Blanda drinkar och cocktails som ett proffs

Bli bartender för en kväll

Blanda drinkar och cocktails Att blanda drinkar blir så avancerat du gör det. Men de enkla klassiska drinkarna är ofta minst lika uppskattade som de med massor av ingredienser. Ovan Havanna Caribbean - en enkel longdrink med rom, cointreau, apelsinjuice och ett stänk grenadine.

Här hittar du recept på cocktails och drinkar samt hur du kan sätta upp din egen minibar hemma. Det sägs att det finns miljoner möjliga drinkar att blanda i en välutrustad bar. Plus ett antal odrickbara.

Mitt råd är att koncentrera sig på några få drinkar men göra dem bra. Läs en drinkbok och välj ut några på måfå eller efter skojigt namn. Skriv en drinklista.

Jag har valt ut några olika att passa olika smaker. Någon söt, gräddig, bitter, fruktig, stark och uppfriskande.

Varför kallas cocktail just cocktail?

Cocktailens historia börjar på 1800-talet. Fritt översatt betyder ordet ungefär tuppfjäder.

Många är historierna om cocktailens ursprung. En version handlar om en barägare som bjöd på kyckling och serverade sedan tuppfjädrar i drinken vid baren. En annan barägare hade ett krus i form av en tupp. Där hällde han alla slattar. Sedan kunde mindre nogräknade gäster få sig en fjäder från tuppens mixade innehåll.

Ytterligare en version beskriver en bargäst i Virginia som blev serverad det sista avslagna dropparna på ett fat med bitter. En fatkran kallades då cock och det sista tail. I besvikelsen utbrast han att hädanefter skulle blanda sin egen cocktail - på gin, citronskal, bitter och socker.

Cocktails Några goda favoritdrinkar. Över vänster Pina Colada, under den Caipirinushka, över höger: röd Negroni och under den blå Havsdimma.

I Sverige har cocktails blivit poppis och drinkblandandet satt fart på senare år. Goda cocktails och drinkar är en självklarhet på varje trendigare bar. Med lite tilltugg och förberedelser återupplivar du själv cocktailpartyts forna glamour.

Cocktail eller drink?

Skillnaden mellan cocktail och drink beror på vem man frågar. Jag tycker det är samma sak. Cocktails kallas vanligtvis de drinkar som serveras i cocktailglas. Men ordet har också en vidare betydelse som blandad drink i allmänhet.

Vilka cocktailingredienser ska jag köpa?

Cocktail och drinkar blandas oftast av tre ingredienser. En grundsprit, en smaksatt sprit samt juice eller soda. Efter att ha valt ut ett antal cocktailrecept och drinkrecept köper du hem respektive ingredienser. Du kan också rensa barskåpet på gammal midori, kahlua och curaco. Med ett grundbatteri av olika sprit, soda, juice och en drinkbok cocktailrecept och drinkrecept kan många drinkar blandas.

Vad ska du blanda cocktail och drinkar i?

En cocktail blandas ofta i en mixer. Inte en el-mixer utan en så kallad shaker. Det är en cylinder med sil och avtagbart lock som finns i köksaffärer. I den mäter du upp ingredienser och fyller på med is. Håll en hand över locket och den andra mot botten lyft högt och skaka så att alla gäster ser och hör. Det höjer stämningen. Lossa på toppen och sila upp.

Bra saker att ha om du ska blanda cocktails Shaker, ishink, mätglas, tandpetare, salt, trästöt (att krossa lime med), äggvita, frukter, blannevatten och olika juicer - vips så har du en proffsbar hemma.

Vad ska du välja för glas?

Ett cocktailglas är det klassiska Y-formade dry martini-glaset. Det passar till starka och smakrika mellanstora drinkar. Större och svagare cocktails och drinkar serveras i ett högre glas kanske ett så kallat highballglas. Mer rustika glas i stil med Duralex är också populära. Små whiskey-glas och konjakskupor fyller sin egen funktion. Hemma kan du ta vad du har och använda fantasin.

Sätt upp din egen bar - lite tips:

 • En balja eller rinnande vatten att skölja redskap med. Rinnande vatten i närheten är bra att byta sköljvatten med.
 • Shaker, drinkpinne, sil, trästöt, mätglas, ishink, öppnare är utrustning bra att ha till att skaka och stöta drinkar med.
 • Drinkmixer (om du ska mixa sådana drinkar).
 • Spritsorter som vodka, gin, tequila och rom. Söt likör som punsch, midori, kalhua etc ner till vermouth och smaksättare som grenadine.
 • Färsk lime, citron, apelsin, ananas och cocktailbär.
 • I kylen: Juicer av apelsin, tranbär, ananas, citron och lime.
 • I kylen: Mjölk och grädde
 • I kylen: Oliver till martini
 • I kylen: Soda som russian, tonic, fruktsoda, cola och pommac.
 • Äggvita (om du ska skaka drinkar som behöver det). Kläck ägg och spara äggulor till annat. Äggvitorna vispar du löst och förvarar i en burk, plastflaska eller glas.
 • Välj och skriv ut några recept på cocktails och se till att ha ingredienser till dem. Och/eller ha en drinkbok med recepten. Eller använd mobilen med försiktighet. Jag vill bara varna för risken att spilla ner laptops, mobiler och paddor om du har dem på samma ställe du blandar drinkar för att söka recept.
 • Is. Frys in isbitar. Vill du ha krossad is så behöver du en iskross. Finns att köpa med vev på.
 • Glas av olika slag som cocktailglas, highballglas, duralex, whiskyglas osv. Cocktailglas kan du ha i frysen så de är riktigt kalla.

Vad ska jag ha för barutrustning till cocktails och drinkar?

En mixer, lång drinksked att röra med, mätglas, isbehållare, drinkpinnar, sugrör, kniv, liten skärbräda och handduk.
Iskrossning använd en iskross eller slå in is i handduk och banka sönder den mot eller med något hårt.
Glas i tre storlekar. Små whiskeyglas, höga drinkglas och v-formade cocktailglas.

Coctailbatteri Äggvita, frukter att garnera med, läsk, blanddrycker och olika juicer.

Några favoritdrinkar och cocktails:

Havanna Caribbean
En enkel longdrink med rom, apelsin, Cointreau samt Grenadine.

Havsdimma
Blå, neutral och söt cocktail.

Badminton
Sötsur cocktail med kul namn.

Negroni
Bitter cocktail med gin.

Manhattan
Bitter cocktail med whiskey.

Mojito
Neutral långdrink med mintsmak.

Shine
Söt långdrink med päronsmak.

Cosmopolitan
Ljusröd cocktail med apelsin och tranbärssmak.

Caipirinoshka

Caipirinoshka Caipirinha känner många till. Här dess kusin med vodka som bas - caipirinushka.

Sötsur mindre drink med massor av lime.

Gimlet
Sötsur drink med gin och limejuice.

Gin Fizz
Sötsur mindre drink.

Margarita
Söt, sur och salt cocktail.

Piña Colada
Snäll, exotisk och söt långdrink med smak av kokos.

Tom Collins
Sötsur långdrink. Lite finare gin och tonic.

Genvägar:

 • Köp sour mix så kan du bjuda flera så kallade ”sours”. Du varierar bara spritsorten.
 • Köp färdiga mixar och essenser.

Alkoholfria drinkar, drinkar utan alkohol
Blanda olika juicer med soda och/eller läsk. Prova kaffesmaksättare med grädde och is. Amé säljs på flaska i röd, rosé och vit variant. Frisk och god smak med örtextrakt. Behöver inte blandas.

Jag som skrivit artikeln heter Henrik Mattsson och har diplom från Wine and Spirit Education Trust.

Alla Receptfavoriters drinkar och cocktails hittar du här >>

Tilltugg till cocktails hittar du här >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2020-01-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.