Mjuk mandelkaka

Mandelkaka är gott med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
Mandelkakan är god nybakt till fika men också dagen efter ev. tillsammans med marinerade plommon och vispad grädde till dessert.
Det blir ca 8 bitar.

1 mjuk mandelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 sötmandel
  • 125 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 4 ägg
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • Inkokta plommon: 1 kilo plommon
  • 4 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 1 kanelstång (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • Tillbehör: 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl riven vit choklad

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med lite av smöret och ströbrödet.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Skålla mandeln om du vill - det är valfritt: koka upp några dl vatten i en kastrull och koka mandeln i någon minut tills skalen mjukats upp och lossnar. Skölj kalla i durkslag och skala dem för hand. Du kan lägga dem i en handduk och gnugga loss skalen.
  5. Mal mandeln i mandelkvarn eller i mixer/matberedare.
  6. Dela äggulor och vitor i varsin skål.
  7. Vispa äggulor och socker till en skummig smet i några minuter.
  8. Vispa ner det smälta smöret i äggulorna och sockerblandningen lite i taget.
  9. Tillsätt den malda mandeln, ströbröd, vetemjöl och mjölk samt rör ihop till en jämn smet.
  10. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  11. Häll smeten i formen och baka mandelkakan i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering. Mandelkakan kan förvaras övertäckt i kylen till servering och den blir nästan godare dagen efter.
  13. Sikta ev. lite florsocker över kakan vid servering. Eller bred vispad grädde över och riven vit choklad samt servera med marinerade plommon enligt nedan:
  14. Stick hål i skalen på plommonen med en potatissticka eller knivspets.
  15. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  16. Lägg i plommonen i det kokande vattnet någon minut tills skalen spricker upp. Häll av plommonen i ett durkslag och spola dem med lite kallt vatten. Skala av skalen för hand. Lägg plommonen tätt i en skål eller burk.
  17. Koka vatten, socker, kanelstång och stjärnanis till en sockerlag några minuter (tills sockret löst sig) och slå sockerlagen över plommonen. Låt plommonen svalna i lagen och ställ in i kylen övertäckt i kylen - gärna över natten.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer