Köttfärscrêpes
Köttfärscrêpes är pannkakor som fylls med en fyllig köttfärsröra och gratineras med ost som mozzarella och parmesan.
Tillagning
- PANNKAKSSMET: Blanda mjöl och salt i en bunke.
- Rör i mjölk och rör ut klumpar.
- Tillsätt äggen och rör till en jämn smet.
- Låt pannkakssmeten stå 20 minuter att svälla.
- FÄRS: Skala och hacka gul lök. Skala och pressa vitlök.
- Bryn köttfärsen i en stor panna med olja. Hacka sönder köttfärsen under tiden.
- Tillsätt kryddor, salt, socker, svartpeppar, pressad vitlök och hackad gul lök. Låt steka på medelvärme ca 5 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt tomatpuré och stek någon minut till.
- Tillsätt krossade tomater och låt köttfärssåsen koka på låg värme i ca 20 minuter medan du steker pannkakor.
- STEK PANNKAKOR: Värm en stekpanna eller crepespanna.
- Tillsätt 1/2 tsk smör eller olja i pannan.
- Grädda pannkakor på ca 0,75 dl smet åt gången. Mina var 18-20 cm i diameter. Jag fick ut 12 pannkakor. Grädda någon minut, vänd och stek någon minut till. Stek på lite över medelvärme. Tillsätt lite smör eller olja mellan gräddningarna. Lägg pannkakorna på en tallrik efter hand. Tips: Lägg en klippt remsa bakplåtspapper mellan pannkakorna.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Smörj en ugnsform ca 34x25 cm med en msk olivolja, matolja eller smör.
- Lägg 3 msk färsröra i en rad mot kanten på varje pannkaka. Vik över kanten och vik in kanterna på långsidorna samt rulla ihop till rullar. Lägg med skarven nedåt i ugnsformen. Räkna 3 crêpes per portion.
- Strö över ett lager riven ost samt rivne parmesan. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Gratinera köttfärspannkakorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg ca 10 minuter.
- SALLAD: Skölj sallad och tomater samt ärtskott. Lägg upp på ett salladsfat eller salladsskål. Skala och riv morot. Blanda med olja, vinäger och salt precis innan servering.
- Servera köttfärscrêpesen med salladen eller valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Servera crêpesen som de är eller med valfri grönsallad. Jag tog en påse provencalsk sallad, lite mâchesallad, tärnad tomat, ärtskott samt riven morot blandad med lite olivolja, risvinäger och salt.
- Annat i salladen som passar är gurka, majs, finriven kål eller avokado. Fler förslag är sallad marinerade vita bönor, sallad med avokado eller sallad med fetaost.
- Som extra sås till kan man ha lite smaksatt crème fraiche med vitlök, guacamole, salsa eller koriandersås.
Framförhållning
Du kan förbereda dagen innan, förvara övertäckta i kylen och gratinera crêpesen till servering. Tillaga då på 180 grader vanlig ugn i ca 20 minuter i mitten av ugnen så de blir helt genomvarma och får fin färg.
Vegetarisk variant
Du kan byta köttfärs mot valfri vegofärs.
Tips
- Passar utmärkt att ta med som lunchlåda.
- Går utmärkt att frysa in.
Uppskattat näringsvärde per portion: 689 kcal