Currykorv

Introduktion och förberedelse

Currykorv med falukorv är en lättlagad och god gryta med falukorv, lök, vitlök, curry och chiliflakes i en krämig sås med grädde och crème fraiche.

En variant på korv Stroganoff fast med currysås.

Serveringsförslag

  • Gott med kokt ris som basmatiris, vildris, råris, jasminris eller matris. Gott på riset är även rostad lök till servering. Extra festligt med Indiskt ris till smaksatt med kardemumma och gurkmeja.
  • Eller bandpasta, quinoa, bulgur eller pressad potatis.
  • Vidare passar mango chutney eller hemgjord chutney till, samt ett gott bröd, grönsallad eller annan sallad till.
  • Garnera gärna med hackad krus- eller bladpersilja.

Varianter

  • Några grönsaker som passar att fräsa och lägga till grytan är paprika, äpple, purjolök, champinjoner, vitkål, spetskål, wokmix, minimajs, böngroddar, pumpa, aubergine med mera.
  • Vatten kan ersättas med krossade tomater.
  • Falukorven kan bytas mot annan valfri korv som ex. lunchkorv.
  • Vegetarisk blir det med halloumi eller quorn. Veganskt med seitan eller sojakorv. Grädde och crème fraiche kan ersättas med kokosmjölk, sojagrädde eller havregrädde.
  • Ta i mer chili som Srirachasås eller Sambal oelek eller annan valfri chili för en hetare gryta. Eller servera vid sidan.
  • Ta i någon tsk garam masala eller byt currypulver mot grön eller röd thai curry efter tycke.
  • Garnera gärna med hackad persilja.
  • Istället för att lag i en vid panna med höga kanter som jag gjorde kan du använda en stekpanna att bryna i och en gryta/kastrull att koka ihop allt i.

Till currykorven hade jag basmatiris och en grönsallad med hackad babyspenat, cocktailtomater samt riven morot i lite olivolja och vinäger.
Till currykorven hade jag basmatiris och en grönsallad med hackad babyspenat, cocktailtomater samt riven morot i lite olivolja och vinäger.

4 portioner currykorv

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 2 msk matolja, smör eller margarin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk currypulver
  • 2 krm chiliflakes
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 1/2 msk socker
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk hackad persilja
  • TILLBEHÖR: 3 dl basmatiris eller vanligt matris
  • 5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 65 gram grönsallad som babyspenat eller valfri blandning
  • 1 ask cocktailtomater
  • 2 morötter

Tillagning

  1. RIS: Börja koka ris om du vill ha det till. Basmatiris tycker jag är gott till. Det kokar du i vatten med salt i 10 minuter under lock. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter till.
  2. Skär korven på längden i skivor, skär sedan skivorna i stavar ca 1 cm breda.
  3. Skala och hacka lök. Skala och finhacka vitlök.
  4. Ta fram en vid stekpanna med höga kanter.
  5. Bryn och stek korven i 1 msk olja eller smör ca 5 minuter tills den fått färg.
  6. VALFRITT: Vill du ha i grönsaker - se förslag ovan - så strimlar du dem samt tillsätter till korven och steker någon minut till.
  7. Tillsätt lök och vitlök, rör och fräs någon minut till.
  8. Tillsätt currypulver och chiliflakes, rör och fräs någon minut till.
  9. Tillsätt buljongtärning samt vatten, grädde samt crème fraiche. Rör och låt koka ihop 10 minuter.
  10. Smaka av med salt, socker samt peppar. Red ev. genom att strö över och röra i någon msk ljus maizenaredning samt låt koka upp till önskad tjocklek.
  11. Garnera gärna med hackad persilja. Servera med kokt ris. Gott bröd samt grönsallad är också gott till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-18

Tillbehör och liknande recept:

Bland curry, naan-bröd och annan god indisk mat

Curry nam nam! Dyk ner bland currygrytor, naan-bröd och annan smakrik indisk mat. Currygrytor finns i...