Lammfärsbiffar

Fetost blir kanongott i lammbiffar. Servera lammfärsbiffarna med klyftpotatis, tzatziki, stekt paprika och zucchini.
Ett gott fylligt rödvin till ex. Shiraz från Australien (där troligen lammet också kommer ifrån).
Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
Man kan också utesluta kokt potatis eller ströbröd samt mjölken - ta då mer lammfärs istället.

4 portioner lammfärsbiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs
  • 2 potatisar, kokta kalla eller någon dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl hackad gul lök,
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl smulad fetaost samt 8 små tärningar att sticka i biffarna
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja att steka i
  • Rostad potatis: 8 fasta potatisar i klyftor
  • 2 msk matolja
  • 2 krm salt
  • Stekt paprika och zucchini: 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk balsamvinäger
  • Tzatziki: 2 dl matyoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gurka
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Förbered först klyftpotatis och tzatziki eller de tillbehör du vill ha till. Ugnsrosta klyftad potatis med skal vänd i olivolja, salt och peppar i 30 minuter i en stekpanna på 220 grader.
  2. Lammfärsbiffar: blanda ihop mosad kokt potatis eller ströbröd med mjölk, ägg, lök, vitlök samt smulad fetaost i en skål till en smet. Tillsätt salt och peppar.
  3. Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
  4. 0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
  5. Tillsätt sedan köttet och rör så lite som möjligt till en jämn färs.
  6. Stek ett litet smakprov och smaka av med salt och peppar.
  7. Forma 8 - 10 biffar. Stick ner en liten tärning fetaost i mitten på varje biff.
  8. Stek lammfärsbiffarna gyllenbruna några minuter på varje sida i olivolja och sedan i ytterligare 10 minuter på låg värme så att de blir genomstekta (täck då över med lock eller folie). Du kan också sätta in biffarna i ugnen att steka klart i ca 10 minuter.
  9. Skölj och skär paprika i bitar samt zucchini i skivor. Stek i olivolja i 5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Tillsätt gärna någon msk balsamvinäger eller vanlig vinäger också.
  10. Tzatziki: riv gurka och blanda med pressad vitlök, matyoghurt samt salt och peppar.
  11. Servera lammfärsbiffarna förslagsvis med klyftpotatis, tzatziki samt stekta paprikabitar och zucchiniskivor.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer