Gräddkokt Savoykål

Gräddkokt Savoykål är gott som sås, grönsak och tillbehör till det mesta. Mycket smak och tillbehör för pengarna.

Gott med stark senap till rotmos, husmanskost, köttfärsbiffar, köttfärslimpa, fläsklägg, kassler, rökt kalkon, fårfiol, julmat, marinerad tofu, grillad halloumi, stekt eller kokt fisk med mera.

Om du önskar kan du också ha i kokta Belugalinser samt några droppar tryffelolja för ett lyxigare tillbehör.

Ta olivolja eller mjölkfritt margarin istället för smör och sojagrädde istället för vanlig grädde om du vill ha vegan savoykål.

Blir också gott med annan kål som spetskål eller grönkål istället för savoykål.

4 portioner gräddkokt Savoykål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 huvud Savoykål, ca 500-600 gram
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Dela Savoykålshuvudet i två delar. Skär bort rotfästet.
  2. Skölj bort ev. grus.
  3. Dela kålen i klyftor.
  4. Strimla klyftorna och lägg i en stor kastrull.
  5. Tillsätt smör och fräs kålen någon minut under omrörning.
  6. Tillsätt mjöl och rör runt. Sedan vatten, rör runt och koka upp. Låt Savoykålen puttre på låg värme i 10 minuter under lock.
  7. Tillsätt buljongtärning, grädde, salt, peppar samt socker. Koka upp och smaka av med ev. mer salt, peppar samt socker.
  8. Den gräddkokta Savoykålen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.2 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.