Chokladmuffins
Introduktion och förberedelse
Chokladmuffins med kakao och hackad choklad som blir riktigt knapriga och goda. Här med förslag på varianter och topping.
Den 18 oktober är det Chokladmuffinsens dag
Val av choklad
- Istället för kakao kan du ta en dl extra hackad och smält choklad i smeten.
- Välj förslagsvis lite fyllig och god choklad på runt 60-70% kakao eller valfri sort - även mjölkchoklad funkar om du vill ha en ljusare, sötare och mildare chokladsmak.
- Du kan även tillsätta lite mer kakao eller mer grovhackad valfri choklad om du vill ha mer chokladsmak på muffinsen.
Topping
Du kan också ha på frosting. Bred på när muffinsarna svalnat. Då kan man även strö över smått godis, riven choklad eller strössel. Då kan de kallas för cupcakes.
Tips
Ta gärna dubbla papper om de ej är så stabila. En muffinsformspanna kan man också baka i. På bilden bakade jag med stora muffins-pappersformar som jag placerade i en muffinsformpanna.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en muffinsplåt eller placera ut muffinsformar på en plåt (ta dubbla formar om du ska baka stora muffins).
- Vispa ihop smör och socker några minuter. Mikra eventuellt smöret så att det blir mjukt.
- Tillsätt ett ägg i taget under kraftig vispning.
- Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, kakao, chokladbitar, salt och mjölk. Rör ihop till en jämn muffinssmet.
- Fördela smeten i muffinsformarna. Häll smet upp till lite över halva formen i varje.
- Grädda chokladmuffinsen i ca 20-25 minuter. Mindre muffins kan du grädda på 225 grader i ca 10 minuter.
- Gör under tiden frosting om du gillar det. Blanda ihop philadelphiaost med florsocker, smör, kaffe och kakao till en jämn smet.
- Bred frostingen på kalla chokladmuffins. Strö eventuellt över valfritt strössel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal