Köttfärscurry
Köttfärscurry är en gryta med fräst köttfärs, äpple, lök och vitlök i krämig currysås smaksatt med curry, sambal oelek och mango chutney.
Tillagning
- Skala och hacka gul lök. Skala och pressa eller finhacka vitlök.
- Skölj och skär äpple i tärningar.
- Bryn köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med 1 msk av oljan. Salta och peppra. Lägg över i en stor panna med höga kanter eller gryta.
- Fräs lök och vitlök någon minut i en msk olja. Lägg över med köttfärsen.
- Fräs äpple i en msk olja någon minut. Strö över curry och rör om. Tillsätt hälften av vattnet och koka ihop. Lägg över med köttfärsen.
- Tillsätt resten av vattnet, buljongtärning, sambal oelek och mango chutney till köttfärsen.
- Tillsätt och rör i grädde samt crème fraiche.
- Låt koka på medelvärme under lock medan du kokar ris.
- När grytan kokat 10-15 minuter kan du mosa sönder äppelbitarna med en slev eller potatisstöt.
- Smaka av köttfärscurryn med salt och peppar.
- Servera med kokt ris samt gärna extra sambal oelek, mango chutney, grönsallad och tärnad tomat och/eller annan sallad eller grönsakstillbehör.
Serveringsförslag
- Köttfärscurryn passar till vardagsmiddag eller lunch.
- Blir också god som matlåda. Kan frysas och mikras.
- Jag serverade köttfärscurryn med basmatiris samt extra mango chutney och sambal oelek vid sidan. Vidare lite tärnad tomat och grönsallad till.
- Gott till är även rostad lök, cashewnötter, tärnad röd paprika samt kokt broccoli, gröna ärtor, gröna sojabönor eller haricots verts.
- Istället för basmatiris kan du servera med råris, matvete eller havreris.
Varianter
- Istället för blandfärs kan du ta nötfärs, kycklingfärs, lammfärs, vegofärs eller sojafärs.
- Vill du ha i mer grönsaker kan du fräsa med tärnad röd spetspaprika, 1/3 purjolök och en morot i slantar. Vidare är wokgrönsaker enkelt att blanda i. Bambuskott och minimajs är också gott i.
- Du kan reda såsen om du vill ha lite tjockare sås med 1-2 msk ljus maizenaredning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal