Grundrecept på sylt av bär

Introduktion och förberedelse

Koka egen hemgjord sylt som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon, vinbär eller valfritt slags bär.

Tillsätt 1 dl vatten om du använder bär utan så mycket egen vätska som lingon eller vinbär.

Använder du vanligt socker och vill ha en hållbar sylt så var noga med att sterilisera burkar samt tillsätta natriumbensoat genom att blanda natriumbensoat i ett glas med sylt och sedan blanda ut i kastrullen.

Till lingon så behövs ej natriumbensoat då det innehåller naturligt konserverande ämnen.

Blanda gärna bär och socker samt citronsaft i en bunke dagen innan och låt marinera ihop i kylen över natten.

Om du vill kan du paraffinera sylten - se förpackning med paraffin för hur du gör det.

1,5 liter sylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg bär som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon eller vinbär
  • 800 gram socker eller syltsocker
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa bär och skölj dem. Sorter noga bort dåliga bär.
  2. Lägg dem i en kastrull.
  3. Rör, mosa ihop och koka i 5 minuter på medelvärme med lock.
  4. Rör i socker samt citronsaft och rör tills det löst sig.
  5. Koka sylten på medelvärme i 10 minuter. Sylten ska bli lätt genomskinlig och ytan ska koka ihop i geléaktiga sjok. Skumma med en slev.
  6. Häll sylten på väl rengjorda glasburkar, sätt på lock och vänd dem upp och ner att svalna.
  7. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.