Kyckling Flygande Jacob

Flygande Jacob. Kyckling i ugnen med bacon, grädde, chilisås, curry, banan och jordnötter. Nej, den flygande kycklingen heter inte Jacob utan namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt. En gammal favorit som känns helt rätt till fest och uppskattas av barn som vuxna.

Paprika i bitar passar också i. Servera flygande jakob med ris, helst Basmatiris (tillsätt 0,5 tsk gurkmeja och en bit hel kanel när du kokar det). Råris, thairis eller vildris passar med. En blandad grönsallad eller tomatsallad är också gott till Flygande Jacob. Överbliven flygande jacob är gott som resträtt.

4 portioner flygande jacob

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 grillad kyckling eller 4 kycklingfiléer
  • 1 paket bacon
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 tsk curry
  • 2 bananer
  • 1 dl salta jordnötter
  • 2 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt basmatiris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Samt börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Plocka köttet från kycklingen, dela det i bitar och lägg i en ugnssäker form (förslagsvis i storlek som en halv långpanna). Eller strimla och stek kycklingfiléerna i lite olivolja och lägg sedan i den ugnsfasta formen.
  3. Skär baconet i bitar och stek det några minuter. Häll av fettet.
  4. Fördela stekt bacon över kycklingen.
  5. Skiva bananer och sprid ut över kycklingen.
  6. Blanda chilisås med grädde, curry och svartpeppar i en skål. Häll över kycklingen.
  7. Grädda din Flygande Jacob i ca 15-20 minuter.
  8. Vid servering så strör du över jordnötter. Rosta gärna jordnötterna i en torr stekpanna innan.
  9. Servera kyckling Flygande Jacob ur ugnsformen.
  10. Ris är gott till Flygande Jacob samt en grönsallad och/eller tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.6 (28 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer