Köttfärsgryta med potatis
En lättlagad gryta med köttfärs och potatis allt-i-ett - en slags köttfärsgulasch.
Värmande "comfort food" de flesta gillar. Barnvänlig, lättlagad och prisvärd att dubblera till många.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök fint.
- Skala och tärna morot.
- Fräs lök, vitlök och morot i en msk smör i en stekgryta eller stekpanna någon minut. Lägg över på en tallrik.
- Tillsätt köttfärsen och stek samt bryn den i en msk smör. Hacka sönder den efterhand.
- Dela och skär bort skaftet på paprikan samt ta bort kärnor och innanmäte. Skär paprikan i grova bitar. Tillsätt till köttfärsen.
- Tillsätt lök, vitlök och morötter samt tomatpuré, paprikapulver, sambal oelek, oregano, salt och svartpeppar.
- Stek köttfärsen på låg värme och rör då och då medan du skalar potatis.
- Skala potatis och skär i grova tärningar.
- Tillsätt tärnad potatis, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Rör om.
- Låt puttra på låg värme utan lock i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
- Smaka av med salt, svartpeppar, sambal oelek, oregano och paprikapulver.
- Red grytan genom att röra i ljus maizenaredning till önskad tjocklek om du önskar det.
- Servera köttfärsgrytan med en skål crème fraiche vid sidan att klicka på grytan vid servering. Vidare kan du garnera med persilja.
Serveringsförslag
- Passar som vardagsmiddag, lunch, lunchlåda eller comfort food en fredagskväll.
- Toppa grytan vid servering med en klick crème fraiche eller gräddfil, matyoghurt eller smetana.
- Fint är också hackad bladpersilja eller kruspersilja. Gillar du färsk koriander kan du ta på det.
- Gott till är en grönsallad - jag hade lite babyspenat och delad cocktailtomater till. Eller sallad med vita bönor.
Varianter
- Grytan är en variant på gulasch.
- Färsk paprika är valfritt men gott i tycker jag.
- Man kan också dryga ut grytan med kokta vita bönor, kikärter och/eller linser.
- Gillar du starkare mat kan du ta i mer chili - sambal oelek, starkt paprikapulver eller valfri chili - efter tycke.
- Som köttfärs tog jag blandfärs men annan valfri färs går bra som nötfärs, viltfärs, älgfärs, hjortfärs, vildsvinsfärs, kycklingfärs eller lammfärs med mera.
- För vegetarisk variant kan du byta ut köttfärs mot sojafärs eller quornfärs. Eller bönor, kikärter och/eller linser.
- Andra grönsaker som passar i är tärnad aubergine, zucchini, majs, blomkål, kålrot, rotselleri, palsternacka, vitkål och/eller tärnade tomater.
Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal