Kärleksmums
Kärleksmums eller chokladmums är mjuka chokladrutor toppade med kaffe- och chokladglasyr och rostad kokos, chokladströssel eller karamellströssel.
Goda chokladrutor med mild chokladsmak och söt glasyr som passar alla åldrar och tillfällen.
Lätt att baka flera av i en långpanna.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
- Förbered en långpanna med två bakplåtspapper omlott så att de täcker hela plåten ut och upp längs kanterna. Eller använd en smörad form som är något mindre än en långpanna.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller för hand i en stor skål. Vispa ca 4 minuter.
- Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål.
- Blanda sedan allt till en jämn smet. Förslagsvis tillsätt och vispa ut mjölblandningen i äggblandningen. Rör i mjölken. Blanda i det smälta men ljumma smöret.
- Häll chokladsmeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
- Grädde i 15 minuter tills chokladkakan är genombakt. Testa med en sticka om den ännu är kladdig annars tar du ut den.
- Stjälp upp chokladkakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret som kakan bakades på.
- Låt svalna.
- GLASYR: Smält smör. Brygg kaffe.
- Blanda florsocker, smält smör, kaffe, kakao och vaniljsocker i en skål till en jämn glasyr.
- Bred glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över chokladkakan.
- GARNERING: Strö över kokos, chokladströssel eller karamellströssel i ett jämnt lager över hela chokladkakan. Rosta gärna kokosen ljust brun några minuter i en stekpanna så smakar kokosen bättre.
- Låt kakan stå någon halvtimme så stelnar glasyren till.
- Skär upp chokladkakan i rutor. Förslagsvis i tre delar på längden och 4 eller 5 på tvären beroende på hur stora chokladmums du vill ha.
- Chokladmumsen är klara att serveras.
Kan förberedas
Kan bakas i god tid och frysas styckvis med eller utan glasyr och kokos. Lägg bakplåtspapper mellan om du har på glasyr och kokos när du fryser in.
Varianter
- Kaffet i glasyren kan uteslutas och bytas mot vatten eller grädde.
- Riven kokos kan bytas mot kokosflakes.
Serverad som kärlekstårta
Kan även skäras ut till två runda tårtbottnar och så fyller du med glasyren i mitten. Gör dagen innan och förvara i kylen. Toppa med vispad grädde och riven mjölkchoklad, strössel eller kokos till servering. Och så ljus, flaggor och annat fint.
Uppskattat näringsvärde per portion: 168 kcal