Lammfärsbiffar

Fetost blir kanongott i lammbiffar. Servera lammfärsbiffarna med klyftpotatis, tzatziki, stekt paprika och zucchini.
Ett gott fylligt rödvin till ex. Shiraz från Australien (där troligen lammet också kommer ifrån).
Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
Man kan också utesluta kokt potatis eller ströbröd samt mjölken - ta då mer lammfärs istället.

4 portioner lammfärsbiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs
  • 2 potatisar, kokta kalla eller någon dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl hackad gul lök,
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl smulad fetaost samt 8 små tärningar att sticka i biffarna
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja att steka i
  • Rostad potatis: 8 fasta potatisar i klyftor
  • 2 msk matolja
  • 2 krm salt
  • Stekt paprika och zucchini: 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk balsamvinäger
  • Tzatziki: 2 dl matyoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gurka
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Förbered först klyftpotatis och tzatziki eller de tillbehör du vill ha till. Ugnsrosta klyftad potatis med skal vänd i olivolja, salt och peppar i 30 minuter i en stekpanna på 220 grader.
  2. Lammfärsbiffar: blanda ihop mosad kokt potatis eller ströbröd med mjölk, ägg, lök, vitlök samt smulad fetaost i en skål till en smet. Tillsätt salt och peppar.
  3. Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
  4. 0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
  5. Tillsätt sedan köttet och rör så lite som möjligt till en jämn färs.
  6. Stek ett litet smakprov och smaka av med salt och peppar.
  7. Forma 8 - 10 biffar. Stick ner en liten tärning fetaost i mitten på varje biff.
  8. Stek lammfärsbiffarna gyllenbruna några minuter på varje sida i olivolja och sedan i ytterligare 10 minuter på låg värme så att de blir genomstekta (täck då över med lock eller folie). Du kan också sätta in biffarna i ugnen att steka klart i ca 10 minuter.
  9. Skölj och skär paprika i bitar samt zucchini i skivor. Stek i olivolja i 5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Tillsätt gärna någon msk balsamvinäger eller vanlig vinäger också.
  10. Tzatziki: riv gurka och blanda med pressad vitlök, matyoghurt samt salt och peppar.
  11. Servera lammfärsbiffarna förslagsvis med klyftpotatis, tzatziki samt stekta paprikabitar och zucchiniskivor.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat