Lammfärsbiffar
Hur du lagar och steker goda lammfärsbiffar. Hemligheten är att ha i vitlök och fetaost som blir kanongott i lammfärsbiffar.
Tillagning
- Förbered först klyftpotatis och tzatziki eller de tillbehör du vill ha till. Ugnsrosta klyftad potatis med skal vänd i olivolja, salt och peppar i 30 minuter i en stekpanna på 220 grader.
- Lammfärsbiffar: blanda ihop mosad kokt potatis eller ströbröd med mjölk, ägg, lök, vitlök samt smulad fetaost i en skål till en smet. Tillsätt salt och peppar.
- Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
- 0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
- Tillsätt sedan köttet och rör så lite som möjligt till en jämn färs.
- Stek ett litet smakprov och smaka av med salt och peppar.
- Forma 8 - 10 biffar. Stick ner en liten tärning fetaost i mitten på varje biff.
- Stek lammfärsbiffarna gyllenbruna några minuter på varje sida i olivolja och sedan i ytterligare 10 minuter på låg värme så att de blir genomstekta (täck då över med lock eller folie). Du kan också sätta in biffarna i ugnen att steka klart i ca 10 minuter.
- Skölj och skär paprika i bitar samt zucchini i skivor. Stek i olivolja i 5 minuter på varje sida. Salta och peppra. Tillsätt gärna någon msk balsamvinäger eller vanlig vinäger också.
- Tzatziki: riv gurka och blanda med pressad vitlök, matyoghurt samt salt och peppar.
- Servera lammfärsbiffarna förslagsvis med klyftpotatis, tzatziki samt stekta paprikabitar och zucchiniskivor.
Serveringsförslag
- Servera biffarna med valfria tillbehör - förslagsvis klyftpotatis och tzatziki.
- Som grönsaker kan du steka grovt delade bitar av paprika och skivor av zucchini till.
Varianter
- Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta; 0,5 tsk spiskummin; 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar; 0,5 tsk oregano och/eller 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
- Man kan också utesluta kokt potatis eller ströbröd samt mjölken - dessa är med för att späda på lammfärsen så man får ut fler biffar av färsen. Du kan ta mer lammfärs istället.
Att dricka till
Till fest och middag passar lammfärsbiffarna med ett gott fylligt och fruktigt rödvin som Shiraz från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal