Flädersaft eller fläderblomssaft

Introduktion och förberedelse

Gör egen flädersaft av fläderblommor. God och uppfriskande saft som serveras väl kyld eller med isbitar. Håller i kylen eller förvara svalt och mörkt i flaskor. Kallas för Hyllesaft i Skåne.

Serveringsförslag

Flädersaft späs med vatten till önskad styrka - förslagsvis 3-5 gånger. Blanda gärna i god tid och ställ i kylen att kallna eller servera flädersaften med isbitar eller krossad is.

Saften blir också god till bål och drinkar som fläderdrink med rabarber eller en Hugo.

Mer gott att använda flädersaft till

 • Frys och raspa upp likt en sorbetliknande efterrätt gärna serverad med färska bär som jordgubb, melon och/eller hallon.
 • Saften kan också användas som grund till hemgjord vaniljglass med flädersmak, parfait, panna cotta, fläderpaj eller isglass med fläder.
 • Flädersill - smaksätt sillen med hemgjord flädersaft.
 • Fläderlikör kan du göra med saften genom att blanda ut den med vodka eller Brännvin Special samt lite vatten till önskad styrka i en flaska. Servera gärna kyld.

Se till att du plockar rätt fläderblommor

Sambucus Nigra, vanlig äkta fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Kolla på wikipedia om du är osäker så att du plockar rätt sorts fläder.

Fläderblommor till flädersaft
Fläderblommor till flädersaft känner du bland annat igen på att de växer på en stor buske, är vita och ljust gula, doftar starkt av fläder, har platta klasar och fem blomblad.

Använd äkta fläder

Till saften är det viktigt att du plockar äkta fläder - se bild ovan. Plocka den helst när den är nyutslagen. Äkta fläder känner du igen på:

 • Fläderbusken är stor och hög - upp till åtta meter - samt blommar i juni och juli.
 • Den får platta stora klasar av vita och ljust gula blommor.
 • Blommorna har fem foderblad, fem kronblad samt fem fria ståndare med gula ståndarknappar.
 • Blommorna har en stark söt doft av fläder.
 • Äkta fläder får sedan först röda sedan svarta mogna bär i slutet av juli och augusti.

Använd inte druvfläder

Använd inte druvfläder som har mindre, vita blommor med grönt i. Blommorna formar en annan form på klasarna som är mer äggformade. De får rödare bär som bildar klasar likt druvklasar.

Använd inte sommarfläder som är en meterhög ört och har vita blommor men med röda ståndarknappar.

Ta hand om fläder när de blommar

Fläder brukar blomma kring midsommar och juli men nuförtiden kan det bli tidigare. Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och göra flädersaft på direkt från frysen.

Flädersaft som hälls upp på saftflaskor
Flädersaft som hälls upp på saftflaskor. Förvara mörkt och svalt. Extra hållbar saft får du med steriliserade flaskor och lite natriumbensoat som konserveringsmedel i saften.

Hållbarhet och förvaring

Förvara saften mörkt och svalt. I kylen håller saften flera månader upp till något år. Annars kan du räkna med minst några månader förutsatt att du steriliserat flaskor och kork innan.

Extra hållbar saft

Natriumbensoat är ett konserveringsämne och det kan du tillsätta enligt förpackningen om du vill ha extra hållbar saft. Då håller den i flera år.

Du bör också sterilisera flaskor eller burkar noga om du vill spara saften.

Fryst saft

Förutom att hälla upp saften på flaska så kan man frysa in saften i burkar - då behövs ej konserveringsämnen. Då kan man också halvera mängden socker om man önskar för en lite syrligare saft med mindre socker.

Till servering kan man skrapa fram några msk fryst saft till några glas eller en kanna när man behöver och sedan sätta tillbaka saften i frysen.

Ett smidigt alternativ är att frysa in saften i tråg för istärningar så kan man ta fram 1-2 tärning när man vill och lägga direkt i glaset samt fylla på med kallt vatten och låta det smälta.

Varianter

3 liter flädersaft eller fläderblomssaft

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 3 dagar
 • Klart på: 3 dagar 30 min

Ingredienser

 • 40-50 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
 • 2 liter vatten
 • 2 kg strösocker, ca 2,4 liter
 • 3 citroner, gärna ekologiska
 • 40 gram citronsyra, ca 2,5 msk
 • 2 krm natriumbensoat, valfritt

Tillagning

 1. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör under tiden så att sockret löser sig.
 2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke, kruka, rostfri hink, plasthink eller kastrull. Använder du en plasthink eller plastbunke se till att den är godkänd för livsmedel. Kolla även hur hög temperatur plasten är godkänd för och låt sockerlagen svalna till högst denna temperatur - brukar vara 65 eller 90 grader. Se även till att du har ett lock eller en tallrik att lägga över. Eller så kan du använda plastfilm att täcka saften med.
 3. Skölj citroner i varmt vatten och skrubba dem. Skär dem i klyftor eller skiva dem. Lägg dem med fläderblommorna.
 4. Tillsätt citronsyra.
 5. Häll det kokheta sockervattnet över fläderblommorna och citron samt rör om.
 6. Låt svalna.
 7. Täck över saften med lock, tallrik eller plastfilm. Låt flädersaften stå att dra i tre dygn - gärna svalt och mörkt ex. källare eller garderob. Rör gärna om morgon och kväll.
 8. Sila av flädersaften i silställning. Eller gör en egen av silduk eller linnehandduk samt durkslag. Sila över saften i en ren stor bunke eller kastrull. Låt stå någon halvtimme att rinna av och tryck genom så mycket saft du kan.
 9. Sterilisera flaskor och korkar. Till detta recept behöver du förslagsvis 3 glasflaskor på 1 liter vardera.
 10. Ta upp ca en dl av saften i ett glas och rör ut natriumbensoaten. Tillsätt och rör ut den i saften. Detta är valfritt och mest om du vill ha en mycket hållbar saft. Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig bra ändå.
 11. Dags att buteljera saften. Använd en tratt och fördela saften i rena glasflaskor med patentkork eller skruvkork; petflaskor eller glasburkar funkar också. Eller frys in saften i burkar.
E-mail
Medel: 4.1 (330 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-06