Chokladkaka med björnbär

Chokladkaka med björnbär - en slags chokladrutor med färska eller frysta björnbär du bakar i långpanna.

12 rutor chokladkaka med björnbär

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 175 gram smör
  • 4 ägg, L
  • 5 dl strösocker
  • 2 dl kakao
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 3 dl frysta eller 2 dl färska björnbär
  • 1 msk potatismjöl om du använder frysta björnbär

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en långpanna på ca 20x30 cm med smör eller klä den med bakplåtspapper.
  3. Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna.
  4. Vispa ägg och socker någon minut i en stor bunke.
  5. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke.
  6. Vispa i det smälta smöret i äggblandningen. Rör sedan i mjölblandningen till en jämn smet.
  7. Bred ut chokladsmeten i formen i ett jämnt lager.
  8. Strö över björnbären i ett jämnt lager. Tryck ner lite i smeten. Använder du frysta bär så blanda med potatismjöl först i en bunke.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Känn med en baksticka så att kakan är klar. Tid kan variera något beroende på val av form och ugn. Jag gillar när den är lite kladdig i mitten men ej lös.
  10. Ta ut och låt svalna.
  11. Skär i rutor förslagsvis 4x3 rader till 12 bitar.
  12. Goda som de är till fika men kan även lyxas till med en klick vispad grädde. Jag smaksatte 2 dl vispad grädde med 1 dl Dulce de Leche. Gott är även att servera dem varma med en kula vaniljglass och mer färska bär.
Ingredienser till kakan: bakpulver, kakao, vetemjöl, strösocker, frysta björnbär, potatismjöl, ägg, salt samt smör.
Ingredienser till kakan: bakpulver, kakao, vetemjöl, strösocker, frysta björnbär, potatismjöl, ägg, salt samt smör.
Mät upp socker och ägg i en skål; blanda björnbär och potatismjöl i en skål; smält smör; mät upp vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål.
Mät upp socker och ägg i en skål; blanda björnbär och potatismjöl i en skål; smält smör; mät upp vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör i lite i taget under vispning. Rör ihop mjöl och kakao.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smält smör i lite i taget under vispning. Rör ihop mjöl, bakpulver och kakao.
Tillsätt mjölblandningen till äggvispet.
Tillsätt mjölblandningen till äggvispet.
Rör ihop till en jämn smet.
Rör ihop till en jämn smet.
Bred ut chokladsmeten i en smord panna och toppa med björnbär.
Bred ut chokladsmeten i en smord panna och toppa med björnbär.
Grädda i mitten på 200 grader vanlig ugn i ca 25 minuter.
Grädda i mitten på 200 grader vanlig ugn i ca 25 minuter.
Låt svalna något och skär sedan i rutor till servering.
Låt svalna något och skär sedan i rutor till servering.

Serveringsförslag

  • Passar till fika eller utflykt som de är till vardags eller fest.
  • Till efterrätt och på lite festligare vis kan de även serveras med lättvispad grädde, mintchokladgrädde eller chokladgrädde. Eller som på bilden med kolagrädde.
  • Eller servera lätt uppvärmda i mikro eller ugn med en kula vaniljglass eller björnbärssorbet.
  • Vidare kan man strö över färska björnbär vid servering.

Tips

Du kan även baka med färska björnbär. Uteslut då potatismjöl.

Varianter

Blir även goda med andra bär som blåbär, jordgubbar, hallon eller blanda.

Chokladkakan kan serveras i rutor med lättvispad grädde, glass eller som de är.
Chokladkakan kan serveras i rutor med lättvispad grädde, glass eller som de är.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-09

Tillbehör och liknande: