Mjuk citronkaka
En god hembakad mjuk citronkaka med glasyr garnerad med rivet citronskal.
En variant på sockerkaka med riven citron och toppad med söt glasyr.
Köp gärna krav-märkt eller ekologisk citron eller citrus.
Tillagning
- Se till att smöret är rumsvarmt eller kör det lite i mikron - dock utan att det smälter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv skal av citronen fint.
- Vispa smör med socker och det rivna citronskalet.
- Tillsätt sedan ett ägg i taget under kraftig vispning.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
- Blanda ner mjölblandningen lite i taget i äggvispet.
- Tillsätt citronsaft och mjölk.
- Smörj och bröa en sockerkaksform typ springform, avlång form eller form med hål i mitten.
- Häll citronkakesmeten i formen.
- Grädda citronkakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter tills den fått fin färg och är genombakt. Om den börjar bli bränd på toppen så täck över den med lite folie.
- Ta ut och stjälp upp citronkakan på galler. Låt svalna några minuter.
- Gör citronglasyren genom att röra ihop socker och citronsaft samt rivet citronskal till en jämn sockerglasyr. Ringla eller fördela över den avsvalnade citronkakan och låt sedan glasyren stelna några minuter innan du serverar citronkakan.
Varianter
- Blir också god med lime eller apelsin istället för citron.
- Glasyren är valfri.
- Man kan också toppa den med frosting av florsocker och färskost (ta hälften av varje) samt rivet citronskal
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal