Indisk currygryta med kyckling och hemgjord curry

Introduktion och förberedelse

Indisk currygryta med kyckling, blomkål och broccoli smaksatt med hemgjord currypasta. Här en stor sats currygryta som om det blir över går bra att spara i kyl eller frys.

Hemgjord currypasta kan tyckas överkurs men blir mycket gott. Du kan också laga currygryta med köpt curry.

Man kan ta undan halva currypastan om du vill laga halva receptet för 4 portioner. Spara då currypastan i kylen eller frysen till nästa gång. Ingredienserna till currypastan hittar du i en välsorterad asiatisk affär.

Istället för kycklinglår kan man ta kycklingklubbor (räkna då minst 16 kycklingklubbor). Jag har även en vegansk variant på grytan.

Grytan blir bara godare som rester eller om den lagas dagen innan. Vidare kan den gärna koka upp mot en timme om man har tid.

Förslag på tillbehör:

  • Basmatiris - kokt på indiskt vis med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja; toppa med rostad lök;
  • Raita (tärnad gurka i yoghurt);
  • Mango chutney och/eller picklad het mango;
  • Linser med potatis och blomkål i curry;
  • Rostade pumpafrön och/eller cashewnötter;
  • Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
  • Ljus lageröl, Lassi yoghurtdryck, mangojuice eller cashewsmoothie är gott att dricka till currygryta.

8 portioner indisk currygryta med kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 16 kycklinglår (2 pkt x ca 900 gram)
  • 2 msk matolja eller smör
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 huvud broccoli
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1,5 liter vatten
  • Currypasta: 4 msk hel koriander
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk mald kanel
  • 6 piri-piri chilifrukter eller valfri sort och mängd
  • 3 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 bit färsk ingefära, skalad i storlek som en tumme
  • 1 bit färsk galangal, skalad, ca storlek som en tumme
  • 1 bit färsk gurkmeja, skalad, ca storlek som en tumme
  • 3 msk tamarind
  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 0,5 dl citronjuice eller vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Rosta koriander, kryddnejlikor, spiskummin, kardemumma och svartpeppar i en panna på spisen tills de börjar knäppa.
  2. Mixa dem i en liten kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller krossa fint i mortel. Tillsätt sedan kanelen.
  3. Skölj chilifrukter och skär bort fästet. Strimla dem. Lägg i en matberedare.
  4. Skala och hacka lök, vitlök, ingefära, galangal samt gurkmeja (behövs bara sköljas) och lägg i bunken.
  5. Tillsätt olja samt citronjuice eller vitvinsvinäger.
  6. Lägg i en matberedare samt tillsätt de rostade malda kryddorna, citronsaft eller vinäger samt olja.
  7. Mixa landningen till en fin röra några minuter.
  8. Laga currygrytan: bryn kycklinglåren i en stekpannan i lite olja eller smör några i taget och lägg över i en stor kastrull.
  9. Tillsätt currypastan till kycklingen och rör om. Fräs någon minut.
  10. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärning samt smaka av med salt och socker.
  11. Låt currygrytan koka på låg värme i minst 30 minuter.
  12. Skölj och skär blomkål och broccoli i buketter. Skala och skär lök i grova bitar. Skölj och skär paprika i grova bitar.
  13. Tillsätt grönsakerna och rör om. Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  14. Börja koka ris och förbered andra tillbehör du vill servera till indiska currygryta.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.