Skivad råstekt potatis

Ett grundrecept på skivad råstekt potatis i stekpanna. Stek klart på spisen eller sätt in i ugnen.

Ett tillbehör man aldrig tröttnar på - potatis är ju så gott.

4 portioner skivad råstekt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis, fast sort - helst vinterpotatis
  • 4 msk olivolja eller annan olja; smörolja eller smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn om du önskar steka klart potatisen i ugnen.
  2. Skala potatisarna. Har de fint skal så behövs de ej skalas om du ej vill.
  3. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag eller bunke. Skivad potatis är lätt att göra med en köksmandolin eller i matberedare.
  4. Skölj potatisskivorna noga i vatten så att stärkelsen går bort. Låt potatisen rinna av i ett durkslag samt torka den hyfsat torr.
  5. Värm en stekpanna. Bryn och råstek 1/4 av potatisen i taget i en msk olja eller smör.
  6. Lägg över på ett fat eller skål. Önskar du steka klart i ugnen så väljer du en stor stekpanna med höga kanter som tål ugn eller ugnsform.
  7. Salta och peppra efter hand.
  8. STEK KLART I STEKPANNA: Lägg tillbaka all potatis i en stor stekpanna med höga kanter och stek på medelvärme i ca 20 minuter med lock. Vänd runt då och då. Kolla så den är mjuk innan servering.
  9. STEK KLART I UGNEN: Laga klart potatisen i nedre eller mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills den mjuk.
  10. Potatisen är klar att servera. Garnera ev. med lite flingsalt, nymalen svartpeppar samt hackad persilja eller färska örter som timjan eller rosmarin.
Välj gärna en fast sort stor potatis som vinterpotatis.
Välj gärna en fast sort stor potatis som vinterpotatis.
En mandolin är lätt att skiva potatisen tunt med.
En mandolin är lätt att skiva potatisen tunt med. Den kan även skivas för hand. Ca 3 mm är lagom tjocklek.

Val av potatis

Välj en ekologisk fast potatissort.

Gärna kravmärkt vinterpotatis, eller någon annan god potatissort som ex. Amandine eller stor fast sommarpotatis, delikatesspotatis eller färskpotatis.

Serveringsförslag

Råstekt potatis är speciellt god till det mesta som lamm, kött som Oxfilé provencale, kyckling men också till buffé.

Varianter

  • Med vitlök och örter får du en mycket god smak. Tillsätt 1-2 klyftor pressad vitlök samt några krm torkad eller färsk timjan och rosmarin. Blanda med potatisen innan du sätter den i ugnen.
  • Stek potatisen i ankfett för ett lyxigt och smakrikt potatistillbehör.

Portionsvis till fest eller buffé

Lägg upp potatisen portionsvis genom att lägga dem omlott till små torn i formar eller liknande. Efter att man brynt potatisen så placerar du potatisskivorna noga i rundlar (runda utstickare på någon dm i diameter) omlott på en plåt med bakplåtspapper under. Servera varm eller förbered innan och värm till servering.

  • Ett alternativ är att baka ett tjockt lager skivad potatis i en form och sedan sticka ut runda potatistorn.
  • Man kan också göra potatisrosor i en smord muffinsplåt, muffinsformar eller andra ugsfasta formar.

Rester

Den råstekta potatisen håller sig fint som rester och är nästan godare dagen efter. Blir dock ej bra att frysa resterna då potatisen då fryser sönder i cellerna och blir rätt trist.

E-mail
Medel: 3.7 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 209 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-29

Tillbehör och liknande: