Ostronskivlingsoppa

En lite festligare svampsoppa med ostronskivling. Du kan servera soppan som den är till soppmiddag eller som här till förrätt med lite lyxiga räkor och strimlad rotselleri samt ett gott vitt vin till.

Vintips: De flesta vita viner funkar till soppan men några förslag är Chardonnay, Pinot Gris eller Chablis.

Serverar du soppan till förrätt så räcker den till dubbelt så många portioner. Då kan man också piffa upp soppan med några droppar tryffelolja på slutet. Till soppan är det gott med surdegsbaguette och smör.

4 portioner ostronskivlingsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram ostronskivling
  • 30 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 msk mjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram rotselleri
  • 150 gram skalade räkor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Rensa och skär svampen grovt.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs löken i smöret och tillsätt svampen.
  4. Fräs i 3 minuter och rör om då och då.
  5. Pudra över mjölet och rör runt.
  6. Tillsätt vatten, mjölk, grönsaksbuljong och låt koka upp under omrörning. Koka i 10 minuter och rör då och då.
  7. Smaksätt med grädde, soja, salt och vitpeppar.
  8. Mixa soppan med stavmixer.
  9. Tillbehör: räkor med rotselleri (valfritt): riv eller skär rotselleri i ”stickor”. Koka dem en minut i lite vatten. Häll av och blanda med räkorna. Grovhacka några blad bladpersilja och blanda med. Lägg i mitten på sopptallrikarna och slå på soppa runt. Eller rör i soppan innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer