Indisk quorngryta med curry

Vegetarisk gryta med quornbitar, morötter, äpple och färsk koriander.
En enkel och god quorngryta du kan servera med mango chutney, basmatiris (gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja), en lite skål russin, färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.
Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera grytan med.
Andra grönsaker som är goda att ha i quorngrytan är paprika - speciellt röd - aubergine, zucchini, svamp, bok choy, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat mm.
En tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.
Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.

6 portioner indisk quorngryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 300 gram quornbitar
  • 4 msk smör eller olja
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 äpplen
  • 5 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde eller sojagrädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk garam marsala
  • 0,5 tsk currypulver
  • 2 bananer
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 1 burk Mango Chutney

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna morötter.
  2. Skölj och tärna äpplen.
  3. Bryn quornbitarna i panna med lite smör eller olja. Lägg över i en gryta.
  4. Bryn lök, vitlök, morot och äpplen.
  5. Lägg därefter alltsammans i en kastrull och häll över grädden, vatten och garam marsala pulvret och currypulver.
  6. Låt quorngrytan puttra i kastrull en halvtimme.
  7. Koka under tiden basmatiris. Gärna med en bit kanel, 2-3 muskotblommor samt en nypa gurkmeja.
  8. Skala och skiva banan. Fräs i lite olja och vänd i grytan. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  9. Förbered skålar med russin, mango chutney, nötter och mango i kuber.
  10. Smaka av quorngrytan med salt och peppar samt mango chutney samt mer curry om så önskas.
  11. Garnera med hackad koriander.
  12. Servera quorngrytan med ris, skålarna och mango chutneyn.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer