Flädersaft eller fläderblomssaft

Saft av fläder är gott och uppfriskande saft som du kan göra själv. Plocka fläderblommor som har vita flata blomklasar. De brukar blomma kring midsommar och juli men nuförtiden kan det bli tidigare. Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och göra flädersaft på direkt från frysen.

Flädersaft är god som spädd till saft - gärna med isbitar - i bål och drinkar men också som fryst som sorbetliknande efterrätt gärna serverad med färska bär som jordgubb, melon och/eller hallon. Man kan smaksätta flädersaft med kanel om man vill. Vidare kan man göra hemgjord vaniljglass med flädersmak

När du plockar fläder så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande. Sambucus Nigra, vanlig fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Vanlig fläder är en stor buske med vita tillplattade klasar med blommor med stark söt doft. Om du är osäker så läs mer om fläder på wikipedia så att du väljer rätt fläder. 

Natriumbensoat är ett konserveringsämne och det tillsätter du om vill ha extra hållbar saft som håller länge. Förvaras svalt och mörkt.  

3 liter flädersaft fläderblomssaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 30 min

Ingredienser

  • 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
  • 2 liter vatten
  • 1,5 kg socker
  • 3 citroner
  • 50 gram citronsyra
  • 2 krm natriumbensoat, valfritt

Tillagning

  1. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
  2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
  3. Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
  4. Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
  5. Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt flädersaften stå svalt att dra i minst ett tre dygn.
  6. Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
  7. Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
  8. Dags att förpacka flädersaften - fördela därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften sväller när den fryser).
E-mail
Medel: 4.3 (170 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer