Blanda drinkar och cocktails som ett proffs

Bli bartender för en kväll

Blanda drinkar och cocktails som ett proffsIngredienser och annat du behöver för att göra en Zombie cocktail. Planera och förbed så mycket du kan till de drinkar du tänkt bjuda på så går det snabbt att blanda dem sedan till servering.

Här hittar du recept på cocktails och drinkar samt hur du kan sätta upp din egen minibar hemma. Det sägs att det finns miljoner möjliga drinkar att blanda i en välutrustad bar. Plus ett antal odrickbara.

Mitt råd är att koncentrera sig på några få drinkar men göra dem bra. Läs en drinkbok, kolla in min lista på cocktails och välj ut några på måfå eller efter skojigt namn. Skriv en drinklista.

Jag har valt ut några olika att passa olika smaker. Någon söt, gräddig, bitter, fruktig, stark och uppfriskande.

Varför kallas cocktail just cocktail?

Cocktailens historia börjar på 1800-talet. Fritt översatt betyder ordet ungefär tuppfjäder.

Många är historierna om cocktailens ursprung. En version handlar om en barägare som bjöd på kyckling och serverade sedan tuppfjädrar i drinken vid baren. En annan barägare hade ett krus i form av en tupp. Där hällde han alla slattar. Sedan kunde mindre nogräknade gäster få sig en fjäder från tuppens mixade innehåll.

Ytterligare en version beskriver en bargäst i Virginia som blev serverad det sista avslagna dropparna på ett fat med bitter. En fatkran kallades då cock och det sista tail. I besvikelsen utbrast han att hädanefter skulle blanda sin egen cocktail - på gin, citronskal, bitter och socker.

Zombi cocktail En Zombie cocktail är bland de mer krångliga drinkarna att bjuda på då den innehåller lite udda ingredienser att fixa först. Men det finns massor med drinkar som är jättegoda, vackra och lätta att blanda med vanliga ingredienser, is och garneringar.

I Sverige har cocktails blivit poppis och drinkblandandet satt fart på senare år. Goda cocktails och drinkar är en självklarhet på varje trendigare bar. Med lite tilltugg och förberedelser återupplivar du själv cocktailpartyts forna glamour.

Cocktail eller drink?

Skillnaden mellan cocktail och drink beror på vem man frågar. Jag tycker det är samma sak. Cocktails kallas vanligtvis de drinkar som serveras i cocktailglas. Men ordet har också en vidare betydelse som blandad drink i allmänhet.

Vilka cocktailingredienser ska jag köpa?

Flertalet drinkar blandas av tre ingredienser. En grundsprit, en smaksatt sprit samt juice eller soda. Efter att ha valt ut ett antal cocktailrecept och drinkrecept köper du hem respektive ingredienser. Du kan också rensa barskåpet på gammal midori, kahlua och curaco. Med ett grundbatteri av olika sprit, soda, juice och förbedelse av vilka recept du vill göra så kan många drinkar blandas rätt enkelt.

Tips att blanda drinkar med

Många cocktails och drinkar skakas ofta i en så kallad shaker. Det är en cylinder med sil och avtagbart lock. I den mäter du upp ingredienser och fyller på med is. Håll en hand över locket och den andra mot botten lyft högt och skaka - gärna så att alla ser och hör - det höjer stämningen. Lossa på toppen och sila upp i glas.

Andra drinkar rörs i rörglas med en lång drinksked eller blandas direkt i glaset. Flertalet mixas med is i en drinkmixer.

Bra saker att ha om du ska blanda cocktails Shaker, ishink, mätglas, tandpetare, salt, trästöt (att krossa lime med), äggvita, frukter, blannevatten och olika juicer - vips så har du en bar hemma.

Val av glas

 • Till starka cocktails och skakade drinkar samt smakrika mellanstora drinkar passar cocktailglas som det klassiska Y-formade dry martini-glaset. Vidare är champagnekupa och Margharitaglas alternativ.
 • Större och svagare cocktails och drinkar serveras i ett högre glas. Vanligt är ett så kallat högt och smalt highballglas eller kurvigt Hurricaneglas. Mer rustika glas i stil med kopparmugg, glasmugg, glasburk eller Duralex är också populära. Vidare kan man ta Gin&Tonic kupor, vinglas eller rödvinsglas med stor kupa.
 • Små whiskeyglas, tumblers och konjakskupor passar till starka drinkar med eller utan is som rörs i glaset eller skakas i shaker.
 • Hemma kan du ta vad du har och använda fantasin.

Tips att sätta upp en egen bar

 • Välj och skriv ut några recept på cocktails och se till att ha ingredienser, glas och det du behöver för att göra dem. Skriv ner recepten och kanske en liten griffeltavla så gäster kan se vad som finns att välja på.
 • Shaker, drinkpinne, rörglas, sil, trästöt, mätglas, ishink och öppnare. Utrustning bra att ha till att skaka, röra och stöta drinkar med.
 • Drinkmixer - om du ska mixa sådana drinkar.
 • Spritsorter som vodka, gin, tequila och rom. Söt likör som punsch, midori, kalhua etc ner till vermouth och smaksättare som grenadine.
 • Kniv, liten skärbräda och handduk för att skära upp ingredienser och garnering.
 • Förbered gärna garnering. Skiva, dela och/eller klyfta apelsin, citron eller lime (förvara övertäckt i kyl); skär färsk frukt som ananas i klyftor (förvara övertäckt i kyl); gör cocktailpinnar (förvara övertäckt i kyl), torkad citrus, skölj mynta eller annat du tänkt ha som garnering. Ex. cocktailbär med citronskiva runt på tandpetare till Gin & Tonic. Citronrasp och liknande av citrusskal görs vid servering eller förvaras övertäckt så det ej torkar ut.
 • Tandpetare, drinkpinnar, sugrör, paraplyer och liknande till servering och garnering.
 • I kylen: Juicer av apelsin, tranbär, ananas, passionsfrukt, granatäpple, pressad citron och lime med mera. Förbered gärna färskpressad lime-, apelsin och/eller citron.
 • I kylen: Mjölk, grädde och Cream of coconut.
 • I kylen: Oliver till martini. Annan garnering ex. syltlök, cocktailbär, skivad och/eller klyftad citron, apelsin och/eller lime, ananasbitar, jordgubbar med mera.
 • I kylen: Sodavatten och russian, tonic samt läsk som fruktsoda, cola och pommac osv.
 • Sockerlag - förbereds innan och förvaras i kylen i en flaska.
 • Äggvita - om du ska skaka drinkar som behöver det. Spara äggulor till annat. Äggvitorna vispar du löst och förvarar i en burk, flaska eller glas i kylen.
 • Is. Frys in isbitar eller köp is. Vill du ha krossad is så behöver du en iskross med vev eller påse att krossa is i. Förbed gärna krossad is innan och lägg i frysen.
 • Glas i förslagsvis tre storlekar täcker in det mesta. Små whiskyglas tumblers, höga drinkglas highballglas och Martiniglas eller liknande. Specialglas som mule-muggar, Hurricaneglas, Margharitaglas eller Gin&Tonic-kupor om du tänkt göra någon passande sådan drink. Martiniglas kan du gärna ha i frys eller kyl så de är riktigt kalla.
 • Om du ej är i ett kök är det bra med en balja eller rinnande vatten att skölja redskap med. Rinnande vatten i närheten är bra att byta sköljvatten med.

Genvägar

 • Köp sour mix så kan du bjuda flera så kallade sours. Du varierar bara spritsorten.
 • Köp färdiga mixar och essenser.
 • Använd färdigpressad citron, lime och apelsin istället för att pressa själv.

Coctailbatteri Äggvita, citrusfrukter att garnera med, läsk, blanddrycker och olika juicer.

Några förslag på drinkar

 • Alla mina cocktails och drinkar hittar du här.
 • Alkoholfria varianter här.

Havanna Caribbean
En enkel longdrink med rom, apelsin, Cointreau samt Grenadine.

Havsdimma
Blå, neutral och söt cocktail.

Badminton
Sötsur cocktail med kul namn.

Negroni
Bitter cocktail med gin.

Manhattan
Bitter cocktail med whiskey.

Mojito
Neutral långdrink med mintsmak.

Havanna Caribbean longdrink Att blanda drinkar blir så avancerat du gör det. Men de enkla klassiska drinkarna är ofta minst lika uppskattade som de med massor av ingredienser. Ovan Havanna Caribbean - en enkel longdrink med rom, cointreau, apelsinjuice och ett stänk grenadine.

Shine
Söt långdrink med päronsmak.

Cosmopolitan
Ljusröd cocktail med apelsin och tranbärssmak.

Caipirinha cocktail Caipirinha är en klassisk cocktail eller drink med rom eller Cachaca sockerrörssprit från Brasilien, färsk mynta, lime och socker samt krossad is. känner många till. Här dess kusin med vodka som bas - caipirinushka.

Gimlet
Sötsur drink med gin och limejuice.

Gin Fizz
Sötsur mindre drink.

Margarita
Söt, sur och salt cocktail.

Piña Colada
Snäll, exotisk och söt långdrink med smak av kokos.

Tom Collins
Sötsur långdrink. Lite finare gin och tonic.

  Alkoholfria drinkar
  Blanda olika juicer med soda och/eller läsk. Prova kaffesmaksättare med grädde och is. Amé säljs på flaska i röd, rosé och vit variant. Frisk och god smak med örtextrakt. Behöver inte blandas.

  Alla Receptfavoriters drinkar och cocktails hittar du här >>

  Tilltugg till cocktails hittar du här >>

  Jag som skrivit artikeln heter Henrik Mattsson och är medlem i sommelierföreningen samt Sveriges Bartenders Gille samt har diplom från Wine and Spirit Education Trust.

  E-mail

  Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-05

  Författare:

  Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.