Syrensirap
Koka egen syrensirap på syrenblommor, socker och vanilj.
Blommorna ska stå och dra ett dygn i sockerlagen/sirapen så du får ha lite framförhållning.
Tillagning
- Plocka blommorna och ta bort allt grönt. Skölj noga i en stor bunke vatten. Häll av i durkslag.
- Koka ihop socker, vaniljsocker och vatten samt citronsyra i en kastrull. Rör och sjud tills allt socker löst sig till en tjock sirap.
- Låt svalna till fingervarmt.
- Vill du ha en extra hållbar sirap kan du röra i 1 krm natriumbensoat.
- Blanda syrenblommor och sockerlag/sirapen i en bunke och låt stå i kylen minst ett dygn.
- Häll av i en sil och tryck försiktigt genom så mycket sirap som du kan.
- Förvara på i en glasburk med lock eller flaska. Utan natriumbensoat är hållbarheten någon månad i kylen. Med natriumbensoat upp mot ett år.
- Vill du ha en tjockare sirap kan du koka ihop sirapen ytterligare efter du silat bort blommorna.
Serveringsförslag
- Ringla över amerikanska pannkakor, fluffiga äppelpannkakor, krabbelurer eller plättar.
- Passar att ha till drinkar eller bakverk, kakor, sockerkaka och tårtor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal