Grundrecept på sylt av bär

Koka egen hemgjord sylt som hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, björnbärssylt, jordgubbssylt, lingonsylt eller vinbärssylt.
Tillsätt även 1-2 dl vatten om du använder bär utan så mycket egen vätska som lingon eller vinbär.
Använder du vanligt socker och vill ha en hållbar sylt så tillsätt 1 krm natriumbensoat eller använd syltsocker.

2 liter sylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 liter bär som hallon, blåbär, hjortron, björnbär, jordgubbar, lingon eller vinbär
  • 750 gram socker eller syltsocker

Tillagning

  1. Rensa bär och skölj dem. Sorter noga bort dåliga bär.
  2. Lägg dem i en kastrull.
  3. Rör, mosa ihop och koka i 5 minuter på medelvärme med lock.
  4. Tillsätt ev. 1-2 dl vatten så att bären får en lagom syltig och lös konsistens.
  5. Rör i socker och rör tills det löst sig.
  6. Koka sylten på medelvärme i 10 minuter till.
  7. Använder du vanlig socker och vill ha en hållbar sylt tillsätter du natriumbensoat genom att blanda natriumbensoat i ett glas med sylt och sedan blanda ut i kastrullen med sylt. Till lingon så behövs ej natriumbensoat då det innehåller naturligt konserverande ämne.
  8. Häll sylten på väl rengjorda glasburkar eller låt svalna och frys in i burkar eller påsar.
  9. Sätt lock direkt på burkarna med sylt.
  10. Om du vill kan du paraffinera sylten (se förpackning med paraffin).
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer