boulards. Det går bra med halvtorr cider med. Dock ej smaksatt eller söt cider förstås. Fin torr råsaft från äpplen eller äppeljuice går också att använda.

Kan även smakas av med lite fin äppelcidervinäger på slutet om man vill ha upp syran lite.

4 portioner cidersås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 dl torr cider, svensk eller fransk
  • 2 dl grädde
  • 1,5 tärning kycklingbuljong eller valfri sort som grönsak eller fisk som passar det du ska servera såsen till
  • 1 schalottenlök
  • 1/4 äpple
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk färsk timjan, gräslök eller dragon till garnering

Tillagning

  1. Skala löken och äpplet.
  2. Hacka lök och äpple så fint du kan.
  3. Fräs lök och äpple i en såskastrull i smör och olivolja i några minuter utan att det tar färg.
  4. Häll i cider och buljongtärning. Rör så att buljongen löser sig. Koka fem minuter.
  5. Tillsätt och rör i maizenaredning och koka upp. Tillsätt grädden och värm upp samt smaka av med salt, soja, svartpeppar och eventuellt någon tsk äppelcidervinäger.
  6. Garnera såsen med färsk plockad timjan, dragon eller gräslök.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept