Löksås eller bondsås
Tillagning
- Skala, dela och strimla löken mot fibrerna.
- Stek löken mjuk i smör i en stor stekpanna med höga kanter i 10 minuter. Rör då och då. Den ska stekas mjuk och lite brynt kan den vara men inte bränd.
- Lägg eventuellt över i en såskastrull med tjock botten.
- Med vetemjöl: Strö vetemjölet över löken. Rör om. Stek en halv minut till.
- Med maizena-redning: strö över maizenaredning efter du tillsätt vätskan nedan.
- Tillsätt mjölk eller vatten eller blanda. Tillsätt grädde.
- Koka löksåsen några minuter - minst 10 minuter om du använt vetemjöl - på medelvärme och rör då och då. Akta så den inte bränns.
- Smaksätt såsen med några krm salt, peppar och eventuellt lite soja.
- Löksåsen är klar att servera. Kan garneras med hackad persilja om man vill.
Varianter
Löksås kan också göras med vatten eller grönsaksbuljong (ta en halv grönsaksbuljongtärning). Byt mot all eller en del av mjölken.
Grädde är gott i såsen men valfritt.
Glutenfri löksås
Istället för vetemjöl kan du reda löksåsen med maizenastärkelse. Då blir löksåsen glutenfri.
Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten.
Vegan löksås
Byt ut smör mot mjölkfritt margarin eller rapsolja.
Istället för mjölk kan du ta enbart vatten, havremjölk, sojamjölk eller liknande samt en halv grönsaksbuljongtärning och någon dl sojagrädde eller havregrädde på slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 111 kcal