Indisk quorngryta med curry

Introduktion och förberedelse

Indisk quorngryta med curry är en vegetarisk gryta med quornbitar, morötter, äpple och färsk koriander.

Andra grönsaker som är goda att ha i quorngrytan är paprika - speciellt röd - aubergine, zucchini, svamp, bok choy, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat mm.

Serveringsförslag

Servera med mango chutney, basmatiris - gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja, en lite skål russin, färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.

Raita eller en tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också. Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också.

Annat som passar till är råris, Indiskt ris eller rispilaff. Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.

Naanbröd eller papadams är goda bröd till.

Ett matigt tillbehör är linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön.

Hetare gryta

Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.

Vidare servera grytan med het mango chutney och chilisås till.

Man kan också laga egen rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås till.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till curryn. Eller en ljus lageröl.

6 portioner indisk quorngryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 300 gram quornbitar
  • 4 msk smör eller olja
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 äpplen
  • 5 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde eller sojagrädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk garam marsala
  • 0,5 tsk currypulver
  • 2 bananer
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 1 burk Mango Chutney
  • 4 port kokt ris som basmati eller råris

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna morötter.
  2. Skölj och tärna äpplen.
  3. Bryn quornbitarna i panna med lite smör eller olja. Lägg över i en gryta.
  4. Bryn lök, vitlök, morot och äpplen.
  5. Lägg därefter alltsammans i en kastrull och häll över grädden, vatten och garam marsala pulvret och currypulver.
  6. Låt quorngrytan puttra i kastrull en halvtimme.
  7. Koka under tiden basmatiris. Gärna med en bit kanel, 2-3 muskotblommor samt en nypa gurkmeja.
  8. Skala och skiva banan. Fräs i lite olja och vänd i grytan. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  9. Förbered skålar med russin, mango chutney, nötter och mango i kuber.
  10. Smaka av quorngrytan med salt och peppar samt mango chutney samt mer curry om så önskas.
  11. Garnera med hackad koriander.
  12. Servera quorngrytan med ris, skålarna och mango chutneyn.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 521 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.