Mjuk citronkaka

En god hembakad sockerkaka med citronsmak och citronglasyr. Blir också god med lime eller apelsin istället för citron.
Glasyren är valfri. Man kan också toppa den med frosting av florsocker och färskost (ta hälften av varje) samt rivet citronskal.
Räkna att citronkakan räcker till ca 8 portioner.

1 citronkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk smör till formen
  • 1 dl mannagryn eller ströbröd till formen
  • Glasyr: 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 dl florsocker

Tillagning

  1. Se till att smöret är rumsvarmt eller kör det lite i mikron - dock utan att det smälter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv skal av citronen fint.
  4. Vispa smör med socker och det rivna citronskalet.
  5. Tillsätt sedan ett ägg i taget under kraftig vispning.
  6. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  7. Blanda ner mjölblandningen lite i taget i äggvispet.
  8. Tillsätt citronsaft och mjölk.
  9. Smörj och bröa en sockerkaksform typ springform, avlång form eller form med hål i mitten.
  10. Häll citronkakesmeten i formen.
  11. Grädda citronkakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter tills den fått fin färg och är genombakt. Om den börjar bli bränd på toppen så täck över den med lite folie.
  12. Ta ut och stjälp upp citronkakan på galler. Låt svalna några minuter.
  13. Gör citronglasyren genom att röra ihop socker och citronsaft samt rivet citronskal till en jämn sockerglasyr. Ringla eller fördela över den avsvalnade citronkakan och låt sedan glasyren stelna några minuter innan du serverar citronkakan.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer