Portvinssås

En god sås som är enkel att laga. Rätt söt rödvinssås som även skulle kunna kallas portvinsglaze.

Såsen passar till kött, kyckling, quornfilé eller grillat.

Kan även serveras kall till ex. paté eller kallskuren stek osv.

4 portioner portionervinssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl rött vin
  • 1 dl rött portvin typ Tawny
  • 1 tsk maizena
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda rödvin, portvin, maizena, salt och peppar i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka på näst högsta värme tills hälften återstår ca 15 minuter och portvinssåsen är sirapslik.
  3. Smaka av såsen med salt och peppar.
  4. Servera portvinssåsen varm eller kall.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer