Köttfärsgryta med potatis

Introduktion och förberedelse

En lättlagad gryta med köttfärs och potatis allt-i-ett - en slags köttfärsgulasch.

Värmande "comfort food" de flesta gillar. Barnvänlig, lättlagad och prisvärd att dubblera till många.

Serveringsförslag

  • Passar som vardagsmiddag, lunch, lunchlåda eller comfort food en fredagskväll.
  • Toppa grytan vid servering med en klick crème fraiche eller gräddfil, matyoghurt eller smetana.
  • Fint är också hackad bladpersilja eller kruspersilja. Gillar du färsk koriander kan du ta på det.
  • Gott till är en grönsallad - jag hade lite babyspenat och delad cocktailtomater till. Eller sallad med vita bönor.

Varianter

  • Grytan är en variant på gulasch.
  • Färsk paprika är valfritt men gott i tycker jag.
  • Man kan också dryga ut grytan med kokta vita bönor, kikärter och/eller linser.
  • Gillar du starkare mat kan du ta i mer chili - sambal oelek, starkt paprikapulver eller valfri chili - efter tycke.
  • Som köttfärs tog jag blandfärs men annan valfri färs går bra som nötfärs, viltfärs, älgfärs, hjortfärs, vildsvinsfärs, kycklingfärs eller lammfärs med mera.
  • För vegetarisk variant kan du byta ut köttfärs mot sojafärs eller quornfärs. Eller bönor, kikärter och/eller linser.
  • Andra grönsaker som passar i är tärnad aubergine, zucchini, majs, blomkål, kålrot, rotselleri, palsternacka, vitkål och/eller tärnade tomater.

Köttfärsgrytan serverad med tillbehör - surdegsbaguette med smör, crème fraiche, sallad med hackad babyspenat, tomat och riven morot samt en torr cider från Tosterup. Köttfärsgrytan serverad med tillbehör - surdegsbaguette med smör, crème fraiche, sallad med hackad babyspenat, tomat och riven morot samt en torr cider från Tosterup.

 
Grytan är en variant på gulasch med köttfärs och potatis.
Grytan är en variant på gulasch med köttfärs och potatis.
Ingredienser till köttfärsgrytan
Ingredienser till köttfärsgrytan: blandfärs, tomatpuré, paprikapulver, oregano, potatis, grönsaksbuljong, spetspaprika, gul lök, vitlök, morot, krossade tomater, smör samt crème fraiche till servering.

4 portioner köttfärsgryta med potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 500 gram potatis, fast sort, ca 6 potatisar
  • 1 röd spetspaprika eller vanlig röd paprika, ca 125 gram
  • 500 gram blandfärs
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk sambal oelek chili
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm oregano
  • 1 burk krossade tomater, 400 gram
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 7 dl vatten
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl crème fraiche till servering
  • 2 msk hackad persilja eller persiljekvistar till servering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  2. Skala och tärna morot samt potatis.
  3. Dela och skär bort skaftet på paprikan samt ta bort kärnor och innanmäte. Skär paprikan i grova bitar.
  4. Fräs och bryn köttfärsen i 1 msk smör i en stekgryta. Eller en stekpanna och lägg sedan över i en gryta.
  5. Fräs lök, vitlök och morot i 1 msk smör i stekpanna. Tillsätt till köttfärsen.
  6. Tillsätt potatis och paprika.
  7. Tillsätt resten av ingredienserna som tomatpuré, paprikapulver, sambal oelek, oregano, salt, svartpeppar, krossade tomater, buljongtärning och vatten.
  8. Rör om och låt puttra på låg värme utan lock i ca 40 minuter.
  9. Smaka av med salt, svartpeppar, sambal oelek, oregano och paprikapulver.
  10. Red grytan genom att röra i ljus maizenaredning till önskad tjocklek om du önskar det.
  11. Servera köttfärsgrytan med en skål crème fraiche vid sidan att klicka på grytan vid servering. Vidare kan du garnera med persilja.
E-mail
Medel: 3.7 (74 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-12-15