Chokladmums eller kärleksmums

Introduktion och förberedelse

Chokladmums eller kärleksmums är mjuka chokladrutor toppade med kaffe- och chokladglasyr och rostad kokos, chokladströssel eller karamellströssel.

Goda chokladrutor med mild chokladsmak och söt glasyr som passar alla åldrar och tillfällen. 

Lätt att baka flera av i en långpanna.

Kan förberedas

Kan bakas i god tid och frysas styckvis med eller utan glasyr och kokos. Lägg bakplåtspapper mellan om du har på glasyr och kokos när du fryser in. 

Varianter

  • Kaffet i glasyren kan uteslutas och bytas mot vatten eller grädde. 
  • Riven kokos kan bytas mot kokosflakes. 

Serverad som kärlekstårta

Kan även skäras ut till två runda tårtbottnar och så fyller du med glasyren i mitten. Gör dagen innan och förvara i kylen. Toppa med vispad grädde och riven mjölkchoklad, strössel eller kokos till servering. Och så ljus, flaggor och annat fint.  

Mjuka chokladrutor toppade med söt glasyr och rostade kokosflingor. Mjuka chokladrutor toppade med söt chokladglasyr och rostade kokosflingor - passar till fika, utflykt, Alla hjärtans dag, födelsedag, årsdagar eller när som Amors pilar hittar rätt.

15 chokladmums eller kärleksmums

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 150 gram smält smör
  • GLASYR: 2 dl florsocker
  • 4 msk smör
  • 5 msk bryggt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • GARNERING: 2 dl kokosflingor eller kokosflakes, chokladströssel eller karamellströssel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Förbered en långpanna med två bakplåtspapper omlott så att de täcker hela plåten ut och upp längs kanterna. Eller använd en smörad form som är något mindre än en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller för hand i en stor skål. Vispa ca 4 minuter.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål.
  6. Blanda sedan allt till en jämn smet. Förslagsvis tillsätt och vispa ut mjölblandningen i äggblandningen. Rör i mjölken. Blanda i det smälta men ljumma smöret.
  7. Häll chokladsmeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
  8. Grädde i 15 minuter tills chokladkakan är genombakt. Testa med en sticka om den ännu är kladdig annars tar du ut den.
  9. Stjälp upp chokladkakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret som kakan bakades på.
  10. Låt svalna.
  11. GLASYR: Smält smör. Brygg kaffe.
  12. Blanda florsocker, smält smör, kaffe, kakao och vaniljsocker i en skål till en jämn glasyr.
  13. Bred glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över chokladkakan.
  14. GARNERING: Strö över kokos, chokladströssel eller karamellströssel i ett jämnt lager över hela chokladkakan. Rosta gärna kokosen ljust brun några minuter i en stekpanna så smakar kokosen bättre.
  15. Låt kakan stå någon halvtimme så stelnar glasyren till.
  16. Skär upp chokladkakan i rutor. Förslagsvis i tre delar på längden och 4 eller 5 på tvären beroende på hur stora chokladmums du vill ha.
  17. Chokladmumsen är klara att serveras.
E-mail
Medel: 3.6 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-13