Portvinssås

En god sås som är enkel att laga. Rätt söt rödvinssås som även skulle kunna kallas portvinsglaze.
Såsen passar till kött, kyckling, quornfilé eller grillat. Kan även serveras kall till ex. paté eller kallskuren stek osv.

4 portioner portionervinssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl rött vin
  • 1 dl rött portvin typ Tawny
  • 1 tsk maizena
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda rödvin, portvin, maizena, salt och peppar i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka på näst högsta värme tills hälften återstår ca 15 minuter och portvinssåsen är sirapslik.
  3. Smaka av såsen med salt och peppar.
  4. Servera portvinssåsen varm eller kall.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer