Gräddkokt Savoykål

Introduktion och förberedelse

Gräddkokt Savoykål är gott som sås, grönsak och tillbehör till det mesta. Mycket smak och tillbehör för pengarna.

Serveringsförslag

Gott med stark senap till rotmos, husmanskost, köttfärsbiffar, köttfärslimpa, fläsklägg, kassler, rökt kalkon, fårfiol, julmat, marinerad tofu, grillad halloumi, stekt eller kokt fisk med mera.

Varianter

  • Blir också gott med annan kål som spetskål, salladskål, vitkål eller grönkål istället för savoykål.
  • Om du önskar kan du också ha i kokta Belugalinser samt några droppar tryffelolja för ett lyxigare tillbehör.
  • Ta olivolja eller mjölkfritt margarin istället för smör och sojagrädde istället för vanlig grädde om du vill ha vegan savoykål.

4 portioner gräddkokt Savoykål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 huvud Savoykål, ca 500-600 gram
  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk socker

Tillagning

  1. Dela Savoykålshuvudet i två delar. Skär bort rotfästet.
  2. Skölj bort ev. grus.
  3. Dela kålen i klyftor.
  4. Strimla klyftorna och lägg i en stor kastrull.
  5. Tillsätt smör och fräs kålen någon minut under omrörning.
  6. Tillsätt mjöl och rör runt. Sedan vatten, rör runt och koka upp. Låt Savoykålen puttre på låg värme i 10 minuter under lock.
  7. Tillsätt buljongtärning, grädde, salt, peppar samt socker. Koka upp och smaka av med ev. mer salt, peppar samt socker.
  8. Den gräddkokta Savoykålen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-12