Indisk quorngryta med curry

Introduktion och förberedelse för tillagning

Indisk quorngryta med curry är en vegetarisk gryta med quornbitar, morötter, äpple och färsk koriander.

Servera med mango chutney, basmatiris (gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja), en lite skål russin, färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.

Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera grytan med.

Andra grönsaker som är goda att ha i quorngrytan är paprika - speciellt röd - aubergine, zucchini, svamp, bok choy, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat mm.

En tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.

Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.

6 portioner indisk quorngryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 300 gram quornbitar
  • 4 msk smör eller olja
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 äpplen
  • 5 klyftor vitlök
  • 3 dl grädde eller sojagrädde
  • 3 dl vatten
  • 2 msk garam marsala
  • 0,5 tsk currypulver
  • 2 bananer
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 1 burk Mango Chutney
  • 4 port kokt ris som basmati eller råris

Tillagning

  1. Skala och hacka lök. Skala och finhacka vitlöken. Skala och tärna morötter.
  2. Skölj och tärna äpplen.
  3. Bryn quornbitarna i panna med lite smör eller olja. Lägg över i en gryta.
  4. Bryn lök, vitlök, morot och äpplen.
  5. Lägg därefter alltsammans i en kastrull och häll över grädden, vatten och garam marsala pulvret och currypulver.
  6. Låt quorngrytan puttra i kastrull en halvtimme.
  7. Koka under tiden basmatiris. Gärna med en bit kanel, 2-3 muskotblommor samt en nypa gurkmeja.
  8. Skala och skiva banan. Fräs i lite olja och vänd i grytan. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  9. Förbered skålar med russin, mango chutney, nötter och mango i kuber.
  10. Smaka av quorngrytan med salt och peppar samt mango chutney samt mer curry om så önskas.
  11. Garnera med hackad koriander.
  12. Servera quorngrytan med ris, skålarna och mango chutneyn.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.