Grundrecept på sylt av bär

Introduktion och förberedelse

Koka egen hemgjord sylt som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon, vinbär eller valfritt slags bär.

Tillsätt 1 dl vatten om du använder bär utan så mycket egen vätska som lingon eller vinbär.

Blanda gärna bär och socker samt citronsaft i en bunke dagen innan och låt marinera ihop i kylen över natten.

Om du vill kan du paraffinera sylten - se förpackning med paraffin för hur du gör det.

Med eller utan konserveringsmedel

  • Använder du vanligt socker så får du en hållbar sylt av enbart sockret samt om du är noga med hygien och steriliserar burkar samt lock.

Hållbarheten är då några månader mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

  • Vill du ha en extra hållbar sylt och vill vara säker på att den håller sig så kan du använda syltsocker (som har konserveringsmedel blandat i sockret).

Eller tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel). Blanda då natriumbensoat enligt paketet - tips är att först blanda ut det i några msk av sylten i ett glas som du sedan blandar ut i resten av sylten när den är nykokt.

Med konserveringsmedel är hållbarheten på sylten minst något år.

  • Lingon innehåller naturligt konserverande ämnen som den håller sig fint lång tid - upp mot något år.

1,5 liter sylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg bär som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon eller vinbär
  • 800 gram socker eller syltsocker
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa bär och skölj dem. Sorter noga bort dåliga bär.
  2. Lägg dem i en kastrull.
  3. Rör, mosa ihop och koka i 5 minuter på medelvärme med lock.
  4. Rör i socker samt citronsaft och rör tills det löst sig.
  5. Koka sylten på medelvärme i 10 minuter. Sylten ska bli lätt genomskinlig och ytan ska koka ihop i geléaktiga sjok. Skumma med en slev.
  6. Häll sylten på väl rengjorda glasburkar, sätt på lock och vänd dem upp och ner att svalna.
  7. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-29