Syrensirap

Introduktion och förberedelse

Koka egen syrensirap på syrenblommor, socker och vanilj.

Blommorna ska stå och dra ett dygn i sockerlagen/sirapen så du får ha lite framförhållning.

Serveringsförslag

Syrensirap är en slags sockerlag smaksatt med syrenblommor.
Syrensirap är en slags sockerlag smaksatt med syrenblommor, vanilj och citron.

4 dl syrensirap

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 3 dl syrenblommor
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 krm citronsyra
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka blommorna och ta bort allt grönt. Skölj noga i en stor bunke vatten. Häll av i durkslag.
  2. Koka ihop socker, vaniljsocker och vatten samt citronsyra i en kastrull. Rör och sjud tills allt socker löst sig till en tjock sirap.
  3. Låt svalna till fingervarmt.
  4. Vill du ha en extra hållbar sirap kan du röra i 1 krm natriumbensoat.
  5. Blanda syrenblommor och sockerlag/sirapen i en bunke och låt stå i kylen minst ett dygn.
  6. Häll av i en sil och tryck försiktigt genom så mycket sirap som du kan.
  7. Förvara på i en glasburk med lock eller flaska. Utan natriumbensoat är hållbarheten någon månad i kylen. Med natriumbensoat upp mot ett år.
  8. Vill du ha en tjockare sirap kan du koka ihop sirapen ytterligare efter du silat bort blommorna.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-15