Körsbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka egen körsbärsmarmelad - gott och enkelt med syltsocker och körsbär, moreller eller klarbär. En god marmelad till frukost, fikat, scones eller rostade mackor.

Jag fick ut 3 glasburkar som jag tidigare haft till annat och de hade 3 dl, 3 dl och 2,5 dl - dessa blev perfekt fyllda. Jag steriliserade dem i ugnen på 100 grader några minuter innan jag hällde på varm marmelad och satte på locket direkt. Se även till att använda en slev som fått koka med marmeladen lite så den är ren och steril - inte något redskap som ej är sterilt om du vill ha marmeladen länge.

Utan syltsocker:

Syltsocker innehåller pektin och konserveringsmedel. Tar du vanligt socker så får du tillsätta pektin eller blanda med hälften hallon. Pektin finns bla på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering. Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandmarmelad utan tillsatt pektin.

Tips på att kärna ur:

Ta en skalkniv och skär ett snitt i körsbäret samt pilla och kläm ut kärnan med händerna.

8,5 dl körsbärsmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • ca 1 liter färska körsbär, moreller eller klarbär, ca 500 gram färska bär utan kärnor. 600 gram med kärnor. Eller en 500 gram paket frysta körsbär
  • 5 dl syltsocker

Tillagning

  1. Rensa och skölj körsbären. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Alternativt för hand med en skalkniv.
  2. Lägg bären med syltsockret i en stor kastrull och koka upp. Koka sedan i 5 minuter. Rör då och då. Skumma eventuellt mot slutet.
  3. Ös upp marmeladen på rena glasburkar och förslut genast med lock.
  4. Förvara körsbärsmarmeladen svalt.
  5. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer