Chokladmums eller kärleksmums
Introduktion och förberedelse
Chokladmums, kärleksmums eller mums-mums är chokladrutor med kaffe- och chokladglasyr och garnerade med rostad kokos, chokladströssel eller karamellströssel.
Goda och barnvänliga med mild chokladsmak och söt glasyr.
Lätt att laga till många i en långpanna. Kan frysas styckvis med eller utan glasyr.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
- Förbered en långpanna med två bakplåtspapper omlott så att de täcker hela plåten ut och upp längs kanterna. Eller använd en smörad form som är något mindre än en långpanna.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller för hand i en stor skål. Vispa ca 4 minuter.
- Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål.
- Blanda sedan allt till en jämn smet. Förslagsvis tillsätt och vispa ut mjölblandningen i äggblandningen. Rör i mjölken. Blanda i det smälta men ljumma smöret.
- Häll chokladsmeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
- Grädde i 15 minuter tills chokladkakan är genombakt. Testa med en sticka om den ännu är kladdig annars tar du ut den.
- Stjälp upp chokladkakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret som kakan bakades på.
- Låt svalna.
- Gör glasyren: smält smör. Brygg kaffe.
- Blanda florsocker, smält smör, kaffe, kakao och vaniljsocker i en skål till en jämn glasyr.
- Bred glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över chokladkakan.
- Strö över kokos, chokladströssel eller karamellströssel i ett jämnt lager över hela chokladkakan. Rosta gärna kokosen ljust brun några minuter i en stekpanna så smakar kokosen bättre.
- Låt glasyren stelna någon halvtimme.
- Skär upp chokladkakan i rutor. Förslagsvis i tre delar på längden och 4 eller 5 på tvären beroende på hur stora chokladmums du vill ha.
- Chokladmumsen är klara att serveras.
Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal