Vildsvinsstek med svamp i rödvinssås

Introduktion och förberedelse

Vildsvinsstek med parmaskinka och örter samt svamp i rödvinssås. En slags italiensk skinkstek.

Går också bra med annan mör bit skinka, viltstek eller kyckling.

Potatismos med örter, pressad potatis, rostad potatis, hasselbackspotatis, tagliatelle eller råris passar till vildsvinssteken.

4 portioner vildsvinsstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 600 gram vildsvinsstek
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • 1 dl färska örter som basilika, persilja och dragon eller 3 tsk torkade kryddor
  • 1 meter steksnöre
  • Tillbehör: svampröra med schalottenlök och fläsk i rödvinssås: 1 liter svamp som ex. skogschampinjon
  • 4 schalottenlökar
  • 150 gram rökt fläsk
  • 3 st palsternackor
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk socker
  • 1 msk maizena utrört i 1 dl kallt vatten
  • 0,5 dl av samma hackade örter som till steken dvs basilika, timjan, dragon och bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka örterna grovt. Hacka gärna en halv dl extra till att garnera svampröran med.
  3. Salta och peppra köttet samt vänd det i örterna.
  4. Lägg ut skinkan som en överlappande matta och rulla in köttet i skinkan. Vik skinkan runt köttet med örterna innanför.
  5. Bind en ögla i ändan på steksnöret och trä runt ena ändan av det upprullade köttet samt dra åt den. Slå öglor längs hela köttet och dra sedan snöre tillbaks till startöglan samt bind åt.
  6. Bryn vildsvinssteken i stekpanna med lite smör.
  7. Stek sedan vildsvinssteken gå i 175 grader i ca 1 timme och kvart i en ugnsfast form eller stekpanna. Använd gärna en termometer och ta ut steken vid 70-75 grader. Spara sedan ev. stekskyn att spä svampröran med.
  8. Förbered tillbehör när det är ca 40 min kvar på steken: ex. börja koka potatis till potatismos med örter, pressad potatis; laga hasselbackspotatis, tagliatelle eller råris.
  9. Svampröra: rensa svampen och halvera den. Skala och halvera löken. Tärna fläsket. Skala och dela palsternackorna i strimlor.
  10. Fräs fläsket någon minut.
  11. Tillsätt svamp, lök och palsternacka. Stek i några minuter. Blanda rödvin, vatten, soja, socker samt maizena. Rör om.
  12. Rör i svampröran och koka upp. Tillsätt ev. hackade örter.
  13. Låt svampröran koka på medelvärme medan steken blir klar gärna minst en kvart.
  14. Ta ut steken och låt den vila 5 minuter.
  15. Skär loss snöret och skiva vildsvinssteken i tunna skivor. Lägg upp på fat eller direkt på tallrik.
  16. Servera vildsvinssteken med svampröran i rödvin samt tillbehör som ex. potatis.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.