Kycklingcurry

Kycklingcurry med råris, matyoghurt och avokadosallad. En god och enkel curry med kycklingfilé.

Du kan byta ut kycklingfilé mot annat kycklingkött, fläskfilé eller quornfilé. Istället för råris kan du ta basmatiris, kokt vete, quinoa eller pasta.

Justera hettan med currypastan och sambal oelek så ta lite i taget och smaka av. Kycklingcurryn blir godare efter en natt i kylen.

4 portioner kycklingcurry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 msk matolja
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 gram kycklingfiléer
  • 2 tsk currypulver
  • 1 tsk garam masala curry (valfritt)
  • 1 tsk sambal oelek chili
  • 1,5 tsk röd currypasta
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 buljongtärning grönska
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • Avokadosallad: 2 morötter
  • 1 avokado
  • 1 tomat
  • 0,5 zucchini
  • 30 gram ruccola
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk god olivolja
  • 2 msk god vinäger
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 port kokt råris eller basmatiris
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka råriset enligt paket då det tar 30-40 minuter.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och lägg i en kastrull.
  3. Tillsätt smör och olja.
  4. Skär kyckling i grova tärningar.
  5. Skala äpplet och riv äpplet grovt in till kärnhuset. Lägg i grytan.
  6. Fräs löken, vitlök och äpple i några minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt kycklingbitar, curry, garam masala, sambal oelek, currypasta (ta bara lite först då det är starkt och smaka sedan av mot slutet med ev. lite mer om du vill ha starkare curry) och fräs några minuter till under omrörning.
  8. Pudra över vetemjöl och rör ut det.
  9. Tillsätt vitt vin, vatten och grädde.
  10. Låt kycklingcurryn småkoka på medelvärme gärna med lock i ca 20 minuter.
  11. Smaka av kycklingcurryn med salt och ev. mer chili. Du kan också ha i någon msk mango chutney för lite sötma.
  12. Servera kycklingcurryn med ris, matyoghurt samt mango chutney att klicka på curryn. Samt förslagsvis avokadosalladen till.
  13. Avokadosallad: Skala och riv morötter fin. Skölj zucchini och riv den grovt. Skölj tomat och tärna den. Dela avokadon och ta ur kärnan samt gröp ur avokadon med en sked. Skölj ruccola och bladpersilja. Blanda allt med olivolja, vinäger och salt i en skål eller på ett fat och servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer