Lammfärslimpa
Baconlindad lammfärslimpa smaksatt med lite vitlök, rosmarin, oregano samt ugnsbakade kvisttomater. Här med tips på tillbehör också.
En variant på köttfärslimpa med svensk lammfärs och lite mer smaksättning.
Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Blanda mjölk, ägg och ströbröd i en stor skål. Låt stå någon minut medan du skalar och river lök ner i samma skål.
- Tillsätt och blanda i lammfärs, salt, pressad vitlök och peppar. Blanda till en jämn smet men inte för mycket för då blir färsen trådig.
- Smörj en ugnsform med lite smör.
- Forma en limpa av lammfärsen och lägg i mitten av formen.
- Skär baconskivor så de blir hälften så långa. Lägg baconskivorna tvärs över köttfärslimpan så att de täcker större delen av ovansidan på köttfärslimpan.
- Skölj tomater och lägg dem vid sidan av lammfärslimpan.
- Toppa med örter som rosmarin och oregano.
- Baka lammfärslimpan i 40 - 50 minuter. Kolla gärna med en stektermometer att innertemperaturen är runt 68 grader.
- Skär köttfärslimpan i ca 2 cm tjocka skivor vid servering.
- Garnera gärna med hackad persilja eller örter som rosmarin och oregano.
- Servera med valfria tillbehör som förslag ovan.
- Tips är att spara och sila upp skyn till en skysås eller så har du tzatziki till som jag hade på bilden.
Serveringsförslag
- Jag hade tzatziki, rostad potatis och rotfrukter och en god grönsallad med babyspenat, vita bönor, morot och paprika till.
- Ett annat förslag är att göra en skysås från skyn du får i formen, samt ha kokt potatis, klyftpotatis eller potatismos; lingon, ärtor eller andra kokta grönsaker; saltgurka samt garnera med hackad persilja.
- Vidare passar svampsås, gräddkokt savoykål eller grönkål eller enkel brunsås till.
- Istället för potatis kan du ha råris, quinoa eller kokt vete till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 245 kcal