Sherrysås
Sherrysås är en krämig sås smaksatt med ljus Fino Sherry, svartpeppar, vitpeppar, schalottenlök, grönsaksbuljong samt crème fraiche.
Tillagning
- Skala och finhacka schalottenlök.
- Mortla eller krossa svart- och vitpeppar.
- Lägg i en såskastrull med smör.
- Fräs lök och peppar någon minut utan att ta färg.
- Tillsätt sherry och koka ihop i ca 3 minuter.
- Tillsätt vatten och buljongtärning. Rör tills buljongen löst sig. Koka någon minut.
- Red såsen genom att vispa i ljus maizenaredning.
- Rör i crème fraiche samt smaka av såsen med salt.
- Sherrysåsen är klar att servera.
Serveringsförslag
- Såsen passar till det mesta grillat vegetariskt, kött, kyckling eller fisk som lax.
- Jag hade såsen till grillad quornfilé med grillade grönsaker och potatis.
- Andra förslag är till grillad fläskkarré, kyckling, oxfiléspett, lax samt klyftpotatis.
Varianter
- Jag tog en tärning grönsaksbuljong och vatten i min sås men det går utmärkt med hemgjord grönsaksbuljong istället.
- Istället för ljus maizenaredning kan du reda såsen med smör- och mjölblandning beurre manié eller roux.
Val av sherry
I såsen passar en ljus Fino Sherry eller Manzanilla.
Uppskattat näringsvärde per portion: 97 kcal