Chokladmuffins

Detta recept på muffins eller cupcakes med choklad kan du också använda som grundsmet och smaksätta muffinssmeten som du vill (uteslut då chokladen) till blåbärsmuffins, muffins med chokladbitar, bananmuffins osv.

Du kan också ha på frosting eller topping med godis, riven choklad eller strössel - då kan de kallas för cupcakes.

Du behöver 12 stora eller 16 normala muffinsformar i papper - ta gärna dubbla papper om de ej är så stabila. En muffinsformspanna kan man också baka i. På bilden bakade jag med stora muffins-pappersformar som jag placerade i en muffinsformpanna - det behövs ej att ha dubbla formar förstås men är smidigt om man vill baka stora muffins - annars kan de pösa över vid gräddningen.

Istället för kakao kan du ta en dl extra hackad och smält choklad i smeten. Välj förslagsvis lite fyllig och god choklad på runt 60-70% kakao eller valfri sort - även mjölkchoklad funkar om du vill ha en ljusare, sötare och mildare chokladsmak. Du kan även tillsätta lite mer kakao eller mer grovhackad valfri choklad om du vill ha mer chokladsmak på muffinsen.

Den 18 oktober är det Chokladmuffinsens dag

12 stora eller 16 normala chokladmuffins

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 stora eller 16 små muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk kakao, vill du ha mer chokladsmak så tillsätter du mer kakao
  • 1 dl valfri choklad hackad i grova bitar, förslagsvis med 70% kakao eller mjölkchoklad
  • 200 g mjukt smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg, medelstora
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • Mockaglasyr (valfritt): 60 gram rumsvarmt smör
  • 100 g philadelphiaost naturell
  • 5 dl florsocker
  • 1 msk bryggt kaffe eller blandat snabbkaffe
  • 0,5 dl kakao

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en muffinsplåt eller placera ut muffinsformar på en plåt (ta dubbla formar om du ska baka stora muffins).
  3. Vispa ihop smör och socker några minuter. Mikra eventuellt smöret så att det blir mjukt.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig vispning.
  5. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, kakao, chokladbitar, salt och mjölk. Rör ihop till en jämn muffinssmet.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna. Häll smet upp till lite över halva formen i varje.
  7. Grädda chokladmuffinsen i ca 20-25 minuter. Mindre muffins kan du grädda på 225 grader i ca 10 minuter.
  8. Gör under tiden frosting om du gillar det. Blanda ihop philadelphiaost med florsocker, smör, kaffe och kakao till en jämn smet.
  9. Bred frostingen på kalla chokladmuffins. Strö eventuellt över valfritt strössel.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept