Körsbärssaft
Körsbärssaft du kokar med färska eller frysta körsbär. Saften silas av och smaksätts med socker.
God kall och gärna med is till fika, vardags, fest och kalas.
Tillagning
- Har du färska körsbär så sköljer du dem samt kärnar ur dem. Jag tycker det är lättast att skära ett snitt med en skalkniv samt trycka ut kärnan för hand. Ha gärna plasthandskar om du ej vill få färgade händer.
- Koka upp vattnet i en stor kastrull.
- Lägg ner urkärnade körsbär. Koka upp.
- Koka körsbären på medelvärme i ca 10 minuter. Rör och mosa ihop dem då och då med en potatisstöt.
- Sila av saften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev.
- Mät upp saften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm saften så att sockret löser sig ca 5 minuter.
- Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
- Ta av från värmen och låt körsbärssaften stå några minuter.
- Häll upp saften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt. Eller låt saften svalna och frys in i små burkar.
Val av körsbär
Jag använde färska körsbär från trädet på tomten där jag växte upp.
Jag tycker det blir bäst att kärna ur dem innan jag saftar dem. Man kan även koka saften utan att kärna ur körsbären vilket såklart är enklare - speciellt om du gör mycket saft. Skal och kärnor silas ändå bort. Har du kärnorna kvar får du lite annorlunda smak och lite mer bitter ton på saften.
Köper du frysta körsbär så är de redan urkärnade så det är smidigt. Paketen i affären med frysta urkärnade körsbär brukar väga på 250 gram.
Du kan safta av surkörsbär som moreller eller sötkörsbär som bigarråer.
Spädning
Späd med vatten så den blir lagom stark vid servering. 4-6 gånger brukar bli lagom. När du blandat den så ställ gärna att bli kall i kylen eller servera med is.
Hållbar saft
Sterilisera flaskor och korkar för en hållbar saft. Då det är 5,5 dl socker per liter saft gör även sockret saften hållbar. Speciellt om du förvarar saften svalt och mörkt. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel som natriumbensoat.
Körsbärsrester
Du kan spara körsbären som blir över efter du sila av saften. Blanda med lite socker och ha i en skål i kylen. Eller frys in. Gott att toppa frukostflingorna, gröten eller blanda i yoghurt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal