Chokladmuffins

Chokladmuffins med kakao och hackad choklad som blir knapriga och goda.

Här med förslag på varianter och topping.

Den 18 oktober är det Chokladmuffinsens dag

12 stora, 16 medelstora eller 24 små chokladmuffins

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 stora, 16 medelstora eller 24 små muffinsformar i papper
  • 200 gram mjukt smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg, M/L
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk, 3%
  • 1,5 dl valfri choklad hackad i pellets eller hackad i bitar, förslagsvis mörk choklad, mjölkchoklad eller vit choklad eller blanda

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en muffinsplåt eller placera ut muffinsformar på en plåt.
  3. Vispa ihop rumsvarmt smör och socker någon minut. Mikra smöret mjukt om du ej har rumsvarmt smör.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  5. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, kakao, salt, vaniljsocker och mjölk. Rör ihop till en jämn muffinssmet.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna. Häll smet upp till lite över halva formen i varje.
  7. Fördela chokladen i muffinsen och tryck ner chokladen lite.
  8. Grädda chokladmuffinsen i ca 20 minuter. Mindre muffins kan du grädda i ca 10 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  10. Gör under tiden frosting om du gillar det.
  11. Bred frostingen på kalla chokladmuffins. Strö eventuellt över valfritt strössel.

Tips

  • Satsen kan halveras till en muffinsformpanna för 12 små muffins eller 6 stora muffins. 
  • Du kan tillsätta. någon msk mer kakao eller mer grovhackad valfri choklad om du vill ha fylligare chokladsmak på muffinsen.
  • Ta gärna dubbla papper om de ej är så stabila. En muffinsformspanna kan man också baka i. På bilden bakade jag med stora muffins-pappersformar som jag placerade i en muffinsformpanna.

Topping

  • Gott är att toppa med valfri frosting - ett förslag är mockafrosting. Bred på frosting när muffinsarna svalnat.
  • Tar du på frosting kan man även strö över smått godis, riven choklad eller strössel. Då kan de kallas för cupcakes.

Chokladmuffins i panna
Chokladmuffinsen får en knaprig yta och god smak av smör, kakao och lite bitar hackad choklad.

E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-22

Tillbehör och liknande: