Pasta med ostronskivling

En festligare vegetarisk pastasås med ostronskivling, grädde och parmesan.
Passar med pasta som skruvar, penne, gnocchi, spagetti eller tagliatelle.
Servera gärna med ett gott bröd samt en sallad av babyspenat, rivna morötter, tärnade tomater och kokta vita bönor med lite olivolja och balsamvinäger över.
Vill du göra pastan riktigt lyxig kan du blanda i några droppar tryffelolja.
Vill du ha en vegan pasta så använd olivolja, Oatly havregrädde, Oatly fraiche samt vegan parmesanost.
Vintips till pastan är ett vitt vin typ Chardonnay.

Pasta med ostronskivling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta ex. skruvar
  • 400 gram ostronskivling
  • 30 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk mjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Rensa ostronskivlingen. Skär den i ca 1x1 cm bitar.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs löken i smöret i en panna med höga kanter.
  4. Tillsätt svampen och fräs i några minuter och rör om då och då.
  5. Sätt på vatten till pastan.
  6. Ta undan hälften av svampen och lägg på en tallrik.
  7. Pudra över mjölet över resten av svampen och rör runt.
  8. Tillsätt vatten, mjölk, grönsaksbuljong och låt koka upp under omrörning.
  9. Smaksätt med grädde, creme fraiche, soja, salt och svartpeppar.
  10. Låt pastasåsen småkoka medan du kokar pastan.
  11. Riv parmesanost.
  12. Hacka bladpersilja.
  13. Vänd runt den kokta pastan i pastasåsen.
  14. Toppa med resten av den frästa svampen, hackad bladpersilja, riven parmesan samt svartpeppar vid servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer