Campari Mojito
Campari Mojito är en variant på vanlig mojito med lime, mynta samt campari istället för rom. En italiensk Mojito.
Passar som välkomstdrink, sommardrink eller svalkande cocktail till fest, grill eller vid poolen.
Campari är en italiensk bitter aperitif med runt 150 år på nacken som först serverades Caffé Ristorante Camparino i Milano.
Alkoholhalten varierar runt 20-30 %. Camparin ger en fin röd fin färg och bitter smak av malört och fruktig blodapelsin.
Istället för socker kan du ta hemgjord sockerlag eller rabarbersirap.
Tillagning
- Skölj lime väl i ljummet vatten. Skär i små klyftor. Spara en klyfta till garnering.
- Lägg limeklyftor och socker i botten på ett glas.
- Muddla - krossa - lime och socker tills sockret löst sig. Använd ett trubbigt föremål exempelvis en drinkmortel eller handtaget på en träslev mot botten på glaset.
- Tillsätt myntabladen och muddla lite till.
- Mät upp och tillsätt campari.
- Tillsätt krossad is.
- Toppa med lite sodavatten upp till kanten.
- Servera med sugrör, drinksked och/eller drinkpinne och garnera gärna med myntablad eller en kvist mynta samt ev. en klyfta lime.
Val av glas
Serveras i högt highballglas eller liknande - eller glasburk med handtag och skruvlock, Hurricane-glas eller använd fantasin. Eller ett vinglas med stor kupa.
Varianter
- Välj hur mycket campari du vill ha i -fyra eller sex centiliter.
- Vill du göra en alkoholfri variant kan du ta i 2 cl Rosies lime samt 2 cl grenadine istället för campari. Eller ersätt med rönnbärssaft.
Du behöver
- Du behöver en iskrossare med vev att krossa is med. Det ska vara mycket krossad is - hela glaset helst. Alternativ är att ta isbitar och slåt sönder något i en ren kökshandduk eller lägga i en plastpåse och slå sönder mot bordskanten.
- Vidare är en drinkmortel/muddlerstav i trä bra att krossa lime och mynta med. Alternativ är handdtaget på en träslev eller annat trubbigt föremål i trä.
Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal