Köttfärsrulle

Introduktion och förberedelse

Köttfärsrulle är en variant på köttfärslimpa där köttfärsen är rullad och fylld med leverpastej, lindad i bacon och bakad i ugnen.

Gott med samma tillbehör som till vanlig köttfärslimpa - kokt potatis, grönsallad, lingon, saltgurka eller inlagd gurka samt gräddkokt grönkål eller gräddsås.

Bacon är valfritt att linda in köttfärsrullen med. Vidare kan man ha i någon dl skivad smörgåsgurka i köttfärsrullen.

Köttfärsrulle
En köttfärsrulle fylld med leverpastej och garnerad med cornichonger runt.

8 portioner köttfärsrulle

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,3 kg blandfärs
  • 150 gram leverpastej
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Gräddsås: 25 gram smör
  • 2 dl sky från köttfärsrullen i formen
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk ljus soja
  • Tillbehör: 200 gram strimlad grönkål
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 4 port kokt potatis
  • 4 saltgurkor
  • 1 dl lingon
  • 65 gram grönsallad
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Platt ut köttfärsen på bakplåtspappret i en ca 35 cm bred och 25 cm hög rektangel.
  3. Skär bitar av leverpastejen och fördela på köttfärsen.
  4. Salta och peppra på köttfärsen.
  5. Rulla ihop köttfärsen med hjälp av bakplåtspappret till en jämn rulle likt en rulltårta.
  6. Lägg köttfärsrullen på bakplåtspappret i en ugnsform.
  7. Baka köttfärsrullen i ca 50 minuter eller tills innertemperaturen är minst 62 grader (använd stektermometer).
  8. Förbered och koka potatis när det är ca 30 minuter kvar.
  9. Förbered tillbehör som sallad och ev. gräddkokt grönkål.
  10. Förbered såsen genom att fräsa mjölet i smör och sedan tillsätta grädde och mjölk under omrörning. Låt småkoka och rör då och då.
  11. Ta ut köttfärsrullen och häll av stekskyn. Rör ner stekskyn i gräddsåsen.
  12. Smaka av gräddsåsen med soja, salt och peppar.
  13. Skiva upp köttfärsrullen och servera förslagsvis med kokt potatis, lingon, gräddsås, saltgurka, gräddkokt kål, grönsallad samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer