Grundrecept på sylt av bär
Koka egen hemgjord sylt med hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon, vinbär eller valfria slags bär.
Du kan koka sylten med vanligt socker eller kolla in mitt recept med sylt av syltsocker. Du kan ta samma mängd syltsocker men tar då ej pektin eller syra i när du kokar sylten.
Tillagning
- Rensa bär och skölj dem. Sortera bort dåliga bär.
- Lägg dem i en kastrull.
- Rör, mosa ihop och koka i 5 minuter på medelvärme med lock.
- Rör i socker.
- För en fastare sylt tar du i citronsaft och flytande pektin; eller citronsyra och pektinpulver blandat med 2 tsk strösocker som du sedan rör ut i ett halvt glas sylt och sedan rör i resten av sylten.
- Rör så att sockret löser sig.
- Koka sylten på medelvärme i 10 minuter. Sylten ska bli lätt genomskinlig och ytan ska koka ihop i geléaktiga sjok.
- Skumma noga med en slev.
- Rör ut natriumbensoat i lite av sylten i ett glas och rör sedan ner det i resten av sylten. Detta är valfritt och med god hygien och förvaring så konserveras sylten naturligt av sockret.
- Gör gärna ett pektinprov om du vill vara säker på att sylten ska stelna och ej gillar rinnig sylt. Se länk ovan. I korthet så tar du en msk sylt och lägger på en tallrik att svalna i kylen några minuter och drar sedan en knivspets genom - flyter sylten ej ihop kommer den att stelna fint.
- Häll sylten på väl rengjorda glasburkar, sätt på lock och vänd dem upp och ner att svalna.
- Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
Sylt passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, pannacotta, creme caramel, citrontarte eller cheesecake.
Tips
- Tillsätt 1 dl vatten om du använder bär utan så mycket egen vätska som lingon, krusbär, blåbär eller vinbär.
- Extra bra sylt blir det om du sköljer, rensaar och delar bären och blandar med sockret i en bunke och låter stå i kylen några timmar eller dagen innan att smälta ihop.
Justera konsistensen
- Hur tjock sylten blir avgörs av bärens pektinhalt, syra och mängden socker. Pektin och syra är lägre i mogna bär och vissa sorters bär. Blir sylten för rinnig kan du justera konsistensen med pektin. Sylten blir även tjockare av socker. Mer socker ger en fastare sylt.
- När du kokt sylten kan du göra ett pektinprov för att se hur tjock den blir när den stelnar. I korthet så tar du en msk sylt och lägger på en tallrik att svalna i kylen några minuter och drar sedan en knivspets genom - flyter sylten ej ihop kommer den att stelna fint.
- Stelnar inte sylten som du vill så kan du tillsätta extra syra och pektin enligt paket.
- Förslag är att ta 3 msk pressad citronsaft och 100 ml - ca en halv flaska flytande pektin. Eller 1 tsk citronsyra och 1 tsk pektinpulver blandat med 1 tsk strösocker; rör ut med 1 dl av sylten och tillsätt under omrörning. Koka ihop i 2-3 minuter. Gör pektinprov igen.
- Sylt som du redan hällt på burk och du tycker är för lös kan du koka om med mer syra och pektin enligt ovan.
Hållbarhet
- Använder du vanligt socker så får du en hållbar sylt av enbart sockret samt om du är noga med hygien och steriliserar burkar samt lock. Hållbarheten är då några månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
- Ett alternativ är att tillsätta 1 krm natriumbensoat (konserveringsmedel) till nedan recept (eller enligt paket). Blanda först blanda ut i några msk av sylten i ett glas och blanda sedan ut i resten av sylten innan du häller över på burk. Med konserveringsmedel är hållbarheten på sylten minst något år.
- Syltsocker har både konserveringsmedel - kaliumsorbat - och pektin blandat i sockret.
- Lingon innehåller naturligt konserverande ämnen som den håller sig fint lång tid - upp mot något år.
Med paraffin
Om du vill kan du paraffinera sylten då häller man ett vaxlikt lager sylt-paraffin över sylten som fungerar som ett extra lock. Följ anvisningarna på förpackningen. Ett vanlig märke är Pingvin sylt-paraffin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal