Flädersaft eller fläderblomssaft

Saft av fläder är gott och uppfriskande saft som du kan göra själv. Plocka fläderblommor som har vita flata blomklasar. De brukar blomma kring midsommar och juli men nuförtiden kan det bli tidigare. Fläderblommor kan du frysa som de är i fryspåsar (rensa och skölj innan) och sedan plocka fram och göra flädersaft på direkt från frysen.

Flädersaft är god som spädd till saft - gärna med isbitar - i bål och drinkar men också som fryst som sorbetliknande efterrätt gärna serverad med färska bär som jordgubb, melon och/eller hallon. Man kan smaksätta flädersaft med kanel om man vill. Vidare kan man göra hemgjord vaniljglass med flädersmak

När du plockar fläder så tänk på att ha markägarens tillstånd, plocka ej i parker och tänk på allemansrätten som säger att man inte får bryta kvistar och liknande. Sambucus Nigra, vanlig fläder, ska inte förväxlas med druvfläder och sommarfläder som är giftiga. Vanlig fläder är en stor buske med vita tillplattade klasar med blommor med stark söt doft. Om du är osäker så läs mer om fläder på wikipedia så att du väljer rätt fläder. 

Natriumbensoat är ett konserveringsämne och det tillsätter du om vill ha extra hållbar saft som håller länge. Förvaras svalt och mörkt.  

3 liter flädersaft fläderblomssaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 30 min

Ingredienser

  • 40 rensade och sköljda stora blomklasar fläderblommor
  • 2 liter vatten
  • 1,5 kg socker
  • 3 citroner
  • 50 gram citronsyra
  • 2 krm natriumbensoat, valfritt

Tillagning

  1. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret.
  2. Rensa och skölj blomklasarna under tiden. Skaka av dem och lägg dem i en stor bunke (som tål hett vatten), rostfri hink eller kastrull. Se till att du har ett lock att lägga över (eller så kan du använda plastfilm).
  3. Skölj citroner och skär i bitar samt lägg i bunken med fläderblommor. Tillsätt citronsyran.
  4. Häll det heta sockervattnet över fläderblommorna och rör om.
  5. Låt svalna något och täck över fläderblommorna i sockervattnet med lock eller plastfilm. Låt flädersaften stå svalt att dra i minst ett tre dygn.
  6. Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
  7. Ta upp lite saft i ett glas och rör ut natriumbensoaten och rör i det i saften (valfritt om du vill ha hållbar saft). Förvarar du flädersaften i frysen eller kylen så behövs ej natriumbensoat - då håller den sig rätt bra ändå.
  8. Dags att förpacka flädersaften - fördela därefter flädersaften i rena glasflaskor, petflaskor, glasburk eller frys in i burkar eller istärningstråg (häll inte upp ända till kanten då flädersaften sväller när den fryser).
E-mail
Medel: 4.3 (170 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer