Pasta med ostronskivling

Introduktion och förberedelse

En festligare vegetarisk pastasås med ostronskivling, grädde och parmesan.

Passar med pasta som skruvar, penne, gnocchi, spagetti eller tagliatelle.

Serveringsförslag

Servera gärna med ett gott bröd samt en sallad av babyspenat, rivna morötter, tärnade tomater och kokta vita bönor med lite olivolja och balsamvinäger över.

Varianter

  • Vill du göra pastan riktigt lyxig kan du blanda i några droppar tryffelolja.
  • Vill du ha en vegan pasta så använd olivolja, Oatly havregrädde, Oatly fraiche samt vegan parmesanost Violife prosociano.
  • Tänk på att parmesan ej är vegetarisk då den ystas med löpe så välj en vegan parmesan om du vill ha en helt vegetarisk samt vegan pasta.

Att dricka till

Vintips till pastan är ett vitt vin typ Chardonnay eller italiensk Pinot Grigio.

Pasta med ostronskivling i tallrik med tillbehör
Pastan kan du servera med parmesanost eller vegan parmesan som prosociano. Gott till är en grönsallad som ovan med riven morot, babyspenat och tärnad tomat samt lite vinägrett.

Pasta med ostronskivling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta ex. skruvar
  • 400 gram ostronskivling
  • 30 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk mjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Rensa ostronskivlingen. Skär den i ca 1x1 cm bitar.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs löken i smöret i en panna med höga kanter.
  4. Tillsätt svampen och fräs i några minuter och rör om då och då.
  5. Sätt på vatten till pastan.
  6. Ta undan hälften av svampen och lägg på en tallrik.
  7. Pudra över mjölet över resten av svampen och rör runt.
  8. Tillsätt vatten, mjölk, grönsaksbuljong och låt koka upp under omrörning.
  9. Smaksätt med grädde, creme fraiche, soja, salt och svartpeppar.
  10. Låt pastasåsen småkoka medan du kokar pastan.
  11. Riv parmesanost.
  12. Hacka bladpersilja.
  13. Vänd runt den kokta pastan i pastasåsen.
  14. Toppa med resten av den frästa svampen, hackad bladpersilja, riven parmesan samt svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 563 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.