Chili con carne

Chili con carne är en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat. Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme.

Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.

Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.

Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.

4 portioner chili con carne

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 400 g nötkött som färs eller i bitar
  • 3 msk olivolja
  • 2 paprikor, röd och gul
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk chilipulver och/eller färsk hackad chili som en halv habanero eller en spansk röd peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 msk mjöl
  • 2 burkar skalade hela tomater (eller krossade eller passerade)
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås eller 5 dl kokta bönor + en extra burk krossad tomat eller okokta bönor (låt koka mjuka med grytkött under hela koktiden)
  • 1 tsk tabascosås (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Skölj och skär paprikan i bitar.
  3. Skär nötkött i bitar ca 2x2 cm (eller använd köttfärs).
  4. Bryn färsen eller köttbitarna i olja hälften i taget i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta eller vanlig gryta efter hand. Stek löken och sedan paprikan någon minut vardera och lägg över med köttet.
  5. Tillsätt pressad vitlök, lök, chilipulver (eller hackad färsk chili), paprikapulver, svartpeppar, salt och ev. soja. Tillsätt tomater, rör om och koka i 10 minuter. Rör då och då.
  6. Tillsätt bönorna, rör och koka upp samt koka ca 2-3 minuter.
  7. Gör du chili con carnen med annat kött än köttfärs så låter du mört kött som biff, innanlår, fransyska eller lövbiff köttet koka ca en halvtimme. Använder du segare grytkött som högrev får du koka i 1,5 timmar. Koka då gärna med okokta vita bönor som då kokar mjuka med köttet.
  8. Smaka av chili con carnen med chili som några droppar tabasco, salt och svartpeppar. Någon nypa socker och msk vinäger kan man också justera smaken med.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer