Indisk quorngryta med curry

Indisk quorngryta med curry är en vegetarisk gryta med quornbitar, morötter, äpple och färsk koriander.

Servera med mango chutney, basmatiris (gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja), en lite skål russin, färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.

Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera grytan med.

Andra grönsaker som är goda att ha i quorngrytan är paprika - speciellt röd - aubergine, zucchini, svamp, bok choy, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat mm.

En tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.

Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.

6 portioner indisk quorngryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 300 gram quornbitar
  • 4 msk smör eller olja
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 äpplen
  • 5 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde eller sojagrädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk garam marsala
  • 0,5 tsk currypulver
  • 2 bananer
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 1 burk Mango Chutney
  • 4 port kokt ris som basmati eller råris

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna morötter.
  2. Skölj och tärna äpplen.
  3. Bryn quornbitarna i panna med lite smör eller olja. Lägg över i en gryta.
  4. Bryn lök, vitlök, morot och äpplen.
  5. Lägg därefter alltsammans i en kastrull och häll över grädden, vatten och garam marsala pulvret och currypulver.
  6. Låt quorngrytan puttra i kastrull en halvtimme.
  7. Koka under tiden basmatiris. Gärna med en bit kanel, 2-3 muskotblommor samt en nypa gurkmeja.
  8. Skala och skiva banan. Fräs i lite olja och vänd i grytan. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  9. Förbered skålar med russin, mango chutney, nötter och mango i kuber.
  10. Smaka av quorngrytan med salt och peppar samt mango chutney samt mer curry om så önskas.
  11. Garnera med hackad koriander.
  12. Servera quorngrytan med ris, skålarna och mango chutneyn.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept