Sherrysås

Introduktion och förberedelse

Sherrysås är en krämig sås smaksatt med ljus Fino Sherry, svartpeppar, vitpeppar, schalottenlök, grönsaksbuljong samt crème fraiche.

Serveringsförslag

Varianter

  • Jag tog en tärning grönsaksbuljong och vatten i min sås men det går utmärkt med hemgjord grönsaksbuljong istället.
  • Istället för ljus maizenaredning kan du reda såsen med smör- och mjölblandning beurre manié eller roux.

Val av sherry

I såsen passar en ljus Fino Sherry eller Manzanilla.

Sherrysås med god smak av Fino Sherry, mortlad svart- och vitpeppar, schalottenlök och smör samt avrundad med len crème fraiche.
Sherrysås med god smak av Fino Sherry, mortlad svart- och vitpeppar, schalottenlök och smör samt avrundad med len crème fraiche. En sås som passar till det mesta.

4 portioner sherrysås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 30 gram smör
  • 1 tsk mortlad/krossad svartpeppar
  • 1 tsk mortlad/krossad vitpeppar
  • 1 dl Fino Sherry
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Mortla eller krossa svart- och vitpeppar.
  3. Lägg i en såskastrull med smör.
  4. Fräs lök och peppar någon minut utan att ta färg.
  5. Tillsätt sherry och koka ihop i ca 3 minuter.
  6. Tillsätt vatten och buljongtärning. Rör tills buljongen löst sig. Koka någon minut.
  7. Red såsen genom att vispa i ljus maizenaredning.
  8. Rör i crème fraiche samt smaka av såsen med salt.
  9. Sherrysåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 97 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-02

Tillbehör och liknande recept:

Sherry, spanskt vin och vintips till tapas.

Varför inte njuta ett glas uppfriskande sherry i eftermiddagssolen - klassiskt med spanska tapas...