Skivad råstekt potatis

Ett grundrecept på skivad råstekt potatis i stekpanna som sedan lagas klart i ugnen. Ett tillbehör man aldrig tröttnar på - potatis är ju så gott - speciellt svensk fast vinterpotatis eller någon annan god potatissort som ex. Amandine. 

Tänk på att skölja bort stärkelsen från den skivade potatisen så fastnar den inte i pannan. Den råstekta potatisen håller sig fint som rester och är nästan godare dagen efter. Råstekt potatis är speciellt god till lamm, kött som Oxfile provencale, kyckling men också till buffé. Blir dock ej bra att frysa resterna då potatisen då fryser sönder i cellerna och blir rätt trist.

Här har jag stekt potatisen i nyttig olivolja men du kan ta rapsolja, majsolja, smörolja, solrosolja eller jordnötsolja eller annan valfri olja som tål högre värme. Välj en ekologisk fast potatissort. Gärna kravmärkt vinterpotatis eller stor fast sommarpotatis.

Variationer: 

  • Provencale fransk potatis: tillsätt en pressad vitlök samt några krm torkad timjan och rosmarin och låt steka med mot slutet.
  • Lyxig potatis till kötträtter och fest: stek potatisen i ankfett för ett lyxigt och smakrikt potatistillbehör.
  • Servera portionsvis till fest eller buffé: lägg upp potatisen portionsvis genom att forma små potatistorn eller steka klart i formar eller liknande. Efter att man brynt potatisen så placerar du potatisskivorna noga i fina rundlar omlott på en plåt med bakplåtspapper. Bygg runda små potatistorn lagom för en portion med ca 1 dm diameter - en metallstans för bakning funkar utmärkt att få rund form med. Man kan också göra potatisrosor i en smord muffinsplåt, muffinsformar eller andra ugsfasta formar. 

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis, fast sort - helst vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja, smörolja funkar också
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisarna. Vill du steka klart potatisen på enklast vis i ugnen så sätt den på 175 grader. Annars kan du steka klart potatisen i stekpannan också.
  2. Skiva dem i 2-3 mm tjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag eller bunke. Skivad potatis är lätt att göra med en köksmandolin eller i matberedare.
  3. Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort. Låt potatisen rinna av i ett durkslag samt torka den hyfsat torr.
  4. Värm en stekpanna och tillsätt olja. Välj en stekpanna med nonstick och höga kanter som tål ugn eller stek lite potatis i taget i en stekpanna och lägg över i en ugnsform efter hand som du sedan kan sätta in i ugnen.
  5. Råstek potatisen på något under max värme. Vänd då och då. De ska få lite färg och bli brynta. Salta och peppra.
  6. Stek klart i pannan eller ugnen. I stekpanna: stek klart potatisen i stekpannan på lägre värme i ca 15 minuter. Vänd runt då och då så den inte bränns. Enkelt är också att steka klart potatisen i ugnen och stek klart i ca 15 minuter eller tills de är mjuka. Smaka så den är klar samt tillsätt ev. salt och svartpeppar.
  7. Potatisen är klar att servera. Garnera ev. med lite flingsalt, nymalen svartpeppar samt hackad persilja eller färska örter som timjan eller rosmarin.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer