Italiensk kaningryta

Introduktion och förberedelse

Italiensk kaningryta med tomat, vitt vin, rosmarin och vitlök.

Enkelt och gott med svenskt kaninkött tillagad på italienskt vis.

Serveringsförslag

Varianter

  • Kanin passar även att laga i liknande gryta som kallas cacciatore.
  • Du kan byta kaninkött mot bitar av kyckling, höns, kanin, tupp eller grytkött av lamm, nöt, vilt eller fläsk.
  • Fler grönsaker som passar i är tärnad morot, lök, paprika, örter som basilika, timjan och oregano, lagerblad och champinjoner.
  • Hela cocktailtomater på burk kan bytas mot andra krossade tomater eller färska skalade hackade tomater.

Tips

  • Grytan kan förberedas och lagas dagen innan och får då extra god smak när den får stå i kylen över natten. Koka upp igen till servering.
  • Bäst till gryta tycker jag kaninvingar (framben) blir även om kaninklubba (bakben) också funkar bra. Eller blanda.

Att dricka till

Som vin passar förslagsvis ett italienskt rött - du kan kolla efter druvan Sangiovese från Chianti. Även ett vitt smakrikt fatlagrat vin som Verdicchio dei Castelli di Jesi passar till. Fler förslag på drycker är lageröl; alkoholfritt rött vin eller alkoholfri öl.

Pastan blandad i såsen och kaninköttet serverat bredvid. Garnera med riven parmesan och färsk basilika. Gott med en sallad till som machesallad och grovt delade tomater i olivolja och vinäger till.
Pastan blandad i såsen och kaninköttet serverat bredvid. Garnera med riven parmesan och färsk basilika. Gott med en sallad till som machesallad och grovt delade tomater i olivolja och vinäger till.

4 portioner kaningryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,3 kg styckat kaninkött som kaninvinge (framben) och kaninklubba (bakben)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 msk olivolja
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 dl grovt hackad bladpersilja, ca 10 gram
  • 1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 800 gram hela cocktailtomater på burk, 2 burkar
  • 3 dl vitt matlagningsvin eller neutralt vitt vin som Sauvignon Blanc eller Soave
  • TILLBEHÖR: 400 gram pasta som Mezze Maniche, penne, skruvar, pappardelle, fettuccine, tagliatelle eller liknande
  • GARNERING: 1/2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 8 blad färsk basilika och/eller 1/2 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala vitlöksklyftorna. Skölj och hacka bladpersilja grovt.
  2. Salta och peppra kaninköttet runt om med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
  3. Värm en bred panna med höga kanter, gjutjärnsgryta eller stor kastrull med tjock botten.
  4. Bryn kaninköttet i olivolja tills den får färg. Vänd och bryn andra sidan.
  5. Lägg i vitlöksklyftorna och stek någon minut till.
  6. Tillsätt bladpersilja samt grovt delad rosmarin. Fräs 30 sekunder.
  7. Tillsätt vitt vin och låt koka in några minuter tills hälften återstår.
  8. Tillsätt tomaterna.
  9. Koka på låg värme med lock i 1 timme. Mosa sönder tomaterna efter halva tiden. Kaninköttet ska börja lossna från benen och kan ev. kokas ytterligare någon halvtimme.
  10. Smaka av med ca 1/2 tsk salt och ett krm svartpeppar.
  11. Låt koka på låg värme ytterligare den stund det tar att koka pasta till.
  12. Koka valfri pasta enligt paket. Jag hade till pasta Mezze Maniche med koktid 11 minuter.
  13. Lyft upp kaninköttet och lägg på ett fat eller en djup tallrik. Man kan även plocka upp vitlöken och servera bredvid för de som gillar vitlök.
  14. Vänd i pastan i såsen.
  15. Servera pastan med såsen och toppa med bitar av kaninkött. Garnera med färsk basilika och/eller hackad bladpersilja och riven ost.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 434 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-23

Tillbehör och liknande recept: