Köttfärslåda eller köttfärsgratäng
Köttfärslåda eller köttfärsgratäng med potatis och grädde. En potatisgratäng med fräst köttfärs som har sås, potatis och kött - allt i ett.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
- Fräs lök och vitlök samt köttfärsen i olivolja i en stekgryta eller stekpanna. Rör då och då samt hacka sönder till en röra. Salta och peppra. Stek tills köttet fått stekyta och är brunt här och där.
- Tillsätt krossade tomater och chilisås. Låt puttra på svag värme medan du förbereder potatisen. Smaka av köttfärsröran med salt och peppar.
- Skala potatisen.
- Skiva den tunt i 0,5 cm tjocka skivor för hand, med en mandolin eller i en matberedare.
- Smörj en stor ugnsform med smör.
- Bred ut ett lager av hälften av den skivade potatisen. Strö över något krm salt och peppar.
- Bred på köttfärsröran och lägg på resten av potatisen.
- Värm upp grädde och mjölk i en kastrull tills den sjuder. Häll över gratängen.
- Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk ca 50 minuter. Om den börjar brännas på toppen så täck med lite folie. Tiden i ugnen kan variera lite beroende på sort av potatis, ugn och gratängform. Känn med en potatissticka i mitten på gratängen så att potatisen är mjuk.
- Ta ut köttfärsgratängen och strö över riven ost.
- Sätt ugnen på max värme och grädda några minuter - ca 10-15 minuter - tills osten smält och fått fin färg.
- Ta ut gratängen och låt den vila 5-10 minuter innan servering.
- Servera gärna köttfärsgratängen med sallad som grönsallad och tomatsallad.
Serveringsförslag
- Servera gärna med sallad som grönsallad och tomatsallad.
- Ett förslag till buffé och fest är att duka upp som en liten salladsbuffé vid sidan med några skålar och fat med sallad som strimlad isbergssallad, grönsallad, halverade cocktailtomater, tärnad gurka, majs, riven morot, strimlad rödlök, gröna sojabönor, tärnad avokado, riven rödkål, kokta marinerade bönor och linser eller annat grönt.
- En krämig dressing till salladen samt vitlöksbröd passar då också till.
Lätt att dubbla till flera
- Köttfärslåda är gott och enkelt att dubblera och laga till flera. Barnvänligt och uppskattat av ungdomar och passar utmärkt till lagträffar, idrottsträffar och föreningsfester och liknande.
- Ska du laga till många till fest och behöver många formar så kan du använda flera stora ugnsplåtar. Eller köpa stora aluminiumformar och laga lådor i god tid, kyl snabbt och förvara i kylen samt värm till servering.
Varianter
- Köttfärsgratängen kan också lagas med kokt potatis. En variant är att förkoka den skivade potatisen i 10 minuter. Då går gratängen snabbare att laga. Lägg på osten direkt och låt gratängen koka upp i mitten samt få fin färg - det tar ca 30 minuter.
- Köttfärslådan kan även lagas med pasta. Koka då pasta som ex. penne nästan klar och ersätt potatisen i receptet.
- Om du vill kan du smaksätta köttfärsröran med chiliflakes, oregano och basilika. Eller någon påse tacokrydda.
- Vidare kan man ha i grönsaker som fräst skivad svamp, tärnad paprika, skivad fräst aubergine och zucchini.
- Du kan laga lådan med annan köttfärs som lammfärs eller kycklingfärs eller laga viltfärslåda med valfri viltfärs som älgfärs, vildsvinsfärs eller renfärs.
- Lådan går även att laga med fast potatis istället för mjölig potatis. Då tar den lite längre tid i ugnen för att bli klar.
Vegetarisk och vegan variant
- För en vegetarisk färsgratäng så blir det gott med quorn- eller sojafärs typ Anamma formbar färs istället för köttfärs. Tänk på att ta en ost som ystats utan löpe - kolla paketet eller välj en vegan sojaost mozzarellastyle.
- För vegan färslåda kan du ta sojafärs, havremjölk och havregrädde samt en vegan sojaost mozzarellastyle på toppen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 395 kcal