Grundrecept på sylt av bär

Koka egen hemgjord sylt som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon, vinbär eller valfritt slags bär.

Tillsätt 1 dl vatten om du använder bär utan så mycket egen vätska som lingon eller vinbär.

Använder du vanligt socker och vill ha en hållbar sylt så var noga med att sterilisera burkar samt tillsätta natriumbensoat genom att blanda natriumbensoat i ett glas med sylt och sedan blanda ut i kastrullen.

Till lingon så behövs ej natriumbensoat då det innehåller naturligt konserverande ämnen.

Blanda gärna bär och socker samt citronsaft i en bunke dagen innan och låt marinera ihop i kylen över natten.

Om du vill kan du paraffinera sylten - se förpackning med paraffin för hur du gör det.

1,5 liter sylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg bär som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon eller vinbär
  • 800 gram socker eller syltsocker
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa bär och skölj dem. Sorter noga bort dåliga bär.
  2. Lägg dem i en kastrull.
  3. Rör, mosa ihop och koka i 5 minuter på medelvärme med lock.
  4. Rör i socker samt citronsaft och rör tills det löst sig.
  5. Koka sylten på medelvärme i 10 minuter. Sylten ska bli lätt genomskinlig och ytan ska koka ihop i geléaktiga sjok. Skumma med en slev. Mät gärna med en termometer till 107 grader - då är sylten färdigkokt.
  6. Häll sylten på väl rengjorda glasburkar, sätt på lock och vänd dem upp och ner att svalna.
  7. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept