Hallonsirap

Hallonsirap är en slags sockerlag med sötsyrlig smak och fin röd färg av hallon som passar till drinkar, efterrätter med mera.

Sirapen kokas med färska eller frysta hallon, socker samt lite vatten. Jag hade även i lite vanilj men det är valfritt.

3 dl hallonsirap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 dl hallon, frysta eller färska
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 0,25 vaniljstång

Tillagning

  1. Lägg hallonen i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt socker och vatten.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Tillsätt frön och stång till hallonen.
  4. Rör om och koka upp.
  5. Låt koka i 15 minuter på medelvärme. Rör då och då. Mosa ihop hallonen mot slutet med en potatisstöt.
  6. Häll hallonen i en silduk i ett durkslag eller liknande ex. en Jonas silställning. Arbeta genom saften med en slev i silduken så du får ut så mycket det går.
  7. Häll över i rena glasburkar och sätt på lock. Eller i saftflaskor med kork.
  8. Låt svalna i burk eller flaska.
  9. Kan förvaras i kylen 1-2 veckor minst.
Hallonsirap kan du koka med frysta eller färska hallon samt socker och lite vatten.
Hallonsirap kan du koka med frysta eller färska hallon samt socker och lite vatten. Man kan även smaksätta med lite vanilj.
Hallonen kokas med socker och vatten.
Hallonen kokas med socker och vatten.
Hallonsirapen silas av.
Hallonsirapen silas av.
Hallonsirapen kan du förvara i flaska eller burkar.
Hallonsirapen kan du förvara i flaska eller burkar.

Serveringsförslag

Varianter

  • Tillsätt saften av en halv lime.
  • Vaniljstång kan uteslutas.
  • Kan även kryddas med en bit kanelstång, någon cm hackad färsk ingefära och/eller en liten bit stjärnanis.

Kan förberedas i god tid

Förbered och ha kall i kylen. Sirapen har mycket socker så den är rätt hållbar men förvara ändå i kylskåp och räkna 1-2 veckors hållbarhet.

  • Vill du ha en extra hållbar hallonsirap kan du ta något halvt krm natriumbensoat eller enligt paket. Rör först ut i en dl av de kokta hallonen, blanda sedan ut i resten och sila sedan.
  • Vidare kan du se till att burkar och lock är steriliserade.

Hallonsirapen är god att använda till drinkar. Jag hade den till en Clover Club cocktail med gin, citron och torr vermouth.
Hallonsirapen är god att använda till drinkar. Jag hade den till en Clover Club cocktail med gin, citron och torr vermouth.

E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-28

Tillbehör och liknande: