Körsbärsmarmelad

Koka egen körsbärsmarmelad - gott och enkelt med syltsocker och körsbär, moreller eller klarbär. En god marmelad till frukost, fikat, scones eller rostade mackor.

Jag fick ut 3 glasburkar som jag tidigare haft till annat och de hade 3 dl, 3 dl och 2,5 dl - dessa blev perfekt fyllda.

Jag steriliserade dem i ugnen på 100 grader några minuter innan jag hällde på varm marmelad och satte på locket direkt. Se även till att använda en slev som fått koka med marmeladen lite så den är ren och steril - inte något redskap som ej är sterilt om du vill ha marmeladen länge.

8,5 dl körsbärsmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • ca 1 liter färska körsbär, moreller eller klarbär, ca 500 gram färska bär utan kärnor. 600 gram med kärnor. Eller en 500 gram paket frysta körsbär
  • 5 dl syltsocker

Tillagning

  1. Rensa och skölj körsbären. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Alternativt för hand med en skalkniv.
  2. Lägg bären med syltsockret i en stor kastrull och koka upp. Koka sedan i 5 minuter. Rör då och då. Skumma eventuellt mot slutet.
  3. Ös upp marmeladen på rena glasburkar och förslut genast med lock.
  4. Förvara körsbärsmarmeladen svalt.
  5. Öppnad burk förvaras i kylen.

Utan syltsocker

Syltsocker innehåller pektin och konserveringsmedel. Tar du vanligt socker så får du tillsätta pektin eller blanda med hälften hallon.

Pektin finns bla på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering. Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandmarmelad utan tillsatt pektin.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

Tips på att kärna ur

Ta en skalkniv och skär ett snitt i körsbäret samt pilla och kläm ut kärnan med händerna.

E-mail
Medel: 3.7 (126 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13