Tilltugg till cocktailfesten. Recept och tips. Om konsten att mingla, dricka drinkar och äta snittar.
Ett cocktailparty är som en förfest med klass. Ett cocktailparty kan du ha en vardagskväll, helgkväll eller sen eftermiddag på helgen. Festen behöver inte fortsätta efter med middag eller utgång. Du kan ha en tidig bjudning för de som har att tänka på hemma eller annars är upptagna kvällar (ex. barnföräldrar). En chans att träffas och umgås med goda tilltugg och goda drinkar. Och givetvis så ska det finnas goda drinkar eller bål utan alkohol för de som önskar.
Så ladda upp med dricka, förbered lite tilltugg och bjud in vänner. Cocktailtuggen smakar givetvis lika bra att servera före en middag också.
Här har jag valt ut sådant som jag tycker passar smakmässigt till drinkar och cocktails som ibland kan vara smakrika och fruktiga. Därför har jag inte med tilltugg med ex. getost och ädelost som annars är gott men inte passar direkt till drinkar.
Färdigköpta tilltugg sparar givetvis tid men knappast pengar. Allehanda delikatesser finns numer i lösvikt. Har du ont om tid plockar du helt enkelt ihop några olika burkar av vad du gillar. Gå sedan vidare till delikatessen och välj en bit lagrad ost, några skivor lufttorkad skinka samt valfritt extratilltugg. Köp också något gott bröd som grissinis, baguette och/eller kex.
I hyllorna finns burkar av stora oliver, soltorkade tomater, bredbara pastor som pesto, tapenade och hummus. Servera med snett skurna rostade skivor av baguette samt kex och/eller italienska grissinis. Dessa tilltugg kan sedan kombineras med någon eller några av nedanstående rätter.
Några goda enkla tilltugg:
Ananas på tandpetare
Skär färsk ananas i kuber och fräs dem i lite smör, socker och lime innan du rullar dem i rostad kokos och serverar på tandpetare eller småspett.
Crostinis med topping
Här med olivröra men du kan också servera de rostade småbröden i en skål samt ha ex. tre skålar med röror eller burkar att välja bland bredvid som tapenade, pesto, röd pesto, guacamole, hummus eller valfri röra. Du kan köpa crostinis eller göra egna crostinis.
Bresaolarullar med mascarpone
Rulla små snittar av Bresaola som är lufttorkad italienskt nötkött rullat med mascarpone som är en mjuk färskost. Lagom stora med salt god smak kombinerat med basilika och citron funkar utmärkt till drinkar.
Italienska tilltugg
I Italien äter man smårätter innan maten sk Antipasti. Småmat som funkar utmärkt att duka upp till cocktailfesten.
Smördegssnurror med parmesan
Avlånga bröd likt grissinis som är enkla att baka med smördeg och är goda till de flesta drinkar.
Parmesankex
En variant på smördegstilltugg som är farligt goda till cocktails. Smaksatta med rosmarin och parmesan.
Snittar med gåslever
Riktigt lyxiga och goda snittar med fois gras höjer klassen på cocktailpartyt. Beställ helst gåslever som är uppfödd på sjysst vis.
Tunnbrödsrullar
Klassiskt svenskt tilltugg som kan fyllas med det du gillar och förberedas i god tid. Skiva sedan upp dem till servering. Gör gärna några med lax och några med rökt kött, några vegetariska med soltorkade hackade tomater samt färskost samt ev. några rullar med räkor.
Cocktailtomater på tandpetare
Småtomater med mozzarella och basilika
Tortillarullar med soltorkad tomat och färskost
Skär i rullarna i lagom bitar som snittar.
Nachos med guacamole och tomatsalsa
Servera nachos i en skål att dippa i hemgjord guacamole och tomatsalsa.
Snittar med skaldjurssallad eller räkröra
En lika klassisk som enkel succé. Köp färdig eller gör egen lyxig räkröra.
Räksnittar med handpillade räkor
Dessa räksnittar är riktigt lyxiga och går åt som smör så förbered dig och pilla många räkor om du har hungriga gäster.
Filotrianglar med fetaost
Väl värda allt besvär bakas dessa trianglar i ugn. Eller så kan man fritera dem. Filodeg finns fryst i välsorterade affärer. Tina deg och spenat i kylskåp över natten.
Sojaglacerade kycklingben
Här skrapas köttet av benet men hänger ändå kvar. Som en mumsbit med handtag! Kycklingbitar på spett blir också gott.
20 kycklingben, ca 10 port om du räknar 2 var.
1 dl mörk, söt soja som ketjap manis
4 msk sesamfrö
Salt och peppar
Förbered innan: Skär ett snitt under leden längst mot vingspetsen. Dra kött tillbaka över benet mot motsatt led och låt köttet hänga kvar. Lägg i en påse tillsammans med soja. Kläm lite och låt marinera minst 20 minuter - gärna längre. Sätt ugn på 200 grader. Lägg kyckling i en långpanna med folie under. Stek i 20 minuter i mitten och vänd då och då. När de svalnat kan du klä benet med lite folie så blir de inte kladdiga att ta i.
Vid servering: Värm upp under folie. Pensla med samma soja. Salta och peppra. Lägg upp på fat och strö över sesamfrön.
Minispett med kyckling, 10 portioner
Här har jag räknat två spett per portion. Du behöver små träspett typ grillspett i bambu.
500 gram kycklingfilé
4 msk ketjap manis, mörk söt indonesisk soja
1 krm salt
1 msk färsk riven ingefära
1 krm svartpeppar
0,5 dl sesamfrön
Skär kycklingen i små tärningar ca 2x2 cm. Marinera dem i soja, sesamfrön, salt, ingefära och peppar. Minst någon timme men gärna över natten i kylen. Trä 40-50 gram på varje spett i nedre halvan. Grilla eller bryn och stek dem runt om i ca 10 minuter. Låt svalna och förvara i kylen till servering. Strö över rostade sesamfrön vid servering. Kan serveras varma eller kalla.