Ostronskivlingsoppa
En lite festligare svampsoppa med ostronskivling.
Tillagning
- Rensa och skär svampen grovt.
- Skala och hacka löken fint.
- Fräs löken i smöret och tillsätt svampen.
- Fräs i 3 minuter och rör om då och då.
- Pudra över mjölet och rör runt.
- Tillsätt vatten, mjölk, grönsaksbuljong och låt koka upp under omrörning. Koka i 10 minuter och rör då och då.
- Smaksätt med grädde, soja, salt och vitpeppar.
- Mixa soppan med stavmixer.
- Tillbehör: räkor med rotselleri (valfritt): riv eller skär rotselleri i stickor. Koka dem en minut i lite vatten. Häll av och blanda med räkorna. Grovhacka några blad bladpersilja och blanda med. Lägg i mitten på sopptallrikarna och slå på soppa runt. Eller rör i soppan innan servering.
Serveringsförslag
- Du kan servera soppan som den är till soppmiddag eller som här till förrätt med lite lyxiga räkor och strimlad rotselleri samt ett gott vitt vin till.
- Serverar du soppan till förrätt så räcker den till dubbelt så många portioner. Då kan man också piffa upp soppan med några droppar tryffelolja på slutet.
- Till soppan passar även ett gott bröd som köpt eller hembakt surdegsbaguette och smör.
Vintips
De flesta vita viner funkar till soppan men några förslag är Chardonnay, Pinot Gris eller Chablis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal