Köttfärsgryta med potatis

En lättlagad gryta med köttfärs och potatis allt-i-ett - en slags köttfärsgulasch.

Värmande "comfort food" de flesta gillar. Barnvänlig, lättlagad och prisvärd att dubblera till många.

4 portioner köttfärsgryta med potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs
  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 röd spetspaprika eller vanlig röd paprika, ca 125 gram
  • 1 tsk sambal oelek chili
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm oregano
  • 500 gram potatis, fast sort, ca 6 potatisar
  • 1 burk krossade tomater, 400 gram
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 7 dl vatten
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl crème fraiche till servering
  • 2 msk hackad persilja eller persiljekvistar till servering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  2. Skala och tärna morot.
  3. Fräs lök, vitlök och morot i en msk smör i en stekgryta eller stekpanna någon minut. Lägg över på en tallrik.
  4. Tillsätt köttfärsen och stek samt bryn den i en msk smör. Hacka sönder den efterhand.
  5. Dela och skär bort skaftet på paprikan samt ta bort kärnor och innanmäte. Skär paprikan i grova bitar. Tillsätt till köttfärsen.
  6. Tillsätt lök, vitlök och morötter samt tomatpuré, paprikapulver, sambal oelek, oregano, salt och svartpeppar.
  7. Stek köttfärsen på låg värme och rör då och då medan du skalar potatis.
  8. Skala potatis och skär i grova tärningar.
  9. Tillsätt tärnad potatis, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Rör om.
  10. Låt puttra på låg värme utan lock i ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  11. Smaka av med salt, svartpeppar, sambal oelek, oregano och paprikapulver.
  12. Red grytan genom att röra i ljus maizenaredning till önskad tjocklek om du önskar det.
  13. Servera köttfärsgrytan med en skål crème fraiche vid sidan att klicka på grytan vid servering. Vidare kan du garnera med persilja.
Grytan är en variant på gulasch med köttfärs och potatis.
Grytan är en variant på gulasch med köttfärs och potatis.
Ingredienser till köttfärsgrytan
Ingredienser till köttfärsgrytan: blandfärs, tomatpuré, paprikapulver, oregano, potatis, grönsaksbuljong, spetspaprika, gul lök, vitlök, morot, krossade tomater, smör samt crème fraiche till servering.

Serveringsförslag

  • Passar som vardagsmiddag, lunch, lunchlåda eller comfort food en fredagskväll.
  • Toppa grytan vid servering med en klick crème fraiche eller gräddfil, matyoghurt eller smetana.
  • Fint är också hackad bladpersilja eller kruspersilja. Gillar du färsk koriander kan du ta på det.
  • Gott till är en grönsallad - jag hade lite babyspenat och delad cocktailtomater till. Eller sallad med vita bönor.

Varianter

  • Grytan är en variant på gulasch.
  • Färsk paprika är valfritt men gott i tycker jag.
  • Man kan också dryga ut grytan med kokta vita bönor, kikärter och/eller linser.
  • Gillar du starkare mat kan du ta i mer chili - sambal oelek, starkt paprikapulver eller valfri chili - efter tycke.
  • Som köttfärs tog jag blandfärs men annan valfri färs går bra som nötfärs, viltfärs, älgfärs, hjortfärs, vildsvinsfärs, kycklingfärs eller lammfärs med mera.
  • För vegetarisk variant kan du byta ut köttfärs mot sojafärs eller quornfärs. Eller bönor, kikärter och/eller linser.
  • Andra grönsaker som passar i är tärnad aubergine, zucchini, majs, blomkål, kålrot, rotselleri, palsternacka, vitkål och/eller tärnade tomater.

Köttfärsgrytan serverad med tillbehör - surdegsbaguette med smör, crème fraiche, sallad med hackad babyspenat, tomat och riven morot samt en torr cider från Tosterup.
Köttfärsgrytan serverad med tillbehör - surdegsbaguette med smör, crème fraiche, sallad med hackad babyspenat, tomat och riven morot samt en torr cider från Tosterup.

E-mail
Medel: 3.7 (61 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-04