Köttfärslimpa

Introduktion och förberedelse

Klassiskt recept på köttfärslimpa och tips på tillbehör och smaksättningar.

Limpan kan du linda med bacon och servera som i receptet nedan med en gräddig sås på skyn, kokt potatis, lingon, ärtor och saltgurka toppat med hackad persilja.

Nedan fler förslag på tillbehör och smaksättningar.

Gott är att linda in köttfärsen med skivor av bacon också så blir det extra saftigt och gott men det är valfritt.

Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många. En favorit från min tid i lumpen.

Val av köttfärs

  • Till köttfärslimpa tycker jag blandfärs passar bäst.
  • Köttfärslimpa kan även lagas med valfri färs som enbart fläskfärs; nötfärs för nötfärslimpa, kycklingfärs för kycklingfärslimpa, lammfärs för lammfärslimpa, viltfärs för viltfärslimpa eller älgfärs för älgfärslimpa.
  • Formbar sojafärs från Anamma blir jättegod att laga vegetarisk sojafärslimpa på. Till vegofärslimpa tar du inte bacon runt såklart.

Varianter

Förutom att linda och täcka köttfärslimpan med baconskivor kan man krydda och variera smaken med olika kryddor. Några förslag är:

  • 1 klyfta hackad vitlök;
  • 1/2 dl smulad fetaost och några krm oregano;
  • 2 msk hackad persilja, 1 klyfta hackad vitlök, 1 krm rosmarin och 1 dl hackad oliver;
  • 3 krm tex mex krydda;
  • 1 tsk curry, 1 tsk garam masala och en tsk gurkmeja.
  • När jag var kock i lumpen så fyllde vi med leverpastej och ibland med tärnade morötter och ärter på burk i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital. Vill du ha leverpastej i så ta en som går att skiva och räkna ca 80 gram som du skär i stavar och lägger i mitten av köttfärslimpan när du formar den. Detsamma gäller grönsaker som ärtor och morötter.
  • Halva tomater kan man baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
  • Köttfärslimpan kan också lagas av samma köttfärssmet som till köttbullar och biffar. Huvudsaken är att du formar färsen till en limpa och så tillagar du i ugnen som nedan.
  • Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller mosade kokta potatisar eller havregryn.

Serveringsförslag

4 portioner köttfärslimpa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk riven gul lök
  • 1 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1/2 pkt bacon, valfritt
  • SÅS PÅ SKYN: 2 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 dl grädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 2 dl av skyn från köttfärslimpan
  • 1/2 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjölk, ägg och ströbröd i en stor skål. Låt stå någon minut medan du skalar och river lök ner i samma skål.
  3. Tillsätt och blanda i köttfärs, salt och peppar. Blanda till en jämn smet men inte för mycket för då blir färsen trådig.
  4. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  5. Forma en limpa av köttfärsen och lägg i mitten av formen.
  6. Skär baconskivor så de blir hälften så långa. Lägg baconskivorna tvärs över köttfärslimpan så att de täcker större delen av ovansidan på köttfärslimpan.
  7. Baka köttfärslimpan i 40 - 50 minuter. Kolla gärna med en stektermometer att innertemperaturen är runt 68 grader.
  8. Lyft upp köttfärslimpan på en skärbräda. Tips är att spara och sila upp skyn till såsen. Skär köttfärslimpan i ca 2 cm tjocka skivor till servering med valfria tillbehör. Garnera gärna med hackad persilja.
  9. SÅS FRÅN SKYN: Koka upp vatten och rör ut buljongtärningen.
  10. Vispa i maizenaredning samt tillsätt grädde, silad skyn från köttfärslimpan, soja samt smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.7 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-10

Tillbehör och liknande recept: