Kyckling Flygande Jacob

Flygande Jacob är kyckling i ugnen med bacon, grädde, chilisås, curry, banan och jordnötter. Nej, kycklingen hette inte Jacob utan namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt. En gammal favorit som även funkar till fest och uppskattas av barn som vuxna.

Röd paprika i bitar passar också i. Du kan ta färdig-grillad kyckling, steka kycklingbitar själv innan. Stycka en hel kyckling eller ta kycklinglår eller kycklingdelar och stek; låt svalna och plocka sedam kycklingköttet. Man kan också laga på rester av stekt eller grillad kyckling om du har det över. Eller som nedan steka kycklingfiléer.

Jordnötter kan uteslutas. Du kan ha mer chili på om du vill - strö förslagsvis över lite chiliflakes om du gillar het mat. Kan även lagas i en stor gryta - fräs då kycklingfiléer först i bitar och koka sedan ihop allt i grytan och servera med jordnötter och banan på toppen. Vill du laga en vegetarisk variant så kan du ta quornfilé istället för kyckling.

Servera flygande Jakob med kokt ris, helst Basmatiris (tillsätt 0,5 tsk gurkmeja och en bit hel kanel när du kokar det). Råris, thairis eller vildris passar med. En blandad grönsallad eller tomatsallad är också gott till Flygande Jacob. Kokt broccoli, blomkål och morot eller annat kokt grönsakstillbehör kan man också servera vid sidan. Mango chutney kan man också ha till.

Överbliven flygande Jacob är gott som resträtt.

4 portioner flygande Jacob

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 grillad kyckling eller 4 kycklingfiléer
  • 1 paket bacon, 140 gram
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 tsk curry
  • 2 bananer
  • 1 dl salta jordnötter
  • 2 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt basmatiris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Samt börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Plocka köttet från kycklingen, dela det i bitar och lägg i en ugnssäker form (förslagsvis i storlek som en halv långpanna). Eller strimla och stek kycklingfiléerna i lite olivolja och lägg sedan i den ugnsfasta formen.
  3. Skär baconet i bitar och stek det några minuter. Häll av fettet.
  4. Fördela stekt bacon över kycklingen.
  5. Skiva bananer och sprid ut över kycklingen.
  6. Blanda chilisås med grädde, curry och svartpeppar i en skål. Häll över kycklingen.
  7. Grädda din Flygande Jacob i ca 15-20 minuter.
  8. Vid servering så strör du över jordnötter. Rosta gärna jordnötterna i en torr stekpanna innan.
  9. Servera kyckling Flygande Jacob ur ugnsformen.
  10. Ris är gott till Flygande Jacob samt en grönsallad och/eller tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.4 (57 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.