Körsbärssaft

Introduktion och förberedelse

Körsbärssaft du kokar med färska eller frysta körsbär. Saften silas av och smaksätts med socker. Gott kall och gärna med is till fika, vardags, fest och kalas.

Använder du färska körsbär så får du kärna ur dem. Köper du frysta körsbär så är de redan urkärnade så det är smidigt. Paketen i affären med frysta urkärnade körsbär brukar väga på 250 gram.

Moreller eller bigarråer blir också gott till saft.

Spädning

Späd med vatten så den blir lagom stark vid servering. 4-6 gånger brukar bli lagom. När du blandat den så ställ gärna att bli kall i kylen eller servera med is.

Hållbar saft

Sterilisera flaskor och korkar för en hållbar saft. Då det är 5,5 dl socker per liter saft gör även sockret saften hållbar. Speciellt om du förvarar saften svalt och mörkt. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel som natriumbensoat.

Körsbärsrester

Du kan spara körsbären som blir över efter du sila av saften. Blanda med lite socker och ha i en skål i kylen. Eller frys in. Gott att toppa frukostflingorna, gröten eller blanda i yoghurt.

ca 0,9 liter körsbärssaft

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 25 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 2 liter, ca 1 kg, urkärnade körsbär färska eller frysta
 • 3 dl vatten
 • 500 g socker, ca 5,5 dl (per liter avrunnen saft från körsbären)
 • 1 krm natriumbensoat per liter saft, valfritt

Tillagning

 1. Har du färska körsbär så sköljer du dem samt kärnar ur dem. Jag tycker det är lättast att skära ett snitt med en skalkniv samt trycka ut kärnan för hand. Ha gärna plasthandskar om du ej vill få färgade händer.
 2. Koka upp vattnet i en stor kastrull.
 3. Lägg ner urkärnade körsbär. Koka upp.
 4. Koka körsbären på medelvärme i ca 10 minuter. Rör och mosa ihop dem då och då med en potatisstöt.
 5. Sila av saften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev.
 6. Mät upp saften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm saften så att sockret löser sig ca 5 minuter.
 7. Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
 8. Ta av från värmen och låt körsbärssaften stå några minuter.
 9. Häll upp saften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt. Eller låt saften svalna och frys in i små burkar.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02