Italiensk kaningryta
Italiensk kaningryta med tomat, vitt vin, rosmarin och vitlök.
Enkelt och gott med svenskt kaninkött tillagad på italienskt vis.
Tillagning
- Skala vitlöksklyftorna. Skölj och hacka bladpersilja grovt.
- Salta och peppra kaninköttet runt om med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
- Värm en bred panna med höga kanter, gjutjärnsgryta eller stor kastrull med tjock botten.
- Bryn kaninköttet i olivolja tills den får färg. Vänd och bryn andra sidan.
- Lägg i vitlöksklyftorna och stek någon minut till.
- Tillsätt bladpersilja samt grovt delad rosmarin. Fräs 30 sekunder.
- Tillsätt vitt vin och låt koka in några minuter tills hälften återstår.
- Tillsätt tomaterna.
- Koka på låg värme med lock i 1 timme. Mosa sönder tomaterna efter halva tiden. Kaninköttet ska börja lossna från benen och kan ev. kokas ytterligare någon halvtimme.
- Smaka av med ca 1/2 tsk salt och ett krm svartpeppar.
- Låt koka på låg värme ytterligare den stund det tar att koka pasta till.
- Koka valfri pasta enligt paket. Jag hade till pasta Mezze Maniche med koktid 11 minuter.
- Lyft upp kaninköttet och lägg på ett fat eller en djup tallrik. Man kan även plocka upp vitlöken och servera bredvid för de som gillar vitlök.
- Vänd i pastan i såsen.
- Servera pastan med såsen och toppa med bitar av kaninkött. Garnera med färsk basilika och/eller hackad bladpersilja och riven ost.
Serveringsförslag
- Servera som middag med kokt pasta. Jag hade pasta Mezze Maniche till grytan men annan valfri pasta funkar också bra som pappardelle, fettucine, tagliatelle, penne, skruvar eller valfri pasta.
- Istället för pasta kan man servera grytan med gnocchis, råris, klyftpotatis, kokt matvete, bulgur, quinoa, pressad potatis eller potatismos med basilika.
- En grönsallad eller spenatsallad passar också till.
- Man kan servera såsen med pastan som primo - förrätt - räkna då en lite mindre mängd pasta. Och sedan kaninköttet - som huvudrätt secondo med potatis och grönsaker. Förslagsvis med råstekt skivad potatis och gratinerade brytbönor.
Varianter
- Kanin passar även att laga i liknande gryta som kallas cacciatore.
- Du kan byta kaninkött mot bitar av kyckling, höns, kanin, tupp eller grytkött av lamm, nöt, vilt eller fläsk.
- Fler grönsaker som passar i är tärnad morot, lök, paprika, örter som basilika, timjan och oregano, lagerblad och champinjoner.
- Hela cocktailtomater på burk kan bytas mot andra krossade tomater eller färska skalade hackade tomater.
Tips
- Grytan kan förberedas och lagas dagen innan och får då extra god smak när den får stå i kylen över natten. Koka upp igen till servering.
- Bäst till gryta tycker jag kaninvingar (framben) blir även om kaninklubba (bakben) också funkar bra. Eller blanda.
Att dricka till
Som vin passar förslagsvis ett italienskt rött - du kan kolla efter druvan Sangiovese från Chianti. Även ett vitt smakrikt fatlagrat vin som Verdicchio dei Castelli di Jesi passar till. Fler förslag på drycker är lageröl; alkoholfritt rött vin eller alkoholfri öl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 434 kcal