Köttfärslimpa

Introduktion och förberedelse

Klassiskt recept på köttfärslimpa och tips på tillbehör och smaksättningar.

En favorit från min tid i lumpen. Limpan kan du linda med bacon och servera med en gräddig sås på skyn, kokt potatis, lingon, ärtor och saltgurka toppat med hackad persilja.

Här hittar fler förslag på tillbehör och smaksättningar.

Gott är att linda med bacon också så blir det extra saftigt och gott men det är valfritt.

Till köttfärslimpa kan du använda blandfärs som jag tycker blir bäst.

Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.

Varianter

Man kan laga limpan med enbart nötfärs, kycklingfärs, lammfärs eller viltfärs som älgfärs. Formbar sojafärs från Anamma funkar att laga vegetarisk sojafärslimpa på.

Förutom att linda och täcka köttfärslimpan med baconskivor kan man krydda och variera smaken med olika kryddor: förslag är 1 klyfta hackad vitlök, 1/2 dl smulad fetaost och några krm oregano; eller 2 msk hackad persilja, 1 klyfta hackad vitlök, 1 krm rosmarin och 1 dl hackad oliver; eller 3 krm tex mex krydda; eller 1 tsk curry, 1 tsk garam masala och en tsk gurkmeja.

När jag var kock i marinen så fyllde vi med leverpastej och ibland med tärnade morötter och ärter på burk i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital. Vill du ha leverpastej i så ta en som går att skiva och räkna ca 80 gram som du skär i stavar och lägger i mitten av köttfärslimpan när du formar den. Detsamma gäller grönsaker som ärtor och morötter.

Halva tomater kan man baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).

Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du formar färsen till en limpa istället.

Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller mosade kokta potatisar eller havregryn.

Förslag på tillbehör

Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm.

Klassiskt till köttfärslimpa är som på bilden gräddig sås på skyn, kokt potatis, kokta gröna ärtor, lingon, saltgurka och persilja.

Andra förslag är potatismos och andra kokta grönsaker. Vidare passar svampsås, gräddkokt savoykål eller grönkål eller enkel brunsås till.

Istället för potatis kan du ha råris, quinoa eller kokt vete till.

4 portioner köttfärslimpa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk riven gul lök
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 pkt bacon, valfritt
  • SÅS PÅ SKYN: 2 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 2 dl av skyn från köttfärslimpan
  • 1/2 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjölk, ägg och ströbröd i en stor skål. Låt stå någon minut medan du skalar och river lök ner i samma skål.
  3. Tillsätt och blanda i köttfärs, salt och peppar. Blanda till en jämn smet men inte för mycket för då blir färsen trådig.
  4. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  5. Forma en limpa av köttfärsen och lägg i mitten av formen.
  6. Skär baconskivor så de blir hälften så långa. Placera baconskivorna kant mot kant tvärs över köttfärslimpan så att de täcker större delen av ovansidan på köttfärslimpan.
  7. Baka köttfärslimpan i 40 - 50 minuter. Kolla gärna med en stektermometer att innertemperaturen är runt 68 grader.
  8. Lyft upp köttfärslimpan på en skärbräda. Spara och sila upp skyn till såsen. Skär i ca 2 cm tjocka skivor till servering med valfria tillbehör. Garnera gärna med hackad persilja.
  9. SÅS FRÅN SKYN: Koka upp vatten och rör ut buljongtärningen.
  10. Vispa i maizenaredning samt tillsätt grädde, silad skyn från köttfärslimpan, soja samt smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.7 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.