Lammfärslimpa

Introduktion och förberedelse

Baconlindad lammfärslimpa smaksatt med lite vitlök, rosmarin, oregano samt ugnsbakade kvisttomater. Här med tips på tillbehör också.

En variant på köttfärslimpa med svensk lammfärs och lite mer smaksättning.

Serveringsförslag

Ett serveringsförslag till lammfärslimpan med tzatziki, rostade rotfrukter och sallad.
Ett serveringsförslag till lammfärslimpan med tzatziki, rostade rotfrukter och sallad. Lite grekiskt tema då lammfärsen är smaksatt med vitlök och örter för extra smak. Man kan ha valfria andra tillbehör som skysås, kokt potatis och grönsaker istället.

4 portioner baconlindad lammfärslimpa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 msk riven gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 1/2 pkt bacon
  • 300 gram små kvisttomater eller plommontomater
  • 1 msk smör till formen
  • 1 tsk färsk hackad rosmarin eller 2 krm torkad rosmarin
  • 1 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad oregano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda mjölk, ägg och ströbröd i en stor skål. Låt stå någon minut medan du skalar och river lök ner i samma skål.
  3. Tillsätt och blanda i lammfärs, salt, pressad vitlök och peppar. Blanda till en jämn smet men inte för mycket för då blir färsen trådig.
  4. Smörj en ugnsform med lite smör.
  5. Forma en limpa av lammfärsen och lägg i mitten av formen.
  6. Skär baconskivor så de blir hälften så långa. Lägg baconskivorna tvärs över köttfärslimpan så att de täcker större delen av ovansidan på köttfärslimpan.
  7. Skölj tomater och lägg dem vid sidan av lammfärslimpan.
  8. Toppa med örter som rosmarin och oregano.
  9. Baka lammfärslimpan i 40 - 50 minuter. Kolla gärna med en stektermometer att innertemperaturen är runt 68 grader.
  10. Skär köttfärslimpan i ca 2 cm tjocka skivor vid servering.
  11. Garnera gärna med hackad persilja eller örter som rosmarin och oregano.
  12. Servera med valfria tillbehör som förslag ovan.
  13. Tips är att spara och sila upp skyn till en skysås eller så har du tzatziki till som jag hade på bilden.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 245 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-17

Liknande recept: