Chili con carne

Chili con carne är en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat. Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme tills köttet är mört.

Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen tillsammans med köttet. Ersätt då burkbönorna med okokta bönor samt 2 extra burkar tomater. Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.

Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.

Chili con carne kan serveras med kokt ris. Basmatiris, bulgur, matvete eller råris är gott till. Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil, smetana eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne. I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.

Vegetarisk variant Chili sin carne kan du laga om du utesluter köttet och tar mer bönor som två burkar kidneybönor eller blandade bönor. Vidare kan du ha i majskorn, zucchini, aubergine, vitkål, rotselleri, blomkål, broccoli, gröna ärtor, brytbönor osv. Du kan också koka egna bönor eller linser och ha i. 

4 portioner chili con carne

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 400 g nötkött som färs eller i mört grytkött (kan även kokas några timmar med ex. grytbitar av högrev)
  • 3 msk olivolja
  • 2 paprikor, röd och gul
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk chilipulver och/eller färsk hackad chili som en halv habanero eller en spansk röd peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 msk mjöl
  • 2 burkar skalade hela tomater (eller krossade eller passerade)
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås eller 5 dl kokta bönor + en extra burk krossad tomat eller okokta bönor (låt koka mjuka med grytkött under hela koktiden)
  • 1 tsk tabascosås (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Skölj och skär paprikan i bitar.
  3. Skär nötkött i bitar ca 2x2 cm (eller använd köttfärs).
  4. Bryn färsen eller köttbitarna i olja hälften i taget i en stekpanna. Lägg över i en stekgryta eller vanlig gryta efter hand. Stek löken och sedan paprikan någon minut vardera och lägg över med köttet.
  5. Tillsätt pressad vitlök, lök, chilipulver (eller hackad färsk chili), paprikapulver, svartpeppar, salt och ev. soja. Tillsätt tomater, rör om och koka i 10 minuter. Rör då och då.
  6. Tillsätt bönorna, rör och koka upp samt koka ca 2-3 minuter.
  7. Gör du chili con carnen med annat kött än köttfärs så låter du mört kött som biff, innanlår, fransyska eller lövbiff köttet koka ca en halvtimme. Använder du segare grytkött som högrev får du koka i 1,5 timmar. Koka då gärna med okokta vita bönor som då kokar mjuka med köttet.
  8. Smaka av chili con carnen med chili som några droppar tabasco, salt och svartpeppar. Någon nypa socker och msk vinäger kan man också justera smaken med.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer