Mjuk mandelkaka

Mandelkaka är gott med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
Mandelkakan är god nybakt till fika men också dagen efter ev. tillsammans med marinerade plommon och vispad grädde till dessert.
Det blir ca 8 bitar.

1 mjuk mandelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 sötmandel
  • 125 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 4 ägg
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • Inkokta plommon: 1 kilo plommon
  • 4 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 1 kanelstång (valfritt)
  • 1 halv stjärnanis (valfritt)
  • Tillbehör: 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl riven vit choklad

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med lite av smöret och ströbrödet.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Skålla mandeln om du vill - det är valfritt: koka upp några dl vatten i en kastrull och koka mandeln i någon minut tills skalen mjukats upp och lossnar. Skölj kalla i durkslag och skala dem för hand. Du kan lägga dem i en handduk och gnugga loss skalen.
  5. Mal mandeln i mandelkvarn eller i mixer/matberedare.
  6. Dela äggulor och vitor i varsin skål.
  7. Vispa äggulor och socker till en skummig smet i några minuter.
  8. Vispa ner det smälta smöret i äggulorna och sockerblandningen lite i taget.
  9. Tillsätt den malda mandeln, ströbröd, vetemjöl och mjölk samt rör ihop till en jämn smet.
  10. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  11. Häll smeten i formen och baka mandelkakan i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering. Mandelkakan kan förvaras övertäckt i kylen till servering och den blir nästan godare dagen efter.
  13. Sikta ev. lite florsocker över kakan vid servering. Eller bred vispad grädde över och riven vit choklad samt servera med marinerade plommon enligt nedan:
  14. Stick hål i skalen på plommonen med en potatissticka eller knivspets.
  15. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  16. Lägg i plommonen i det kokande vattnet någon minut tills skalen spricker upp. Häll av plommonen i ett durkslag och spola dem med lite kallt vatten. Skala av skalen för hand. Lägg plommonen tätt i en skål eller burk.
  17. Koka vatten, socker, kanelstång och stjärnanis till en sockerlag några minuter (tills sockret löst sig) och slå sockerlagen över plommonen. Låt plommonen svalna i lagen och ställ in i kylen övertäckt i kylen - gärna över natten.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer