Ostronskivlingsoppa

En lite festligare svampsoppa med ostronskivling. Du kan servera soppan som den är till soppmiddag eller som här till förrätt med lite lyxiga räkor och strimlad rotselleri samt ett gott vitt vin till.

Vintips: De flesta vita viner funkar till soppan men några förslag är Chardonnay, Pinot Gris eller Chablis.

Serverar du soppan till förrätt så räcker den till dubbelt så många portioner. Då kan man också piffa upp soppan med några droppar tryffelolja på slutet. Till soppan är det gott med surdegsbaguette och smör.

4 portioner ostronskivlingsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram ostronskivling
  • 30 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 msk mjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram rotselleri
  • 150 gram skalade räkor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Rensa och skär svampen grovt.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs löken i smöret och tillsätt svampen.
  4. Fräs i 3 minuter och rör om då och då.
  5. Pudra över mjölet och rör runt.
  6. Tillsätt vatten, mjölk, grönsaksbuljong och låt koka upp under omrörning. Koka i 10 minuter och rör då och då.
  7. Smaksätt med grädde, soja, salt och vitpeppar.
  8. Mixa soppan med stavmixer.
  9. Tillbehör: räkor med rotselleri (valfritt): riv eller skär rotselleri i ”stickor”. Koka dem en minut i lite vatten. Häll av och blanda med räkorna. Grovhacka några blad bladpersilja och blanda med. Lägg i mitten på sopptallrikarna och slå på soppa runt. Eller rör i soppan innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer