Chokladkaka med björnbär
Chokladkaka med björnbär - en slags chokladrutor med färska eller frysta björnbär du bakar i långpanna.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en långpanna på ca 20x30 cm med smör eller klä den med bakplåtspapper.
- Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna.
- Vispa ägg och socker någon minut i en stor bunke.
- Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke.
- Vispa i det smälta smöret i äggblandningen. Rör sedan i mjölblandningen till en jämn smet.
- Bred ut chokladsmeten i formen i ett jämnt lager.
- Strö över björnbären i ett jämnt lager. Tryck ner lite i smeten. Använder du frysta bär så blanda med potatismjöl först i en bunke.
- Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Känn med en baksticka så att kakan är klar. Tid kan variera något beroende på val av form och ugn. Jag gillar när den är lite kladdig i mitten men ej lös.
- Ta ut och låt svalna.
- Skär i rutor förslagsvis 4x3 rader till 12 bitar.
- Goda som de är till fika men kan även lyxas till med en klick vispad grädde. Jag smaksatte 2 dl vispad grädde med 1 dl Dulce de Leche. Gott är även att servera dem varma med en kula vaniljglass och mer färska bär.
Serveringsförslag
- Passar till fika eller utflykt som de är till vardags eller fest.
- Till efterrätt och på lite festligare vis kan de även serveras med lättvispad grädde, mintchokladgrädde eller chokladgrädde. Eller som på bilden med kolagrädde.
- Eller servera lätt uppvärmda i mikro eller ugn med en kula vaniljglass eller björnbärssorbet.
- Vidare kan man strö över färska björnbär vid servering.
Tips
Du kan även baka med färska björnbär. Uteslut då potatismjöl.
Varianter
Blir även goda med andra bär som blåbär, jordgubbar, hallon eller blanda.
Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal