Köttfärscurry

Köttfärscurry är en gryta med fräst köttfärs, äpple, lök och vitlök i krämig currysås smaksatt med curry, sambal oelek och mango chutney.

4 portioner köttfärscurry

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs
  • 3 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 grönt äpple
  • 2 tsk curry
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk mango chutney
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök. Skala och pressa eller finhacka vitlök.
  2. Skölj och skär äpple i tärningar.
  3. Bryn köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med 1 msk av oljan. Salta och peppra. Lägg över i en stor panna med höga kanter eller gryta.
  4. Fräs lök och vitlök någon minut i en msk olja. Lägg över med köttfärsen.
  5. Fräs äpple i en msk olja någon minut. Strö över curry och rör om. Tillsätt hälften av vattnet och koka ihop. Lägg över med köttfärsen.
  6. Tillsätt resten av vattnet, buljongtärning, sambal oelek och mango chutney till köttfärsen.
  7. Tillsätt och rör i grädde samt crème fraiche.
  8. Låt koka på medelvärme under lock medan du kokar ris.
  9. När grytan kokat 10-15 minuter kan du mosa sönder äppelbitarna med en slev eller potatisstöt.
  10. Smaka av köttfärscurryn med salt och peppar.
  11. Servera med kokt ris samt gärna extra sambal oelek, mango chutney, grönsallad och tärnad tomat och/eller annan sallad eller grönsakstillbehör.
Ingredienser till köttfärscurryn: rapsolja, grönt äpple, curry, svartpeppar, gul lök, vitlök, salt, blandfärs, grönsaksbuljongtärning, vatten, crème fraiche, grädde, sambal oelek och mango chutney.
Ingredienser till köttfärscurryn: rapsolja, grönt äpple, curry, svartpeppar, gul lök, vitlök, salt, blandfärs, grönsaksbuljongtärning, vatten, crème fraiche, grädde, sambal oelek och mango chutney.
Bryn köttfärsen i en stekpanna och lägg över i en stor panna med höga kanter.
Bryn köttfärsen i en stekpanna och lägg över i en stor panna med höga kanter.
Bryn lök och vitlök. Bryn äpple och tillsätt curry samt sedan vatten.
Bryn lök och vitlök. Bryn äpple och tillsätt curry samt sedan vatten.
Tillsätt sambal oelek och mango chutney.
Tillsätt sambal oelek och mango chutney.
Tillsätt grädde och crème fraiche.
Tillsätt grädde och crème fraiche.
Låt koka ihop medan riset kokar klart. Mosa äppelbitarna innan servering. Smaka av med salt och peppar.
Låt koka ihop medan riset kokar klart. Mosa äppelbitarna innan servering. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt ris, grönsallad, tomat samt extra sambal oelek och mango chutney för de som vill ha det.
Servera med kokt ris, grönsallad, tomat samt extra sambal oelek och mango chutney för de som vill ha det.

Serveringsförslag

  • Köttfärscurryn passar till vardagsmiddag eller lunch.
  • Blir också god som matlåda. Kan frysas och mikras.
  • Jag serverade köttfärscurryn med basmatiris samt extra mango chutney och sambal oelek vid sidan. Vidare lite tärnad tomat och grönsallad till.
  • Gott till är även rostad lök, cashewnötter, tärnad röd paprika samt kokt broccoli, gröna ärtor, gröna sojabönor eller haricots verts.
  • Istället för basmatiris kan du servera med råris, matvete eller havreris.

Varianter

  • Istället för blandfärs kan du ta nötfärs, kycklingfärs, lammfärs, vegofärs eller sojafärs.
  • Vill du ha i mer grönsaker kan du fräsa med tärnad röd spetspaprika, 1/3 purjolök och en morot i slantar. Vidare är wokgrönsaker enkelt att blanda i. Bambuskott och minimajs är också gott i.
  • Du kan reda såsen om du vill ha lite tjockare sås med 1-2 msk ljus maizenaredning.
E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-01

Tillbehör och liknande: