Skivad råstekt potatis

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på skivad råstekt potatis i stekpanna som sedan lagas klart i ugnen. Ett tillbehör man aldrig tröttnar på - potatis är ju så gott - speciellt svensk fast vinterpotatis eller någon annan god potatissort som ex. Amandine.

Tänk på att skölja bort stärkelsen från den skivade potatisen så fastnar den inte i pannan. Den råstekta potatisen håller sig fint som rester och är nästan godare dagen efter.

Råstekt potatis är speciellt god till lamm, kött som Oxfilé provencale, kyckling men också till buffé. Blir dock ej bra att frysa resterna då potatisen då fryser sönder i cellerna och blir rätt trist.

Här har jag stekt potatisen i nyttig olivolja men du kan ta rapsolja, majsolja, smörolja, solrosolja eller jordnötsolja eller annan valfri olja som tål högre värme.

Välj en ekologisk fast potatissort. Gärna kravmärkt vinterpotatis eller stor fast sommarpotatis.

Variationer:

  • Potatis Provencale - med vitlök och örter: tillsätt en klyfta pressad vitlök samt några krm torkad timjan och rosmarin och låt steka med mot slutet.
  • Lyxig potatis till kötträtter och fest: stek potatisen i ankfett för ett lyxigt och smakrikt potatistillbehör.
  • Servera portionsvis till fest eller buffé: lägg upp potatisen portionsvis genom att lägga dem omlott till små torn i formar eller liknande. Efter att man brynt potatisen så placerar du potatisskivorna noga i rundlar (runda utstickare på någon dm i diamter) omlott på en plåt med bakplåtspapper under. Servera varma eller förbeted innan och värm till servering. Ett alternativ är att baka ett tjockt lager skivad potatis i en form och sedan sticka ut runda potatistorn.
  • Man kan också göra potatisrosor i en smord muffinsplåt, muffinsformar eller andra ugsfasta formar.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis, fast sort - helst vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja, smörolja funkar också
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala potatisarna. Vill du steka klart potatisen på enklast vis i ugnen så sätt den på 175 grader. Annars kan du steka klart potatisen i stekpannan också.
  2. Skiva dem i 2-3 mm tjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag eller bunke. Skivad potatis är lätt att göra med en köksmandolin eller i matberedare.
  3. Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort. Låt potatisen rinna av i ett durkslag samt torka den hyfsat torr.
  4. Värm en stekpanna och tillsätt olja. Välj en stekpanna med nonstick och höga kanter som tål ugn eller stek lite potatis i taget i en stekpanna och lägg över i en ugnsform efter hand som du sedan kan sätta in i ugnen.
  5. Råstek potatisen på något under max värme. Vänd då och då. De ska få lite färg och bli brynta. Salta och peppra.
  6. Stek klart i pannan eller ugnen. I stekpanna: stek klart potatisen i stekpannan på lägre värme i ca 15 minuter. Vänd runt då och då så den inte bränns. Enkelt är också att steka klart potatisen i ugnen och stek klart i ca 15 minuter eller tills de är mjuka. Smaka så den är klar samt tillsätt ev. salt och svartpeppar.
  7. Potatisen är klar att servera. Garnera ev. med lite flingsalt, nymalen svartpeppar samt hackad persilja eller färska örter som timjan eller rosmarin.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 209 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.