Kycklingcurry

Kycklingcurry med råris, matyoghurt och avokadosallad. En god och enkel curry med kycklingfilé.
Du kan byta ut kycklingfilé mot annat kycklingkött, fläskfilé eller quornfilé. Istället för råris kan du ta basmatiris, kokt vete, quinoa eller pasta.
Justera hettan med currypastan och sambal oelek så ta lite i taget och smaka av.
Kycklingcurryn blir godare efter en natt i kylen.

4 portioner kycklingcurry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 msk matolja
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 gram kycklingfiléer
  • 2 tsk currypulver
  • 1 tsk garam masala curry (valfritt)
  • 1 tsk sambal oelek chili
  • 1,5 tsk röd currypasta
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 buljongtärning grönska
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • Avokadosallad: 2 morötter
  • 1 avokado
  • 1 tomat
  • 0,5 zucchini
  • 30 gram ruccola
  • 0,5 dl grovhackad bladpersilja
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk god olivolja
  • 2 msk god vinäger
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 4 port kokt råris eller basmatiris
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 dl mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka råriset enligt paket då det tar 30-40 minuter.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök och lägg i en kastrull.
  3. Tillsätt smör och olja.
  4. Skär kyckling i grova tärningar.
  5. Skala äpplet och riv äpplet grovt in till kärnhuset. Lägg i grytan.
  6. Fräs löken, vitlök och äpple i några minuter. Rör då och då.
  7. Tillsätt kycklingbitar, curry, garam masala, sambal oelek, currypasta (ta bara lite först då det är starkt och smaka sedan av mot slutet med ev. lite mer om du vill ha starkare curry) och fräs några minuter till under omrörning.
  8. Pudra över vetemjöl och rör ut det.
  9. Tillsätt vitt vin, vatten och grädde.
  10. Låt kycklingcurryn småkoka på medelvärme gärna med lock i ca 20 minuter.
  11. Smaka av kycklingcurryn med salt och ev. mer chili. Du kan också ha i någon msk mango chutney för lite sötma.
  12. Servera kycklingcurryn med ris, matyoghurt samt mango chutney att klicka på curryn. Samt förslagsvis avokadosalladen till.
  13. Avokadosallad: Skala och riv morötter fin. Skölj zucchini och riv den grovt. Skölj tomat och tärna den. Dela avokadon och ta ur kärnan samt gröp ur avokadon med en sked. Skölj ruccola och bladpersilja. Blanda allt med olivolja, vinäger och salt i en skål eller på ett fat och servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer