Mjuk mandelkaka
Mjuk mandelkaka som blir saftig och god med mald mandel och smör.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
- Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med lite av smöret och ströbrödet.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skålla mandeln om du vill - det är valfritt: koka upp några dl vatten i en kastrull och koka mandeln i någon minut tills skalen mjukats upp och lossnar. Skölj kalla i durkslag och skala dem för hand. Du kan lägga dem i en handduk och gnugga loss skalen.
- Mal mandeln i mandelkvarn eller i mixer/matberedare.
- Dela äggulor och vitor i varsin skål.
- Vispa äggulor och socker till en skummig smet i några minuter.
- Vispa ner det smälta smöret i äggulorna och sockerblandningen lite i taget.
- Tillsätt den malda mandeln, ströbröd, vetemjöl och mjölk samt rör ihop till en jämn smet.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
- Häll smeten i formen och baka mandelkakan i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Mandelkakan kan förvaras övertäckt i kylen till servering och den blir nästan godare dagen efter.
- Sikta ev. lite florsocker över kakan vid servering. Eller bred vispad grädde över och riven vit choklad samt servera med marinerade plommon.
Serveringsförslag
- Mandelkaka är gott med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
- Kakan är god nybakt till fika som den är.
- Gott är även tillsammans med marinerade plommon och vispad grädde till dessert eller finfika.
- Kakan kan även toppas med frosting om man vill. Låt den svalna helt först.
Varianter
- En variant är mandelkaka med citron - en kaka med mandelmjöl istället för mald mandel som smaksätts med citron och toppas med flagad mandel.
- Eller att ha i ricotta i smeten.
- Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal