Körsbärspaj

Körsbärspaj med smuldeg och färska eller frysta körsbär. En god variant på smulpaj som passar med vaniljvisp eller hemgjord vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

Du kan ta färska eller frysta körsbär. Färska körsbär är rätt dyrt om du inte kan plocka från eget träd. Frysta körsbär är billigare men de vätskar sig lite mer och då kan man strö över 1-2 tsk potatismjöl över bären tillsammans med sockret.

Du behöver:

  • En pajform förslagsvis på 28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 24 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.

Varianter:

  • Servera med vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
  • Vegan körsbärspaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.

6 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram frysta eller färska körsbär utan kärnor. 600 gram färska körsbär med kärnor.
  • 1 msk smör till formen
  • 1 msk socker
  • Smuldeg: 125 gram kallt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Tina körsbär eller använd färska körsbär.
  2. Kärna ur färska körsbär. Förslagsvis genom att skära ett snitt med en skalkniv och sedan pilla/klämma ut kärnan.
  3. Smörj en pajform på ca 26-28 cm diameter med en msk smör.
  4. Lägg i körsbär och sprid ut dem i botten på pajformen.
  5. Pudra över lite socker.
  6. Blanda tärnat smör med socker, vetemjöl och salt till en smuldeg.
  7. Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över körsbären i formen.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg i 20-25 minuter.
  9. Låt svalna något innan servering med valfria tillbehör som vaniljglass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer