Köttfärsrulle

Köttfärsrulle är en variant på köttfärslimpa där köttfärsen är rullad och fylld med leverpastej, lindad i bacon och bakad i ugnen.

Gott med samma tillbehör som till vanlig köttfärslimpa - kokt potatis, grönsallad, lingon, saltgurka eller inlagd gurka samt gräddkokt grönkål eller gräddsås.

Bacon är valfritt att linda in köttfärsrullen med. Vidare kan man ha i någon dl skivad smörgåsgurka i köttfärsrullen.

8 portioner köttfärsrulle

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,3 kg blandfärs
  • 150 gram leverpastej
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Gräddsås: 25 gram smör
  • 2 dl sky från köttfärsrullen i formen
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk ljus soja
  • Tillbehör: 200 gram strimlad grönkål
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 4 port kokt potatis
  • 4 saltgurkor
  • 1 dl lingon
  • 65 gram grönsallad
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Platt ut köttfärsen på bakplåtspappret i en ca 35 cm bred och 25 cm hög rektangel.
  3. Skär bitar av leverpastejen och fördela på köttfärsen.
  4. Salta och peppra på köttfärsen.
  5. Rulla ihop köttfärsen med hjälp av bakplåtspappret till en jämn rulle likt en rulltårta.
  6. Lägg köttfärsrullen på bakplåtspappret i en ugnsform.
  7. Baka köttfärsrullen i ca 50 minuter eller tills innertemperaturen är minst 62 grader (använd stektermometer).
  8. Förbered och koka potatis när det är ca 30 minuter kvar.
  9. Förbered tillbehör som sallad och ev. gräddkokt grönkål.
  10. Förbered såsen genom att fräsa mjölet i smör och sedan tillsätta grädde och mjölk under omrörning. Låt småkoka och rör då och då.
  11. Ta ut köttfärsrullen och häll av stekskyn. Rör ner stekskyn i gräddsåsen.
  12. Smaka av gräddsåsen med soja, salt och peppar.
  13. Skiva upp köttfärsrullen och servera förslagsvis med kokt potatis, lingon, gräddsås, saltgurka, gräddkokt kål, grönsallad samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.