Kyckling Flygande Jacob

Flygande Jacob. Kyckling i ugnen med bacon, grädde, chilisås, curry, banan och jordnötter. Nej, den flygande kycklingen heter inte Jacob utan namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt. En gammal favorit som känns helt rätt till fest och uppskattas av barn som vuxna.

Paprika i bitar passar också i. Servera flygande jakob med ris, helst Basmatiris (tillsätt 0,5 tsk gurkmeja och en bit hel kanel när du kokar det). Råris, thairis eller vildris passar med. En blandad grönsallad eller tomatsallad är också gott till Flygande Jacob. Överbliven flygande jacob är gott som resträtt.

4 portioner flygande jacob

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 grillad kyckling eller 4 kycklingfiléer
  • 1 paket bacon
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 tsk curry
  • 2 bananer
  • 1 dl salta jordnötter
  • 2 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port kokt basmatiris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Samt börja koka ris om du vill ha det till.
  2. Plocka köttet från kycklingen, dela det i bitar och lägg i en ugnssäker form (förslagsvis i storlek som en halv långpanna). Eller strimla och stek kycklingfiléerna i lite olivolja och lägg sedan i den ugnsfasta formen.
  3. Skär baconet i bitar och stek det några minuter. Häll av fettet.
  4. Fördela stekt bacon över kycklingen.
  5. Skiva bananer och sprid ut över kycklingen.
  6. Blanda chilisås med grädde, curry och svartpeppar i en skål. Häll över kycklingen.
  7. Grädda din Flygande Jacob i ca 15-20 minuter.
  8. Vid servering så strör du över jordnötter. Rosta gärna jordnötterna i en torr stekpanna innan.
  9. Servera kyckling Flygande Jacob ur ugnsformen.
  10. Ris är gott till Flygande Jacob samt en grönsallad och/eller tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.5 (33 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer