Grundrecept på sylt av bär

Koka egen hemgjord sylt som hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, björnbärssylt, jordgubbssylt, lingonsylt eller vinbärssylt.
Tillsätt även 1-2 dl vatten om du använder bär utan så mycket egen vätska som lingon eller vinbär.
Använder du vanligt socker och vill ha en hållbar sylt så tillsätt 1 krm natriumbensoat eller använd syltsocker.

2 liter sylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 liter bär som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon eller vinbär
  • 750 gram socker eller syltsocker

Tillagning

  1. Rensa bär och skölj dem. Sorter noga bort dåliga bär.
  2. Lägg dem i en kastrull.
  3. Rör, mosa ihop och koka i 5 minuter på medelvärme med lock.
  4. Tillsätt ev. 1-2 dl vatten så att bären får en lagom syltig och lös konsistens.
  5. Rör i socker och rör tills det löst sig.
  6. Koka sylten på medelvärme i 10 minuter till.
  7. Använder du vanlig socker och vill ha en hållbar sylt tillsätter du natriumbensoat genom att blanda natriumbensoat i ett glas med sylt och sedan blanda ut i kastrullen med sylt. Till lingon så behövs ej natriumbensoat då det innehåller naturligt konserverande ämne.
  8. Häll sylten på väl rengjorda glasburkar eller låt svalna och frys in i burkar eller påsar.
  9. Sätt lock direkt på burkarna med sylt.
  10. Om du vill kan du paraffinera sylten (se förpackning med paraffin).
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer