Köttfärsgryta med potatis
Introduktion och förberedelse
En lättlagad gryta med köttfärs och potatis allt-i-ett - en slags köttfärsgulasch.
Värmande "comfort food" de flesta gillar. Barnvänlig, lättlagad och prisvärd att dubblera till många.
Serveringsförslag
- Passar som vardagsmiddag, lunch, lunchlåda eller comfort food en fredagskväll.
- Toppa grytan vid servering med en klick crème fraiche eller gräddfil, matyoghurt eller smetana.
- Fint är också hackad bladpersilja eller kruspersilja. Gillar du färsk koriander kan du ta på det.
- Gott till är en grönsallad - jag hade lite babyspenat och delad cocktailtomater till. Eller sallad med vita bönor.
Varianter
- Grytan är en variant på gulasch.
- Färsk paprika är valfritt men gott i tycker jag.
- Man kan också dryga ut grytan med kokta vita bönor, kikärter och/eller linser.
- Gillar du starkare mat kan du ta i mer chili - sambal oelek, starkt paprikapulver eller valfri chili - efter tycke.
- Som köttfärs tog jag blandfärs men annan valfri färs går bra som nötfärs, viltfärs, älgfärs, hjortfärs, vildsvinsfärs, kycklingfärs eller lammfärs med mera.
- För vegetarisk variant kan du byta ut köttfärs mot sojafärs eller quornfärs. Eller bönor, kikärter och/eller linser.
- Andra grönsaker som passar i är tärnad aubergine, zucchini, majs, blomkål, kålrot, rotselleri, palsternacka, vitkål och/eller tärnade tomater.
Köttfärsgrytan serverad med tillbehör - surdegsbaguette med smör, crème fraiche, sallad med hackad babyspenat, tomat och riven morot samt en torr cider från Tosterup. Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök fint.
- Skala och tärna morot samt potatis.
- Dela och skär bort skaftet på paprikan samt ta bort kärnor och innanmäte. Skär paprikan i grova bitar.
- Fräs och bryn köttfärsen i 1 msk smör i en stekgryta. Eller en stekpanna och lägg sedan över i en gryta.
- Fräs lök, vitlök och morot i 1 msk smör i stekpanna. Tillsätt till köttfärsen.
- Tillsätt potatis och paprika.
- Tillsätt resten av ingredienserna som tomatpuré, paprikapulver, sambal oelek, oregano, salt, svartpeppar, krossade tomater, buljongtärning och vatten.
- Rör om och låt puttra på låg värme utan lock i ca 40 minuter.
- Smaka av med salt, svartpeppar, sambal oelek, oregano och paprikapulver.
- Red grytan genom att röra i ljus maizenaredning till önskad tjocklek om du önskar det.
- Servera köttfärsgrytan med en skål crème fraiche vid sidan att klicka på grytan vid servering. Vidare kan du garnera med persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal
">