Köttfärslimpa

Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.

Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.

I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller mosade kokta potatisar eller havregryn.

Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.

Halva tomater kan man baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).

Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.

4 portioner köttfärslimpa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 400 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 pkt bacon, valfritt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Om du vill ha rostade grönsaker och potatis till så sätter du in dem innan köttfärslimpan.
  3. Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärslimpan i en skål.
  4. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  5. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  6. Forma en limpa av köttfärsen och lägg i mitten av formen.
  7. Lägg ev. på baconskivor (skurna hälften så långa).
  8. Baka köttfärslimpan i 45 - 60 minuter (går snabbare i varmluftsugn).
E-mail
Medel: 3.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer