Larb färspytt från Laos
Min variant på Larb som är en slags färspytt med smak av lime, rostat ris, vitlök, fisksås, mynta, chili, jordnötter och färsk koriander.
Jag lagade med kycklingfärs men du kan ta annan färs som fläskfärs, nötfärs, viltfärs, fiskfärs eller vegofärs som sojafärs eller quornfärs.
Larb kallas även laab eller lab och är en vanlig rätt i Laos och Thailand som finns i många varianter.
Tillagning
- Värm en stekpanna och rosta jasminriset brunt. Lägg i en mortel och krossa till ett grovt pulver. Sätt åt sidan.
- Hacka jordnötter grovt och rosta någon minut i stekpanna. Häll över i en skål till senare.
- Skala och finhacka eller pressa vitlök.
- Värm en stor stekpanna eller wok. Tillsätt solrosolja, färs samt vitlök.
- Stek färsen på lite över medelvärme ca 10 minuter. Hacka sönder och finfördela den under tiden.
- Skala och strimla löken. Tillsätt till färsen.
- Skölj och strimla chilifrukten med kärnorna kvar. Tillsätt hälften till färsen.
- Skölj och strimla salladslöken. Tillsätt till färsen.
- Skölj och riv skalet av en lime. Dela och skär ut fyra klyftor lime till servering från den andra limen. Pressa ur saften från all lime - förutom de fyra klyftorna till servering - och tillsätt till färsen.
- Vänd i hälften av det rostade riset.
- Tillsätt fisksås.
- Tillsätt fryst koriander till färsen.
- Hacka färsk koriander och mynta grovt. Tillsätt hälften till färsen.
- Koka jasmiris eller nudlar enligt paket om du vill ha det till som tillbehör.
- Skölj och plocka bladen från isbergssalladen så hela det går. Lägg på ett fat eller i skål och förvara i kylen till servering.
- Servera färsen varm eller kall med resten av det rostade riset, jordnötterna, färsk koriander och mynta på toppen.
- Gott till är kokt jasminris eller nudlar.
- Vidare kan man fylla salladsblad med några msk av färsen och äta som rullar. Eller ät salladen vid sidan bara.
Serveringsförslag
- Larb kan serveras som den är med salladsblad samt kokt jasminris eller nudlar till. Vidare passar mer grönsaker (se förslag nedan) samt papayasallad.
- När man äter kan man lägga färsen på ett blad isbergssallad och toppa med mer ingredienser samt rulla ihop och äta med händerna.
- Tillsätt mer grönsaker om du vill. Man kan toppa med tärnade cocktailtomater och gurka. Man kan även lägga till strimlad rödkål, vitkål, sockerärtor, gröna bönor, riven morot, grön finstrimlad papaya med mera.
- Jag serverad en del av ingredienserna i skålar vid sidan att toppa färsen med vid servering. Jag hade hackade jordnötter, klyftad lime, hackad mynta, hackad färsk koriander, fisksås och salladslök.
- Gillar du starkare mat kan du ha till grön chilisås.
- Jag hade även en kall sås till av 2 dl créme fraiche blandat med 2 msk färskpressad lime, 1 tsk riven ingefära och 2 msk sweet chilisås till. Det är såklart inget man har i Laos eller Thailand men jag gillar lite extra sås.
Varianter
Andra ingredienser som passar i är 1-2 stjälkar strimlat citrongräs, några strimlade kaffir limeblad, grön chilisås, gröna birds eye chilis eller finstrimlad grön papaya och/eller strimlad schalottenlök.
Färsk chili kan bytas mot annan chili som chiliflakes eller grön birds eye chili.
Det finns även kryddmix för larb - laab nam tok - som man kan smaksätta sin larb med.
Uppskattat näringsvärde per portion: 734 kcal