Löksås eller bondsås

Introduktion och förberedelse

Löksås eller bondsås är en klassisk svensk sås. God och aromatiskt söt av löken. Billig är den också. Passar till svensk husmanskost som kokt potatis, stekt rimmat fläsk, panerad stekt saltsill, stek halloumi med mera.

Varianter:

Löksås kan också göras med vatten eller grönsaksbuljong (ta en halv grönsaksbuljongtärning). Byt mot all eller en del av mjölken. Grädde är gott i såsen men valfritt.

Glutenfri löksås:

Istället för vetemjöl kan du reda löksåsen med 2 msk ljus maizenaredning. Då blir löksåsen glutenfri.

Vegan löksås:

Byt ut smör mot margarin eller rapsolja. Istället för mjölk kan du ta enbart vatten och en eventuellt en halv grönsaksbuljongtärning samt någon dl sojagrädde eller havregrädde. Vidare kan du ta rismjölk, havremjölk eller sojamjölk - då blir såsen dock rätt söt.

4 portioner löksås eller bondsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 gula stora gula lökar, ca 200 gram
  • 4 msk smör, ca 25 gram
  • 2 msk vetemjöl eller maizena ljus redning
  • 4 dl mjölk eller byt mot hälften vatten
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja (valfritt)
  • 1 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala, dela och strimla löken mot fibrerna.
  2. Stek löken mjuk i smör i en stor stekpanna med höga kanter i 10 minuter. Rör då och då. Den ska stekas mjuk och lite brynt kan den vara men inte bränd.
  3. Lägg eventuellt över i en såskastrull med tjock botten.
  4. Med vetemjöl: Strö vetemjölet över löken. Rör om. Stek en halv minut till.
  5. Med maizena-redning: strö över maizenaredning efter du tillsätt vätskan nedan.
  6. Tillsätt mjölk eller vatten eller blanda. Tillsätt grädde.
  7. Koka löksåsen några minuter - minst 10 minuter om du använt vetemjöl - på medelvärme och rör då och då. Akta så den inte bränns.
  8. Smaksätt såsen med några krm salt, peppar och eventuellt lite soja.
  9. Löksåsen är klar att servera. Kan garneras med hackad persilja om man vill.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 111 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.