Körsbärsmarmelad

Koka egen körsbärsmarmelad - gott och enkelt med syltsocker och körsbär, moreller eller klarbär. En god marmelad till frukost, fikat, scones eller rostade mackor.

Jag fick ut 3 glasburkar som jag tidigare haft till annat och de hade 3 dl, 3 dl och 2,5 dl - dessa blev perfekt fyllda. Jag steriliserade dem i ugnen på 100 grader några minuter innan jag hällde på varm marmelad och satte på locket direkt. Se även till att använda en slev som fått koka med marmeladen lite så den är ren och steril - inte något redskap som ej är sterilt om du vill ha marmeladen länge.

Utan syltsocker:

Syltsocker innehåller pektin och konserveringsmedel. Tar du vanligt socker så får du tillsätta pektin eller blanda med hälften hallon. Pektin finns bla på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering. Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandmarmelad utan tillsatt pektin.

Tips på att kärna ur:

Ta en skalkniv och skär ett snitt i körsbäret samt pilla och kläm ut kärnan med händerna.

8,5 dl körsbärsmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • ca 1 liter färska körsbär, moreller eller klarbär, ca 500 gram färska bär utan kärnor. 600 gram med kärnor. Eller en 500 gram paket frysta körsbär
  • 5 dl syltsocker

Tillagning

  1. Rensa och skölj körsbären. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Alternativt för hand med en skalkniv.
  2. Lägg bären med syltsockret i en stor kastrull och koka upp. Koka sedan i 5 minuter. Rör då och då. Skumma eventuellt mot slutet.
  3. Ös upp marmeladen på rena glasburkar och förslut genast med lock.
  4. Förvara körsbärsmarmeladen svalt.
  5. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept