Torkad citrus
Skivad citrus som lime och citron du torkar i ugnen till drinkar och dekoration. Här med citron och lime.
Tillagning
- Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
- Skrubba och skölj citrusfrukterna.
- Torka dem torra med hushållspapper.
- Skiva dem tunt ca 2 mm. Häll bort fruktsaft.
- Sprid ut dem med mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
- Torka och dutta med lite hushållspapper så du får bort det mesta av vätskan men inte tar sönder skivorna.
- Sätt in i mitten av ugnen och torka i 1,5 timmar. Öppna luckan i 30 sekunder efter en timme.
- Öppna ugnsluckan en halv minut och stäng sedan samt låt stå kvar över natten.
- Ta försiktigt loss från bakplåtspappret. Nu är citrusskivorna klara att användas.
- Förvara i lufttät burk.
Serveringsförslag
- Citrusskivorna passar främst som dekoration och garnering i drinkar, cocktails och bål. Lägg en skiva i drinken, sätt på kanten eller en tandpetare eller bambupinne över drinken. Jag hade torkad lime till en Havana Beach cocktail som exempel.
- De vackra skivorna passar också att garnera mat med ex. fiskrätter eller desserter som sorbet eller glass. Eller garnera fat till julbord, buffé och fest. Vidare passar de att använda som dekoration på bordet till dukning.
- Blir också en fint att ha i en glasburk på en hylla som dekoration tills de ska användas. Eller ge bort som present. Eller trä på snöre och häng upp på något fint ställe.
Val av citrus
- Köp ekologiskt odlade citrusfrukter - det är det värt. Köper du vanliga så skrubba dem noga i varmt vatten.
- Du kan torka valfria citrusfrukter. Jag torkade ciron och lime som blir fina i drinkar. Vidare passar små apelsiner, blodapelsin eller mandarin bra. Större citrusfrukter kan även delas i halvor eller kvartar så de passar bättre i storlek om du ska ha dem i drinkar.
- Istället för citrus kan man torka äppelringar eller äppelchips.
Hållbarhet
De torkade citrusskivorna håller flera månader i en lufttät burk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 2 kcal