Vildsvinsstek med svamp i rödvinssås

Vildsvinsstek med parmaskinka och örter samt svamp i rödvinssås. En slags italiensk skinkstek. Går också bra med annan mör bit skinka, viltstek eller kyckling.
Potatismos med örter, pressad potatis, rostad potatis, hasselbackspotatis, tagliatelle eller råris passar till vildsvinssteken.

4 portioner vildsvinsstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 600 gram vildsvinsstek
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • 1 dl färska örter som basilika, persilja och dragon eller 3 tsk torkade kryddor
  • 1 meter steksnöre
  • Tillbehör: svampröra med schalottenlök och fläsk i rödvinssås: 1 liter svamp som ex. skogschampinjon
  • 4 schalottenlökar
  • 150 gram rökt fläsk
  • 3 st palsternackor
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk socker
  • 1 msk maizena utrört i 1 dl kallt vatten
  • 0,5 dl av samma hackade örter som till steken dvs basilika, timjan, dragon och bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka örterna grovt. Hacka gärna en halv dl extra till att garnera svampröran med.
  3. Salta och peppra köttet samt vänd det i örterna.
  4. Lägg ut skinkan som en överlappande matta och rulla in köttet i skinkan. Vik skinkan runt köttet med örterna innanför.
  5. Bind en ögla i ändan på steksnöret och trä runt ena ändan av det upprullade köttet samt dra åt den. Slå öglor längs hela köttet och dra sedan snöre tillbaks till startöglan samt bind åt.
  6. Bryn vildsvinssteken i stekpanna med lite smör.
  7. Stek sedan vildsvinssteken gå i 175 grader i ca 1 timme och kvart i en ugnsfast form eller stekpanna. Använd gärna en termometer och ta ut steken vid 70-75 grader. Spara sedan ev. stekskyn att spä svampröran med.
  8. Förbered tillbehör när det är ca 40 min kvar på steken: ex. börja koka potatis till potatismos med örter, pressad potatis; laga hasselbackspotatis, tagliatelle eller råris.
  9. Svampröra: rensa svampen och halvera den. Skala och halvera löken. Tärna fläsket. Skala och dela palsternackorna i strimlor.
  10. Fräs fläsket någon minut.
  11. Tillsätt svamp, lök och palsternacka. Stek i några minuter. Blanda rödvin, vatten, soja, socker samt maizena. Rör om.
  12. Rör i svampröran och koka upp. Tillsätt ev. hackade örter.
  13. Låt svampröran koka på medelvärme medan steken blir klar gärna minst en kvart.
  14. Ta ut steken och låt den vila 5 minuter.
  15. Skär loss snöret och skiva vildsvinssteken i tunna skivor. Lägg upp på fat eller direkt på tallrik.
  16. Servera vildsvinssteken med svampröran i rödvin samt tillbehör som ex. potatis.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer