Caponata Italiensk aubergineröra

Caponata är en italiensk aubergineröra med tomat, vitlök, selleri mm. Gott som grönsaksröra eller tillbehör till mesta ex. till grillat. Eller som grönsaksrätt på buffé.
Istället för passerade eller krossade tomater kan du ta 0,5 dl tomatpuré samt 1,5 dl vatten.
Kan ätas kall, ljummen eller varm.

4 portioner caponata

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 dl passerade eller krossade tomater
  • 2 dl kalamataoliver eller gröna oliver (valfritt)
  • 1 dl kapris (valfritt)
  • 5 blad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl röd- eller vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär auberginen i 2x2 cm tärningar.
  2. Lägg i en bunke och blanda med saltet.
  3. Låt stå i 20 minuter medan du förbereder övrigt.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Skölj och strimla blekselleri.
  7. Skölj bort saltet från auberginebitarna i ett durkslag.
  8. Värm upp olivolja i en stor kastrull, gryta eller stor panna.
  9. Fräs auberginebitarna i olivoljan så att de får färg några minuter. Rör om då och då.
  10. Tillsätt lök, vitlök samt selleri och fräs några minuter till under omrörning.
  11. Tillsätt tomat, kapris, oliver, basilika, bladpersilja, socker och vinäger.
  12. Låt caponatan småkoka i 15 minuter.
  13. Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer