Ostronskivlingsoppa

Introduktion och förberedelse

En lite festligare svampsoppa med ostronskivling. Du kan servera soppan som den är till soppmiddag eller som här till förrätt med lite lyxiga räkor och strimlad rotselleri samt ett gott vitt vin till.

Serverar du soppan till förrätt så räcker den till dubbelt så många portioner. Då kan man också piffa upp soppan med några droppar tryffelolja på slutet. Till soppan är det gott med surdegsbaguette och smör.

Vintips:

De flesta vita viner funkar till soppan men några förslag är Chardonnay, Pinot Gris eller Chablis.

4 portioner ostronskivlingsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram ostronskivling
  • 30 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 msk mjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gram rotselleri
  • 150 gram skalade räkor
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Rensa och skär svampen grovt.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Fräs löken i smöret och tillsätt svampen.
  4. Fräs i 3 minuter och rör om då och då.
  5. Pudra över mjölet och rör runt.
  6. Tillsätt vatten, mjölk, grönsaksbuljong och låt koka upp under omrörning. Koka i 10 minuter och rör då och då.
  7. Smaksätt med grädde, soja, salt och vitpeppar.
  8. Mixa soppan med stavmixer.
  9. Tillbehör: räkor med rotselleri (valfritt): riv eller skär rotselleri i ”stickor”. Koka dem en minut i lite vatten. Häll av och blanda med räkorna. Grovhacka några blad bladpersilja och blanda med. Lägg i mitten på sopptallrikarna och slå på soppa runt. Eller rör i soppan innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20