Chokladmuffins
Chokladmuffins med kakao och hackad choklad som blir knapriga och goda.
Här med förslag på varianter och topping.
Den 18 oktober är det Chokladmuffinsens dag
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en muffinsplåt eller placera ut muffinsformar på en plåt.
- Vispa ihop rumsvarmt smör och socker någon minut. Mikra smöret mjukt om du ej har rumsvarmt smör.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, kakao, salt, vaniljsocker och mjölk. Rör ihop till en jämn muffinssmet.
- Fördela smeten i muffinsformarna. Häll smet upp till lite över halva formen i varje.
- Fördela chokladen i muffinsen och tryck ner chokladen lite.
- Grädda chokladmuffinsen i ca 20 minuter. Mindre muffins kan du grädda i ca 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
- Gör under tiden frosting om du gillar det.
- Bred frostingen på kalla chokladmuffins. Strö eventuellt över valfritt strössel.
Tips
- Satsen kan halveras till en muffinsformpanna för 12 små muffins eller 6 stora muffins.
- Du kan tillsätta. någon msk mer kakao eller mer grovhackad valfri choklad om du vill ha fylligare chokladsmak på muffinsen.
- Ta gärna dubbla papper om de ej är så stabila. En muffinsformspanna kan man också baka i. På bilden bakade jag med stora muffins-pappersformar som jag placerade i en muffinsformpanna.
Topping
- Gott är att toppa med valfri frosting - ett förslag är mockafrosting. Bred på frosting när muffinsarna svalnat.
- Tar du på frosting kan man även strö över smått godis, riven choklad eller strössel. Då kan de kallas för cupcakes.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal