Köttfärslimpa
Klassiskt recept på köttfärslimpa och tips på tillbehör och smaksättningar.
Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många. En favorit från min tid i lumpen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Blanda mjölk, ägg och ströbröd i en stor skål. Låt stå någon minut medan du skalar och river lök ner i samma skål.
- Tillsätt och blanda i köttfärs, salt och peppar. Blanda till en jämn smet men inte för mycket för då blir färsen trådig.
- Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
- Forma en limpa av köttfärsen och lägg i mitten av formen.
- Skär baconskivor så de blir hälften så långa. Lägg baconskivorna tvärs över köttfärslimpan så att de täcker större delen av ovansidan på köttfärslimpan.
- Baka köttfärslimpan i 40 - 50 minuter. Kolla gärna med en stektermometer att innertemperaturen är runt 68 grader.
- Lyft upp köttfärslimpan på en skärbräda. Tips är att spara och sila upp skyn till såsen. Skär köttfärslimpan i ca 2 cm tjocka skivor till servering med valfria tillbehör. Garnera gärna med hackad persilja.
- SÅS FRÅN SKYN: Koka upp vatten och rör ut buljongtärningen.
- Vispa i maizenaredning samt tillsätt grädde, silad skyn från köttfärslimpan, soja samt smaka av med salt och peppar.
Serveringsförslag
- Limpan kan du linda med bacon och servera som i receptet nedan med en gräddig sås på skyn, kokt potatis, lingon, ärtor och saltgurka toppat med hackad persilja.
- Klassiskt till köttfärslimpa är som på bilden gräddig sås på skyn, kokt potatis, kokta gröna ärtor, lingon, saltgurka och persilja.
- Ett annat förslag som tillbehör till köttfärslimpa är att när ugnen är varm även passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen.
- Andra förslag är potatismos och andra kokta grönsaker. Vidare passar svampsås, gräddkokt savoykål eller grönkål eller enkel brunsås till.
- Istället för potatis kan du ha råris, quinoa eller kokt vete till.
Val av köttfärs
- Till köttfärslimpa tycker jag blandfärs passar bäst.
- Köttfärslimpa kan även lagas med valfri färs som enbart fläskfärs; nötfärs för nötfärslimpa, kycklingfärs för kycklingfärslimpa, lammfärs för lammfärslimpa, viltfärs för viltfärslimpa eller älgfärs för älgfärslimpa.
- Formbar sojafärs från Anamma blir jättegod att laga vegetarisk sojafärslimpa på. Till vegofärslimpa tar du inte bacon runt såklart.
Varianter
- Gott är att linda in köttfärsen med skivor av bacon också så blir det extra saftigt och gott men det är valfritt.
- Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
- När jag var kock i lumpen så fyllde vi med leverpastej och ibland med tärnade morötter och ärter på burk i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttiotal. Vill du ha leverpastej i så ta en som går att skiva och räkna ca 80 gram som du skär i stavar och lägger i mitten av köttfärslimpan när du formar den. Detsamma gäller grönsaker som ärtor och morötter.
- Halva tomater kan man baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
- Köttfärslimpan kan också lagas av samma köttfärssmet som till köttbullar och biffar. Huvudsaken är att du formar färsen till en limpa och så tillagar du i ugnen som nedan.
Tips
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller mosade kokta potatisar eller havregryn.
Smaksättning
- Tillsätt 1 klyfta hackad vitlök till smeten.
- 1/2 dl smulad fetaost och några krm oregano.
- 2 msk hackad persilja, 1 klyfta hackad vitlök, 1 krm rosmarin och 1 dl hackad oliver;
- 1 tsk curry, 1 tsk garam masala och en tsk gurkmeja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal