Körsbärspaj
Körsbärspaj med smuldeg och färska eller frysta körsbär. En god variant på smulpaj.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Tina körsbär eller använd färska körsbär.
- Kärna ur färska körsbär. Förslagsvis genom att skära ett snitt med en skalkniv och sedan pilla/klämma ut kärnan.
- Smörj en pajform på ca 26-28 cm diameter med en msk smör.
- Lägg i körsbär och sprid ut dem i botten på pajformen.
- Pudra över lite socker.
- Blanda tärnat smör med socker, vetemjöl och salt till en smuldeg.
- Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över körsbären i formen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg i 20-25 minuter.
- Låt svalna något innan servering med valfria tillbehör som vaniljglass eller vaniljsås.
Serveringsförslag
Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.
Färska eller frysta körsbär
Du kan ta färska eller frysta körsbär. Färska körsbär är rätt dyrt om du inte kan plocka från eget träd.
Frysta körsbär är billigare men de vätskar sig lite mer och då kan man strö över 1-2 tsk potatismjöl över bären tillsammans med sockret.
Pajform
- En pajform förslagsvis på 28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 24 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.
Varianter
- Vegan körsbärspaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
- Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal