Caponata Italiensk aubergineröra

Caponata är en italiensk aubergineröra med tomat, vitlök, selleri mm. Gott som grönsaksröra eller tillbehör till mesta ex. till grillat. Eller som grönsaksrätt på buffé.
Istället för passerade eller krossade tomater kan du ta 0,5 dl tomatpuré samt 1,5 dl vatten.
Kan ätas kall, ljummen eller varm.

4 portioner caponata

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 2 dl passerade eller krossade tomater
  • 2 dl kalamataoliver eller gröna oliver (valfritt)
  • 1 dl kapris (valfritt)
  • 5 blad färsk basilika eller någon tsk torkad basilika
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk socker
  • 0,5 dl röd- eller vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär auberginen i 2x2 cm tärningar.
  2. Lägg i en bunke och blanda med saltet.
  3. Låt stå i 20 minuter medan du förbereder övrigt.
  4. Skala och hacka löken.
  5. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Skölj och strimla blekselleri.
  7. Skölj bort saltet från auberginebitarna i ett durkslag.
  8. Värm upp olivolja i en stor kastrull, gryta eller stor panna.
  9. Fräs auberginebitarna i olivoljan så att de får färg några minuter. Rör om då och då.
  10. Tillsätt lök, vitlök samt selleri och fräs några minuter till under omrörning.
  11. Tillsätt tomat, kapris, oliver, basilika, bladpersilja, socker och vinäger.
  12. Låt caponatan småkoka i 15 minuter.
  13. Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer