Portvinssås

Introduktion och förberedelse för tillagning

En god sås som är enkel att laga. Rätt söt rödvinssås som även skulle kunna kallas portvinsglaze.

Såsen passar till kött, kyckling, quornfilé eller grillat.

Kan även serveras kall till ex. paté eller kallskuren stek osv.

4 portioner portionervinssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl rött vin
  • 1 dl rött portvin typ Tawny
  • 1 tsk maizena
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda rödvin, portvin, maizena, salt och peppar i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka på näst högsta värme tills hälften återstår ca 15 minuter och portvinssåsen är sirapslik.
  3. Smaka av såsen med salt och peppar.
  4. Servera portvinssåsen varm eller kall.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.